17 Ağustos 2021 05:38

Kanal İstanbul'da gizli kapaklı yapılan 3,1 milyar liralık ikinci ihale sonuçlandı

Kanal İstanbul'da ikinci ihale, 2014'te Sabiha Gökçen Havalimanı'na uzanacak metro ihalesini 2018'de teslim edeceği vaadiyle alan Gülermak ile Yapı & Yapı ve Taşyapı ortaklığına verildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kanal İstanbul'da ikinci ihalenin gizli kapaklı yapıldığı ortaya çıktı. Kanal İstanbul’un üzerine inşa edilecek ilk köprü olan Sazlıdere Köprüsü’nün temelinin 27 Haziran'da atılmasından bir gün sonra kimseye duyurulmadan, özel olarak davet edilen şirketler arasında yapılan ihalenin sonucu bugün açıklandı.

Bu ihale de Kamu İhale Kanunu'nun deprem, afet gibi olağanüstü haller için öngördüğü 21-b pazarlık usulüyle duyuru ilanına çıkılmadan yapıldı.

İHALE BEDELİ 3 MİLYAR 111 MİLYON LİRA

"Halkalı-Kapıkule Yeni Demiryolu İnşaatı Kapsamında Halkalı-Ispartakule Arası (Kanal İstanbul Geçişi) Demiryolu Hattı İnşaatı İle Elektromekanik Sistemlerinin Temini ve Yapımı" adlı iş için 3 milyar 568 milyon lira yaklaşık maliyet hesaplanmıştı.

Sözcü'den Yusuf Demir'in haberine göre ihale, özel olarak davet edilen Gülermak-Yapı & Yapı-Taşyapı iş ortaklığına verildi. İhale bedeli 3 milyar 111 milyon 362 bin lira olarak açıklandı.

9 Ağustos günü imzalanan sözleşmeye göre 23 Ağustos'ta başlayacak inşaat, 4 Kasım 2024'te tamamlanacak.

GÜLERMAK'IN SABİHA GÖKÇEN METROSU İŞİ

Gülermak-YSE ortaklığı, Sabiha Gökçen Havalimanı'na uzanacak metro ihalesini 2014 yılında almış ve 2018'de teslim edeceğini taahhüt etmişti. Ancak proje sessiz sedasız durdurulmuştu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu göreve geldikten sonra projeyi yeniden başlatmıştı.

ÜST ÜSTE BÜYÜK İHALELER

2004 yılında 100 bin lira sermaye ile kurulan Yapı & Yapı, 5 yılda aldığı 12 büyük ihalede 6 milyar 320 milyon liralık sözleşme imzaladı.

Taşyapı, 2021 yılı Haziran ayında üst üste büyük ihaleler aldı. İlk olarak 4 Haziran'da yapılan ihaleyle 204,3 milyon liralık Kahramankazan-Kızılcahamam Devlet Yolu ihalesini alan Taşyapı, bir hafta sonra 11 Haziran'da KKTC'nin yarısının 150,1 milyon liralık karayolu ihalesini aldı. Firma, 26 Haziran'da da 3,1 milyarlık Halkalı-Ispartakule Arası (Kanal İstanbul Geçişi) Demiryolu Hattı İnşaatı ihalesine imza attı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Hamas, Taliban'ı kutladı

SONRAKİ HABER

17 Ağustos Marmara Depremi'nde yaşamını yitirenler Yalova'da anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...