24 Ağustos 2021 08:53

TOKİ, Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı kararla dere yatağına konut yapacak

Mühendisler, Rize’nin merkez ve Çayeli ilçelerinde bulunan bazı taşınmazlar hakkında acele kamulaştırma kararını eleştirdi: "Yaşanan afetlerden ders almamakta ısrar eden anlayışı uyarıyoruz” dedi.

Arşiv | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Resmi Gazete’de 19 Ağustos’ta yayınlanan Cumhurbaşkanı kararları ile Rize’nin merkez ve Çayeli ilçelerinde bulunan bazı taşınmazların selde zarar görmesi üzerine, yapılaşma amacıyla acele kamulaştırma kararı verildi. Yapılaşmaya açılan bölgenin dere yatağı olduğuna dikkat çeken Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, “Yaşanan afetlerden ders almamakta ısrar eden anlayışı uyarıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı kararlarının ekinde yer alan haritalara göre, kamulaştırma sonrası TOKİ eliyle yapılaşmaya açılacak bölgenin yine dere yatağı olduğunu vurgulayan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, "Son yaşanan selde Sinop, Ayancık, Babaçay köyünde 37 yıl önce yaşanan sel felaketi sonrası yine dere yatağına yapılan afet evlerinin tamamının yıkılarak haritadan silinmesi gibi vahim olaylar başta olmak üzere afetzedeler için yapılacak konutların parsel kamulaştırmalarının yine ıslah edilmiş derelerin kenarında yapılacak olması ve Cumhurbaşkanının ‘Dere yataklarına yerleşilmesine ve yüksek katlı mimariye hep karşı çıktım’ şeklindeki sözlerine rağmen bu karara imza atmış olması geçmişte yapılan yanlışlardan ders alınmadığı gibi aksine yanlışlar üzerinde hâlâ ısrar edildiğini göstermektedir” dedi.

"AYNI ACILAR TEKRAR YAŞANIR"

Afetlerde mağdur olan vatandaşların mağduriyetlerinin kalıcı çözümlerle giderilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, “Sel ve heyelan sebebiyle evleri yıkılan vatandaşlara yine dere kenarlarında TOKİ tarafından yapılacak yapıların tahsis edilmesi hepimizin aynı acıları tekrar tekrar yaşamasına neden olacaktır” uyarısında bulundu.

Yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarının ivedilikle geri alınması gerektiği vurgulanan açıklamada, “Havza hesapları başta olmak üzere bilimin ve aklın ışığında titiz çalışmaların yapılması ve yaşanabilecek olası afetlerde vatandaşlarımızın tekrar mağdur edilmemesi gerektiğini yineliyoruz” çağrısında bulunuldu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

IMF Türkiye'ye yaklaşık 6,3 milyar dolar gönderdi

SONRAKİ HABER

İBB'nin düzenlediği "Serçeşme Hünkâr Hacı Bektaş Veli Festivali" başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa