22 Ağustos 2021 10:55

Eskiden balık tutulan, suyu kullanılan Bayır Deresi şimdi kirlilikten geçilmiyor

Edirne'de bulunan Bayır Deresi, sanayi atıkları ve çöpler nedeniyle canlılığını yitirmiş ve çöplüğe dönmüş durumda. Yurttaşlar çocukken yüzdükleri derenin haline üzülerek temizlenmesini istiyor.

Edirne'deki Bayır Deresi'nin atık ve çöplerle dolu görüntüsü | Fotoğraf: Ali Can Zeray/DHA

Paylaş

Edirne’deki Tunca Nehri’nin kollarından olan Bayır Deresi, bölgedeki tesis ve evsel atıklarla kirlendi. Besicilerin hayvanlarının su içtiği, üreticilerin de tarlalarını sulamada faydalandığı dere, kirlilik nedeniyle yosunlarla kaplanıp yeşile büründü, yüzeyi ise çöple doldu.

Derenin geçtiği Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nde yaşayanlar, kirlilik nedeniyle tarım alanlarını sulayamadıklarını, hayvanlarına da su veremediklerini dile getirip yayılan kokudan şikayetçi olduklarını söyledi. Derenin yok olduğunu belirten mahalleli Osman Tireler, önceki yıllarda temiz akan derenin, tesislerin ve mahallede yaşayanların çöpleriyle kirletildiğini söyledi. Dereden su içip balık tutukları zamanları anlatan Tireler, “Bu derede biz 15 sene önce balık tutuyorduk. Buradaki tesislerin ve çevrede yaşayanların çöp atmasıyla dere bu hale geldi. Çeltik suları da bırakılıyor buraya, onun da kirlettiğini söyleyebilirim. Derede şu an bırakın balığı, canlı bir şey yaşamıyor. DSİ ve belediye burayla hiç ilgilenmiyor, temizlemiyorlar. Deremiz yok oluyor. Deremizden aldığımız suyla tarlamızı ve bahçelerimizi suluyorduk, hayvanlarımız buradan su içerdi. Bu suyumuz yer altından temiz olarak çıkıyor. Temiz akan su burada atılan çöplerle bu hale geldi. Derenin böyle akması çevre kirliliğine de neden oluyor. Çok pis bir koku da yapıyor. Dere pis olduğu için sinek yapıyor. Akşam saatlerinde burada sinekten duramıyoruz. Yetkililerden deremizin temizlenip kurtarılmasını istiyoruz” dedi.

"BUNU HAK ETMİYORUZ"

Çiftçilikle uğraşan Mehmet Mutafçılar, derenin çevre kirliliğine neden olduğunu belirterek “Biz bunu hak etmiyoruz. Daha önce biz bu dereden balık tutar ve bahçemizi, tarlamızı sulardık ama şimdi gördüğünüz gibi pis akıyor. Dere çok pis kokuyor. Yanına yanaşamıyoruz. Çocukluğumuz bu derenin yanında geçti, derenin içine girip yüzer, balık tutardık. Eskiden bu derenin dibini görür, suyunu içerdik. Temizlenmesi için müracaatlarımız oldu ama hâlâ pis akıyor. Yetkililerden bir an önce deremizin temizlenmesini istiyoruz” diye konuştu.

"DEREDEN BALIK TUTUYORDUK"

Temiz aktığı yıllarda dereden balık tuttuklarını dile getiren İsmail Solmaz ise, “Yazık günah. Daha önce bu dereden balık tutuyorduk. Şimdi bu söz konusu bile değil. Burası Bulgaristan’a açılan Kapıkule Sınır Kapısı yoluna çok yakın bir bölge. Buranın böyle olması ayrıca utanç verici. Yazık yani, bu derenin bu durumda olması bizleri çok üzüyor. Buranın yetkilisi kimse bir an önce temizlenmesini istiyoruz” dedi. (Edirne/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Kayseri'de yurttaşlar aşure etkinliğinde buluştu

SONRAKİ HABER

Birlikte davranmazsak hiçbir hak alamayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...