15 Temmuz 2021 18:33

AB, Macaristan ve Polonya'ya LGBTİ haklarının ihlali nedeniyle yasal işlem başlattı

Avrupa Birliği Komisyonu, LGBTİ haklarının ihlali ile ilgili Macaristan ve Polonya hakkında yasal işlem başlattı.

Fotoğraf: May17IDAHOT/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Paylaş

Avrupa Birliği Komisyonu, AB ilkelerini ve sözleşmelerini ihlal ettikleri gerekçesiyle Macaristan ve Polonya hakkında yasal işlem başlattı.

Her iki ülke de LGBTİ haklarının ihlal edildiği yeni yasalar nedeniyle temel insan haklarını ve eşitlik ilkesini göz ardı etmekle ve AB temel ilkelerini uygulamamakla suçlanıyor. Komisyon eşitlik ve insan haklarına saygı gösterilmesi ilkesini Avrupa Birliği temel sözleşmesinin en önemli ve ihlal edilemez ilkelerinden biri olarak tanımlıyor.

BBC Türkçe'den Tarık Demirkan'ın haberine göre Macaristan'da geçen ay kabul edilen yeni yasa, çocukların sağlıklı ve güven içinde yetiştirilmesini gerekçe göstererek pedofil suçlara verilecek cezaların ağırlaştırılmasını öngörmüş, ama aynı taslak içinde eşcinsellerin toplum içindeki haklarını kısıtlayan maddeleri de yasalaştırmıştı. Buna göre eşcinsellik konusunun kamuya açık bir şekilde ele alınması bile suç kapsamına giriyor. Televizyon programlarında, film ve içeriklerde eşcinselliğin gündeme getirilmesi cezai yaptırım öngörüyor. Ayrıca LGBTİ'leri destekleyen kurum ve kuruluşların reklam ve eğitim faaliyeti de yasak kapsamına giriyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Melih Bulu görevden alındı, Boğaziçi Üniversitesi'ne giriş yasağı kaldırıldı

SONRAKİ HABER

AB, seyahat kısıtlamalarının kaldırılabileceği ülkeler listesini güncelledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...