16 Temmuz 2021 07:58

'Yeşil Mutabakat Eylem Planı' yayımlandı | CHP: Genelgede ne planlama var ne de hedef

'Yeşil Mutabakat Eylem Planı'na dair genelge, Resmi Gazete'de yayımlandı. CHP'li Ahmet Akın ise, "Söz konusu genelgede ne bir planlama ne de Yeşil Mutabakat'a yönelik bir hedef bulunmaktadır" dedi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Ticaret Bakanlığı'nca,  "Türkiye'nin uluslararası ticaret düzeninde son yıllarda ivme kazanan iklim değişikliği ile mücadele politikalarına adaptasyonunu sağlamayı ve ihracatta rekabetçiliği güçlendirmeyi" hedefleyen 'Yeşil Mutabakat Eylem Planı'nın yayımlandığı belirtildi. 

TOPLAM 32 HEDEF VE 81 EYLEM

'Yeşil Mutabakat Eylem Planı', Türkiye'nin kalkınma hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir ve kaynak-etkin ekonomiye geçişini desteklemeyi amaçlıyor. Bu doğrultuda, ihracatta rekabetçiliğin korunması ve geliştirilmesi, Türkiye'nin Gümrük Birliği sayesinde AB ile sağlamış olduğu bütünleşmenin derinleştirilmesine katkı sağlanması hedefleniyor.

"AB tarafından açıklanan 'Avrupa Yeşil Mutabakatı' ile öngörülen kapsamlı değişiklikler başta olmak üzere bu alandaki dönüşüme zamanlıca uyum sağlanması ve karşı karşıya kalınacak risklerin fırsata çevrilmesi amacıyla bakanlığın liderliğinde kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektör iş birliği içinde hazırlandığı" ifade edilen eylem planı, 9 ana başlık altında toplam 32 hedef ve 81 eylemi içeriyor. Eylem planı, Türkiye'nin küresel tedarik zincirlerine sağladığı entegrasyonun güçlendirilmesi ve yeşil yatırımların Türkiye'ye çekilmesi gibi hedefler içeriyor.

EYLEM PLANINA İLİŞKİN CUMHURBAŞKANLIĞI GENELGESİ YAYIMLANDI

Eylem planına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Genelgede, eylem planı kapsamında yer alan hedef ve faaliyetlerin 'Avrupa Yeşil Mutabakatı Çalışma Grubu' kapsamında kamu, özel sektör ve ilgili tüm paydaşlar ile etkin yürütülmesinin hedeflendiği kaydedildi.

CHP'Lİ AKIN: NE PLANLAMA VAR NE DE YEŞİL MUTABAKAT HEDEFİ 

Yeşil Mutabakat Eylem Planı'na dair açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, "Söz konusu genelgede ne bir planlama ne de Yeşil Mutabakat'a yönelik bir hedef bulunmaktadır. Bu haliyle söz konusu genelgeyi 'Yeşil Mutabakat Eylem Planı' olarak adlandırmak kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir." değerlendirmesini yaptı.

Yeşil Mutabakat için karbon emisyonu düşürme hedefine ulaşmanın tek yolunun temiz enerjiden geçtiğini söyleyen Akın, Paris Anlaşması onaylanmadan Türkiye'nin Yeşil Mutabakat konusunda eylem planı için adım atmasının anlamsız olacağını belirterek, anlaşmanın derhal kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

"Yeşil Mutabakat"ın Avrupa ile ticari ilişkileri de etkileyeceğini ifade eden Akın, şunları kaydetti: "Üretimde karbon emisyonunu artıran ürünlerin ihracatında birtakım yaptırımlar uygulanacaktır. Türkiye bu konuda hızlı bir şekilde çalışma yapmazsa yıllık 2 milyar avro tutarında bir maliyetin ortaya çıkacağı belirtilmektedir. Dolayısıyla Yeşil Mutabakat Türkiye için olmazsa olmazdır. Yeşil Mutabakat konusunda hedefler belirlenmeli, bu hedefler kapsamında mevzuat değişiklikleri yapılmalı, stratejiler oluşturulmalı, eylem planları hayata geçirilmelidir." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Merkez Bankası'nın 1 tane başkanı var ama 4 "başkan"a birden maaş ödeniyor olabilir

SONRAKİ HABER

HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun 4 ay önce düşürülen milletvekilliği iade edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...