31 Temmuz 2021 12:33

İkizdereliler nöbetin 100. gününde eylem yaptı

Rize’nin İkizdere ilçesinde bulunan İşkencedere Vadisi'ne yapılmak istenen taş ocağına karşı, bölge halkının doğa nöbeti 100’üncü gününde. Yöre halkı 100. günde eylem yaptı.

İkizdere | Fotoğraf: MA

Paylaş

Rize’nin İkizdere ilçesinde bulunan İşkencedere Vadisi'ne yapılmak istenen taş ocağına karşı, bölge halkının doğa nöbeti 100’üncü gününe girdi.

21 Nisan tarihinde iş makinelerinin bölgeye girmesiyle birlikte fiili mücadeleye başlayan köylüler, o tarihten itibaren zaman zaman asker, bürokrat ve bakanlarla karşı karşıya kalsa da direnişten vazgeçmedi. Bu süre boyunca askerler tarafından yolları kesilen, gözaltına alınan köylüler, tüm engellemelere rağmen Gürdere köyünün girişinde kurdukları çadırda nöbetlerini sürdürüyor.

Direnişin 100’üncü gününde Gürdere Köyü girişinde kurulan direniş çadırında bir araya gelen yüzlerce köylü ve ekolojist, burada yapılan açıklamaların ardından taş ocağının yapıldığı bölgeye doğru yürüyüşe geçti. Direnişçilere çok sayıda ekoloji örgütü ve sivil toplum örgütü temsilci üyeleri ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Mehmet Bekaroğlu ile Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu da katılarak destek verdi.

DOZER HIZLI YARGI YAVAŞ

Köylüler adına konuşan Osman Baş, direnişin 100’üncü gününde dimdik ayakta olduklarını vurgulayarak, “Dosta düşmana kararlılığımızı gösteriyoruz. İstediğimiz gayet basittir. Suyumuza, toprağımıza, ekosistemimize sahip çıkıyoruz. Başka bir şey istemiyoruz. Buradaki taş ocağı göstermiştir ki daha yol açımında insanların toprağı, suyu kirlenmiştir, havası kirlenmiştir.  İnsanların psikolojisi bozulmuştur. Demek ki burada yanlış giden bir şeyler var. Buna dur demeliyiz” diye konuştu.

Köylülerin avukatlarından Yakup Memişoğlu, 100 gündür yaşananların ortada olduğunu belirterek, kadınların ormanlardan, dikenliklerden girerek çalışmaları durdurmaya, yaşam alanlarının yok edilmesini engellemeye çalıştığını söyledi.

Köylülerin direnişlerine rağmen süreci engelleyemediklerini belirten Memişoğlu, “Maalesef önümüzde tanımlayamadığımız güçler var. Bu tanıyamadığımız güçler sürekli karşımızdalar. Vatandaşın değil ama üstünlerin hukukunu korumakla uğraşıyorlar. Bizim aradığımız şey hukukun üstünlüğü, üstünlerin hukuku değil. Orada bir mahkeme var, burada bir çalışma var. Bu çalışmalar bütün dünyanın gözü önünde yapılıyor ama halen bilirkişi incelemesi yapılacak, halen yürütmeyi durdurma kararı verilecek. Bu çalışma bittikten sonra bu yürütmeyi durdurma kararını biz ne yapalım. Ne işimize yarar. Dozerin hızlı, yargının yavaş olduğu bir sistemden bahsediyoruz. Bu sistemin mutlaka değişmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

BEKAROĞLU: HALKI KANDIRDILAR

CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Karadeniz bölgesinde artan su taşkınları ve selleri hatırlatarak, “Yüzyıllardan beri Karadeniz dağlarından su geliyor ve denize karışıyor. Ama bugünlerde insan müdahaleleriyle ama özellikle de bu Karadeniz sahil yolu nedeniyle su denize gidemedi, geri döndü ve bütün Arhavi’yi su bastı. Eğer o sel olayı gece olsaydı çok sayıda kayıp verecektik. Yaşamlarımızı daha kolaylaştıracağız diye tabiata müdahale ediyoruz ve tabiat daha sonra seller, heyelanlar şeklinde cevap veriyor” diye belirtti.

Direnişe destek için gelen Validebağ gönüllülerinden Aslı Kahraman Eren, 30 yıllık İkizdere gelini olduğunu söyleyerek, “Kayınvalidem 10 yıl önce bana ‘kızım ben ölürsem buraya sahip çık’ dedi. Burada yaşanan bu olaydan sonra burada olmanın ne kadar önemli olduğunu, atalarımızın bu topraklar adına verdiği mücadelenin ne kadar önemli olduğunu gördük. Sizlerle omuz omuza nöbet tutmaya çalıştım. Doğa kardeşliğinde buluşuyoruz. Birleşe birleşe kazanacağız diyoruz. Ormanlarımız yakılıyor, talan ediliyor. Bizler gelecek nesillere bırakacağımız bir doğa için mücadele ediyoruz. Direniş varsa umut da vardır diyorum” dedi.

Daha sonra konuşan fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu, doğa direnişin önemine dikkat çekerek, doğa talanına karşı çıkan köylüleri mücadeleleri için kutladı. Çervatoğlu, direnişin başından bu yana olduğu gibi bundan sonra da mücadeleye destek olmaya devam edeceklerini söyledi.

TAŞ OCAĞINA YÜRÜYÜŞ

Konuşmaların ardından kitle  “Birleşe Birleşe kazanacağız”, “Dereler özgürdür özgür akacak” sloganları eşliğinde taş ocağına doğru yürüyüşe geçti.

Kitlenin önü taş ocağının bulunduğu alanda askerler ve bariyerler ile kapatıldı.

Kitle sloganlar eşliğinde dönerken yolun kenarında konuşlanan askerlere tepki göstererek, “Cengiz’in değil halkın jandarması” sloganları ile tepki gösterdi.

Kitle daha sonra direniş çadırlarına geçerek, nöbete devam etti. (MA)

ÖNCEKİ HABER

HDP heyeti, aynı aileden 7 kişinin katledildiği Konya’da

SONRAKİ HABER

"İktidarca beslenen ırkçılık ve alınmayan önlemler ülkeyi yangın yerine çeviriyor"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...