15 Temmuz 2021 07:13

"6 ay dayanamazlar" diyen Melih Bulu, 6'ncı ayında gitti | 10 maddede neler yaşandı?

Melih Bulu'nun “6 ayda biter” dediği Boğaziçi direnişi bitmedi ama Melih Bulu'nun Boğaziçi serüveni 6'ncı ayında bitti. Bu süreçte neler yaşandı, öne çıkanlar neydi? 10 maddede derledik.

Boğaziçi Üniversitesi önünde eylem | Fotoğraf: Zeynep Kuray

Paylaş

Hazırlayan: Sinem Uğurlu

Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanan AKP'li Melih Bulu’nun “6 ayda biter” dediği Boğaziçi direnişi 6 ayda bitmedi ama Melih Bulu, atandıktan 6 buçuk ay sonra (194 gün) görevden alındı.

6 buçuk aylık süreçte neler yaşandı, direnişin öne çıkan yanları neydi? 10 maddede derledik.

1) ERDOĞAN İMZALI KARARLA MELİH BULU REKTÖR OLARAK ATANDI

2015 yılında AKP İstanbul 1'inci bölge milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne atanması, 2 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazete ile oldu. Karar tepki ile karşılandı. Bu tarihten sonra üniversitelerin kendi rektörünü seçmesi, üniversite özerkliği ve demokrasi gibi konu başlıkları yaygın bir biçimde tartışmaya açılmış oldu.

2) DİRENİŞ BAŞLADI, ÜNİVERSİTE KAPISINA KELEPÇE VURULDU

4 Ocak günü, Boğaziçi Üniversitesi’nde ilk kitlesel eylem yapıldı ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri burada taleplerini açıkladı. Ancak öğrenciler polisin sert müdahalesi ile karşılaştı ve gözaltına alınan öğrenciler oldu. Polis, daha sonra özel güvenlik görevlileri ile birlikte okulun kapısına kelepçe taktı. Bu kelepçe görüntüsü, Boğaziçi direnişinin de sembollerinden biri oldu.

3) DİRENİŞİ KIRMAK İÇİN ‘ZOR’A BAŞVURULDU - GÖZALTI, TUTUKLAMA, EV HAPSİ, DAVALAR...

5 Ocak sabahı, Boğaziçi Üniversitesi protestolarına katılmış öğrenciler ev baskınları ile gözaltına alındı. Öğrencilere yönelik baskı ve operasyonlar, bu tarihten sonra da devam etti.

10 Şubat itibariyle Boğaziçi eylemlerinde tutuklanan öğrenci sayısı 11 olmuştu. Ancak 2 Nisan itibariyle tutuklu kalmadı. Ev hapsi cezası verilen öğrenci sayısı ise 27’ye kadar yükselmişti. Adli kontrol uygulamaları ile yaratılan mağduriyetler hâlâ giderilmiş değil.

4) AKADEMİSYENLER YAĞMUR-KAR DEMEDEN NÖBET TUTTU

5 Ocak günü, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri de üniversite kampüsünde yapılan devir-teslim törenine cübbeleriyle katıldı. Öğretim üyeleri sırtlarını rektörlük binasına dönerek protesto etti. Akademisyenlerin bu protestosu, yağmur, kar, sıcak demeden devam etti. 

5) DİRENİŞ YAYILDI, BOĞAZİÇİ'NE DESTEK YAĞDI

Öğrencilerin kitlesel eylemleri ve maruz bırakıldıkları şiddet ve gözaltıların ardından Türkiye ve dünyadan direniş boyunca yoğun destek geldi. İstanbul’da Kadıköy, İzmir, Ankara gibi yerlerde emek ve demokrasi güçlerinin katılımıyla kitlesel gösteriler düzenlendi. Bu ana merkezlerin dışında da Türkiye’nin pek çok üniversitesinde eylemler oldu. İllerde ve hatta Avrupa’nın farklı kentlerinde siyasi partiler, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri bir araya geldi. Müzisyenler, tiyatrocular, yazarlar ortak imzalarla destek açıklamaları yayımladı. Uluslararası akademi dünyası da Boğaziçi’nin yanında olduğunu ifade etti.

6) BOĞAZİÇİ DİRENİŞİ, BAŞTA ERDOĞAN OLMAK ÜZERE, İKTİDAR TARAFINDAN SIK SIK HEDEF GÖSTERİLDİ

Başta AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere, Millet İttifakı’nın temsilcileri öğrencileri ve akademisyenleri sık sık hedef gösterdi, teröristlikle, dış mihrak olmakla suçladı, komplo teorisi dolu açıklamalara başvurdu.

8) "AŞAĞI BAKMIYORUZ"

“Aşağı bakmıyoruz” sloganı üzerinden başlayan eylemler ve ardından yaşananlar Boğaziçi direnişinin en akılda kalanlarından oldu. 1 Şubat günü, demokratik kitle örgütleri ve topluluklar tarafından Boğaziçi Üniversitesi önünde toplanma çağrısı yapıldı. Eylem öncesi öğrencilerin kampüsten çıkışına izin verilmedi, kampüs önünde toplananlara müdahale edildi, çok sayıda öğrenci gözaltına alındı. Polis, eyleme gelmek isteyen öğrencilere sert bir şekilde müdahalede bulundu, çok sayıda öğrenciyi gözaltına aldı. Polisin eyleme katılan öğrencilere davranışının ardından “Aşağı bakmıyoruz” sloganı direnişin semboller arasındaki yerini aldı.   

9) VE DİRENİŞTE 6 AY

Melih Bulu, 3 Şubat’ta Habertürk gazetesi yazarı Nagehan Alçı'ya “Asla istifayı düşünmüyorum. Başta bu krizin 6 ay içinde biteceğini öngörmüştüm, öyle de olacak” demişti. 2 Temmuz günü, direnişin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen ne akademisyenler ne de öğrenciler vazgeçmedi. Akademisyenler yine nöbet tutarak, “Bugün tarihi bir gün. Bir kez daha kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” dedi. 3 Temmuz günü de Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'nün kampüs girişlerini yasaklamasının ardından polis ve özel güvenlik görevlileri öğrencilere müdahale etti, öğrencilerin kampüse girişine izin verilmedi.

10) DİRENİŞ KAZANDI, BULU 6 BUÇUK AYDA BOĞAZİÇİ'NE VEDA ETTİ

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri kampüste açtıkları 'Kayyum icraatları sergisi'nden bir fotoğraf.Tarihler 15 Temmuz’u gösterdiğinde ise; Bulu’nun “6 aya biter “ dediği direniş bitmedi ama Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversite Rektörlüğü serüveni bitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla atanan Melih Bulu, yine Erdoğan’ın kararıyla görevinden alındı.

Bulu görevden alınsa da; Boğaziçi öğrencilerinin ve akademisyenlerinin rektörün seçimle belirlenmesi talebi başta olmak üzere birçok talebi güncelliğini koruyor. 

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne vekaleten Naci İnci atandı

SONRAKİ HABER

Salihli Devlet Hastanesinde aşı krizi: "Aşı yok, ne zaman geleceği belli değil"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...