01 Temmuz 2021 11:20
Son Güncellenme Tarihi: 01 Temmuz 2021 16:32

AYM, Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun hak ihlaline uğradığı yönünde karar verdi

AYM, milletvekilliği düşürülerek tutuklanan Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı"nın ihlal edildiğine karar verdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Anayasa Mahkemesi (AYM), milletvekilliği düşürülerek tutuklanan HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun bireysel başvurusunu sonuçlandırdı. AYM, Gergerlioğlu’nun "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı"nın ihlal edildiğine karar verdi.

Yüksek mahkeme Gergerlioğlu’nun tahliye edilmesini isterken, HDP’den tahliye ve milletvekilliğinin iadesi çağrısı yapıldı.

AYM TAHLİYE EDİLMESİNİ İSTEDİ

Gergerlioğlu, “ifade özgürlüğü hakkı ve dokunulmazlık hakkı kazanan bir milletvekili hakkında yargılamaya devam edilmesinin de seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkını ihlal ettiği” gerekçesiyle AYM’ye başvurmuştu. Tüm çağrılara rağmen AYM’nin kararı beklenmeden Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü ve tutuklandı.

Anayasa Mahkemesi Gergerlioğlu’nun bireysel başvurusunu inceleyerek, beklendiği gibi “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı”nın ihlal edildiğine karar verdi. Ayrıca Gergerlioğlu hakkında ilk cezayı veren Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ivedilikle yazı gönderilerek tahliye edilmesi için gerekli işlemin yapılmasına karar verildi.

MECLİS’E DÖNÜŞ ÇAĞRISI

Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararının ardından açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Ömer Faruk Gergerlioğlu milletvekilimizin dokunulmazlığı kaldırılmasının hukuk dışı olduğunu hep söyledik. AYM kararı da söylemlerimizi teyit etti. Adaletin geç de olsa yerini bulması ve halk iradesine saygı gereği Gergerlioğlu derhal tahliye edilmeli ve vekilliğe iadesi sağlanmalıdır!” dedi.

OĞLU DUYURDU

Gergerlioğlu'nun oğlu Salih Gergerlioğlu da haberi Twitter hesabından duyurdu.

Salih Gergerlioğlu, Twitter paylaşımında "Anayasa Mahkemesi, babam hakkında 'hak ihlali' kararı verdi. Tahliye oluyor babam tahliye oluyorrr" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla verilen 2 yıl 6 ay ceza, 17 Mart’ta Meclis Genel Kurulunda okunmuştu. Sonrasında milletvekilliği düşürülen Gergerlioğlu, Anayasa Mahkemesine yaptığı ihlal başvurusu sonuçlanana kadar Meclisi terk etmeyeceğini açıklayarak HDP grubunda adalet nöbeti başlatmıştı. Bir süre sonra nöbet başlattığı yerde gözaltına alınan Gergerlioğlu daha sonra tutuklanmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP Dersim İl Örgütünden açıklama: Festival ihtiyaca cevap değil, misyonunu yitirdi

SONRAKİ HABER

İzmir Tabip Odası: Sağlıkta şiddet cezasız kalmamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...