05 Ağustos 2021 17:14

İstanbul kent, doğa, ekoloji örgütleri: Sorumlular derhal istifa etmeli, yargılanmalı

İstanbul kent, doğa ve ekoloji örgütlerinin çağrısıyla Kadıköy'de düzenlenen eylemde, "Yangınların kontrol altına alınmamasındaki sorumlular derhal istifa etmeli ve yargılanmalıdırlar" denildi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

İstanbul kent, doğa ve ekoloji örgütlerinin çağrısı üzerine İstanbul Kadıköy Süreyya Operası önünde, “Türkiye yanıyor, yönetemiyorsunuz! Seyretme, müdahale et!” sloganıyla eylem düzenlendi. Eylemde yapılan açıklama "Yangınların kontrol altına alınmamasındaki sorumlular derhal istifa etmeli ve yargılanmalıdırlar" denildi.

"Türkiye yanıyor, yönetemiyorsunuz, seyretme müdahale et" pankartı açan kitle "Kanala değil yangına müdaheleye bütçe", "Termik santraller kapatılsın", "Yangına uçak, hükümet istifa" dövizleri taşıdı.

"Ormanlar nehirler sermaye değiller", "Saraya değil yaşama bütçe" sloganı atılan eyleme CHP Milletvekili Ali Şeker, Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, çok sayıda siyasi parti temsilcisi ve yaşam alanı savunucusu katıldı.

"MÜCADELE ETMELİYİZ"

Eylemde konuşan CHP Milletvekili Ali Şeker, Türkiye’nin yangın söndürme kapasitesine dair Meclis faaliyetlerinin AKP tarafından görmezden gelindiğini belirtti ve ekledi:

“Doğa dostları senelerdir termik santralleri yapmayın diye bağırıyor. Daha iki sene önce önerge verdim. ‘Önümüzdeki sene küresel ısınma çok daha fazla hissedilecek. Orman yangınları yaşanacak. Türkiye’de çok ciddi yangınlar var. Uçak ve helikopter filonuzu arttırmayı düşünüyor musunuz’ dedim. Bakan Pakdemirli bana bir sene sonra cevap verip yeteri kadar hava aracının olduğunu söyledi. Yangın başladığında da envanterimizde uçak olmadığını iddia etti. Bizim hazırlığa ihtiyacımız var. Ama orada yanan yerlere otel yapan anlayış var olduğu müddetçe biz yanmaya devam edeceğiz. Bundan sonra yanmamak için herkesin daha fazla mücadele etmesi gerekiyor.”

"ÖNLEM ALINMADI"

Basın açıklamasını Utku Şahin okudu. “Türkiye ve dünya haftalardır göz göre göre gelen yangınlarla boğuşuyor" diyen Şahin, şöyle devam etti:

"Yangınlar başlamadan yaklaşık 2 hafta önce, bilim insanları tarafından, temmuz sonu ve ağustos aylarında büyük yangınların olabileceği uyarısı yapılmıştı. Buna rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı uyarılar doğrultusunda gerekli önlemleri almadı. Önleyici tedbirlerin uygulanmaması sonucu yangın sonrası müdahale zeminine sıkışan bir süreci hep birlikte yaşadık. Oysa yangınla mücadele, henüz yangın durumu yaşanmadan önce alınacak tedbirler ile belirlenmektedir. Sözde ormanların korunmasından sorumlu olan Tarım ve Orman Bakanlığı, 3 yıldır yapılan uyarılara rağmen yeterli ön hazırlığı yapmamıştır. Yangın müdahale araçları ve personel hazırlığı ile ilgili üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmemiştir. Bakanlık, geliri artmasına rağmen, teknik araç gereç, personel sayısı ve çalışma koşullarında ihtiyaç duyulan iyileştirmeleri yapmamıştır."

"ARTIK YETER"

Şahin, "AKP iktidarı egemenliğini beton ve asfalt sermayesi üzerine kurdu. Kentleri yaşanmaz hale getirdi. Marmara denizinin ölüme sürüklenmesini engellemedi. Önünü açtığı, ortak olduğu maden ve enerji şirketleri ile ormanları, nehirleri ve denizleri tahrip etti. Yardım kampanyalarıyla birlikte ekolojik tahribattan sorumlu olan şirketler yardım yarışına girdiler, sanki yaşadığımız bu yıkımın sorumlusu, bu şirketler değillermiş gibi ağaç kampanyalarına katkılar sunmaya çalıştılar. Bu ülkeye verdiğiniz tahribatı fidan dikerek aklayabileceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Halk, 'Artık yeter' sesini yükseltiyor" diye konuştu.

TALEPLER:

Şahin, talepleri ise şöyle sıraladı:

  • Ülkenin her tarafından devletin görevini yerine getirmek yerine halkın üstüne çay fırlatmasına karşı öfke yükseliyor. Acil bir şekilde, tüm imkanlar kullanılarak devam etmekte olan yangınlar söndürülmelidir.
  • Ağustos ayı boyunca devam etmesi beklenen yangınlar için daha fazla vakit kaybetmeden gerekli önlemler alınmalıdır.
  • Yangın ekologları, Orman mühendisleri ve Ekoloji örgütlerinden temsilcilerin içerisinde olduğu bir afet koordinasyonu kurularak, olası yangınlara karşı önleyici tedbirler alınmalıdıdır.
  • Orman yangınlarını önleme ve söndürme çalışmaları için kiralık değil, devletin kendi filosunda gerektiği kadar uçak, helikopter, yangın söndürme aracı, arazöz, diğer makine ve ekipman hazır bulundurulmalı ve yeterince nitelikli personel istihdam edilmelidir.
  • Turizm teşvik yasası geri çekilmelidir.
  • Yanan yerlerin rehabilitasyonu konusunda “fidan dikme seferberliği” yerine bilim insanlarının önerileri doğrultusunda bölgenin ekosistemine uygun doğal bilimsel rehabilitasyon yöntemleri uygulanmalıdır.
  • Yanan yerlerin asla enerji, maden, turizm, konut projeleri için kullanımına izin verilmemelidir.
  • Yangından zarar gören vatandaşların maddi tüm kayıpları, geri ödemesiz biçimde devlet tarafından karşılanmalıdır.
  • Yangınların kontrol altına alınmamasındaki sorumlular derhal istifa etmeli ve yargılanmalıdırlar.

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kemerköy Termik Santrali'nden açıklama: Stok sahalarındaki kömür yanmadı

SONRAKİ HABER

Milas'ta yangın Akçakaya merkezine ulaştı, Yeniköy Termik Santrali tehdit altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...