18 Temmuz 2021 05:31
Son Güncellenme Tarihi: 19 Temmuz 2021 12:21

Almanya’daki sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 164'e yükseldi

Almanya’da aşırı yağışların neden olduğu sel ve su baskınlarında hayatını kaybedenlerin sayısı 164'e yükseldi.

Fotoğraf: EPA/Rhein-Erft Kreis/AA

Paylaş

Almanya’da Rheinland-Pfalz, Kuzey-Ren Vestfalya ve Bavyera eyaletlerinde aşırı yağışların neden olduğu sel ve su baskınlarında ölenlerin sayısının 164'e yükseldiği bildirildi.

Koblenz polisinden yapılan açıklamada, sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının Rheinland-Pfalz eyaletinde 117'e çıktığı belirtildi. Açıklamada, 749 kişinin de yaralandığı aktarılarak yaşamını yitirenlerin sayısının daha da artabileceği kaydedildi. Kuzey-Ren Vestfalya eyaleti İçişleri Bakanlığı da eyalette selden ölenlerin sayısının 46'ya yükseldiği bilgisini paylaştı.

Öte yandan ülkenin güneyinde ve doğusunda da etkili olan şiddetli yağışlar gece su baskınlarına ve sele sebep oldu. Avusturya sınırında bulunan Bavyera eyaletinin Berchtesgadener Land bölgesinde sel ve toprak kayması dolayısıyla "acil durum" ilan edildi. Bölge yönetiminden yapılan açıklamada, bu bölgede en az 1 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi.

Açıklamada, Bischofswiesen, Berchtesgaden, Schönau am Königssee Marktschellenberg beldelerinde sel meydana geldiği, B305 karayolunun bir bölümünün kapatıldığı, Scheffau beldesine ise ulaşılamadığı belirtilerek bölgede 65 kişinin evlerinden tahliye edildiği aktarıldı. Böylelikle ülkede sel ve su baskınlarında ölenlerin toplam sayısı 164'e yükseldi.

Ülkenin doğusunda bulunan Saksonya eyaletinin Saechsische Schweiz bölgesinde de şiddetli yağmur yağdığı, nehirlerin taştığı, everin bodrum katları ve caddeleri su bastığı kaydedildi.

Can kaybının yanı sıra binlerce ev sel baskınına uğradı. Ulaşım felç oldu, elektrikler kesildi. Telefonlar birçok bölgede çalışmadı. Binlerce ev sular altında kaldı, yıkıldı. Binlerce araba da sular altında kaldı ya da sel alıp götürdü. Tren rayları nehir yataklarına döndü. Barajlar, su bentleri taştı.

Mettman, Ratingen ve Ruhr bölgesinin kentlerinde içme suyu şebekesinin sel sularından etkilenmesinden dolayı vatandaşların suyu kaynatarak içmesi çağrısı yapıldı. Almanya’nın batı kesimlerinde, 165 bin insan elektriksiz kaldı.

Elektrik kesintisi daha çok NRW ve Rheinland-Pfalz bölgesi sınırlarındaki Euppertsl, Eifel, Rhein-Sieg-Kreis, Rheinisch-Bergische Kreis, ve Bergischen Landes bölgelerinde etkili oldu. Mevcut bütün çalışanlar arızaların giderilmesi için seferber olmuş durumda. Ancak hava şartları ve çalışma yapılacak bazı yerlerin hala sel baskını altında olması çalışmayı zorlaştırıyor. 

NRW’nin başlıca kentleri Köln, Düsseldorf, Essen, Hattingen, Aachen, Düren kentleri başta olmak üzere birçok kent ve kasaba felaketten etkilendi. Can kaybının yanında, milyonlarca avro değerinde maddi hasar meydana geldi.

ASKERİ ACİL DURUM ALARMI VERİLDİ

Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer’in sel felaketi nedeniyle "askeri acil durum" alarmı uygulamasına geçilmesine karar verdiği bildirildi.

Aachen ve Hagen kentlerinde ordu birlikleri de temizleme ve düzenleme çalışmalarına katılmış durumda. Askeri yetkililerin verdiği bilgiye göre, 850 asker enkaz kaldırma ve kurtarma çalışmasında görevlendirildi.

Felaket daha çok Rheinland-Pfalz Eyaletine bağlı Ahrweiler kentini vurdu. Rheinland-Pfalz eyaleti Başbakanı Malu Dreyer vatandaşlara çağrıda bulunarak; evsiz kalanlara otel ve benzeri barınma yerleri de dahil olmak üzere herkesin kapısını açmasını istedi.

1960 yılından bu yana böyle bir yağmur görülmediği belirtilirken yetkililerin verdiği bilgiye göre; Hattingen kentine saniyede 1450 metreküp yağmur yağdı. Ruhr nehri 7.21 metre yükseldi. Birçok ırmak ve dere görülmemiş ölçüde taşarak, hayatı felç etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

"Kumalığa" zorladığı Emine Karakaş’ı öldüren fail 161 gün sonra teslim oldu

SONRAKİ HABER

TTB'den YÖK'e "Hekimlik Andı" yazısı: Soruşturma açılmalı ve ant tekrarlatılmalıdır  

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa