09 Ağustos 2021 12:34

Türkiye’de 10 yılda 18 bin 772 kişi intihar etti

Sağlık Bakanlığı verilerine göre 1 Ocak 2010 ile 1 Ocak 2019 tarihleri arasında 18 bin 772 kişi yaşamına son verdi. İntihar edenlerin 1190'ı üniversite mezunu, 853'ü öğrenci.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın CHP’li Veli Ağbaba’nın soru önergesine verdiği yanıta göre 1 Ocak 2010 ile 1 Ocak 2019 tarihleri arasında 18 bin 772 kişi yaşamına son verdi. İntihar edenlerin 1190'ı üniversite mezunu, 853'ü öğrenci. En çok intiharın yaşandığı il ise İstanbul.

Verileri değerlendiren Ağbaba, “Bu intiharların tamamı, AKP’nin yarattığı çaresizlik, umutsuzluk iklimiyle doğrudan ilgili” dedi.

İNTİHAR EDENLERİN 853’Ü ÖĞRENCİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 11 Nisan 2019 tarihinde, intiharlara ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

2002-2019 yılları arasında gerçekleşen intihar vakalarına dair verilerin detaylarının açıklanmasını isteyen Ağbaba’nın önergesine yanıt ancak 2 yıl sonra verildi. 

Sağlık Bakanlığı tarafınan verilen yanıtta 1 Ocak 2010 ile 1 Ocak 2019 tarihleri arasındaki intiharlar yer aldı. Buna göre söz konusu tarihler arasında 14 bin 40 erkek ve 4 bin 732 kadın olmak üzere 18 bin 772 kişi intihar etti.

İntihar edenlerin eğitim durumuna ilişkin verilen bilgiler ise şöyle sıralandı:

“1190 kişi üniversite mezunu, 2 bin 110 kişi lise mezunu, 6 bin 452 kişi ilkokul mezunudur. İntihar edenlerden 853 kişi öğrencidir.”

Sarı önergesine verilen yanıtta intiharların nedenleri ise “psikolojik hastalık, ergenlik dönemi sorunları, karşı cinsle sorunlar (hissi ilişki), aile içi şiddet vb.” şeklinde sıralandı. 

AĞBABA: AKP’NİN YARATTIĞI UMUTSUZLUK ORTAMIYLA İLGİLİ

TÜİK'in intihar istatistiklerini bülten kapsamı dışına çıkardığını ve yıllık intihar girişimi sayısının 40 bin ile 150 bin arasında değiştiğini hatırlatan Ağbaba, sosyal medya hesabından önergeye verilen yanıtı paylaştı.

Nüfusa oranla intihar vakalarının en fazla yaşandığı dönemin AKP iktidarı dönemi olduğuna dikkat çeken Ağbaba, şunları söyledi:

“Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre son 10 yılda her yıl yaklaşık 1887 kişi, her gün yaklaşık 6 kişi intihar ediyor. Üstelik bu rakama salgın dönemi (2020-2021 yılları) dahil değil!

Sağlık Bakanlığı intiharların gerekçesi olarak baştan savmacı şekilde ‘psikolojik’ diyor. Psikolojik olduğu muhakkak ancak psikolojiyi etkileyen faktörlerin neredeyse tamamı politik. Bu intiharlarının tamamı, AKP’nin yarattığı çaresizlik, umutsuzluk iklimiyle doğrudan ilgili! Bir yandan geçim zorluğu, bir yandan işsizlik ve yoksulluk; iş yerlerinde mobbing, gelecek kaygısı (güvencesizlik), esnaf ve iş insanları için her gün derinleşen kriz ne yazık ki 'çaresizlik algısını' ve umutsuzluk iklimini besliyor.”

"MÜNFERİT DEĞİL, POLİTİK"

853 öğrencinin intihar ettiğinin altını çizen Ağbaba, “Gencecik insanlar, hayatının baharında canına kıyıyor. Türkiye’de ise bu intiharların üstü münferit olaylarmış gibi örtülüyor. Tekrar ediyoruz: İşçi, esnaf, sanatçı, çiftçi, öğrenci vs. intiharları politiktir! Hayatın her alanında geleceksizliği, güvencesizliği, çaresizliği, umutsuzluğu dayatan siyasal iktidar intihar eden insanların bir numaralı sorumlusudur! Her şeye rağmen, bu toplumun fertleri olarak hepimiz umudu yeniden örgütlemek, doğrudan hayatı hedef alan iktidara karşı direnmek ve yaşamı savunmakla mükellefiz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ordu'da mevsimlik tarım işçilerinin çadırlarını su bastı: Bize acil konteyner lazım

SONRAKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki dersleri iptal edilen Feyzi Erçin’den iki dava

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...