25 Haziran 2021 12:54

Ayşe Tuba Arslan'ın katili Yalçın Özalpay'a indirimle ödül gibi ceza verildi

23 kez suç duyurusunda bulunmasına rağmen satırlı saldırıda öldürülen Ayşe Tuba Arslan'ın katili Yalçın Özalpay'a "haksız tahrik indirimi" ile 24 yıl ceza verildi. Canavarca hisle öldürme yok denildi.

Fotoğraf: Eylem Lodos/Evrensel

Paylaş

Eylem LODOS
Eskişehir

23 kez suç duyurusunda bulunmasına rağmen Yalçın Özalpay’ın satırlı saldırısında katledilen Ayşe Tuba Arslan davasında katile ödül gibi ceza verildi.

İstinaf savcısının "Canavarca hisle öldürme yok" diyerek tahrik indirimi istediği yargılamanın Ankara ve Eskişehir’de eş zamanlı yapılan karar duruşması bugün görüldü.

Davada "Canavarca hisle öldürme" kararı bozuldu ve Ayşe Tuba Arslan'ı öldüren Yalçın Özalpay'a "haksız tahrik indirimi" uygulanarak 24 yıl hapis cezası verildi.

"BU DOSYAYI BURADA BIRAKMAYACAĞIZ"

Duruşma sonrası açıklama yapan Demokrasi İçin Hukukçular'dan kadın avukatlar, "Alınabilecek en kötü kararı aldık. Duruşma sırasında hakimin, davayı takip eden kadın avukatlara karşı olan yaklaşımı tam anlamıyla erkek adalet sisteminin örneğidir. Bizi konuşturmamak için her şeyi yaptılar. Yine de konuştuk, susmadık. Sonuna kadar tüm dosyayı anlattık fakat yine de haksız tahrik indirimi uygulandı ve sanık 24 yıl ceza aldı. Satırla öldürülmüş bir kadının katili 24 yıl ceza aldı. Biz bu dosyayı burada bırakmayacağız, yargıtay aşamasında da takip edeceğiz" dediler.

KADIN CİNAYETLERİNİN ÖNÜNÜ AÇAN BİR KARAR!

Avukat Heval Yıldız Karasu da "Ne yazık ki kötü bir kararla istinaf mahkemesinden dönüyoruz çünkü Ayşe Tuba Arslan, Türkiye kamuoyuna yansımış kararlardan biri ve herkesin gözü kulağı buradaydı. Böyle bir davada haksız tahrik indirimi uygulanması demek bundan sonra boşanma davaları biten, boşanma davaları kesinleşen birçok erkeğin eski eşini rahatça öldürmesinin önünü açmak demek" dedi.

"ERKEK ADALETİN KARARIYLA KARŞI KARŞIYA KALDIK"

Kararın konjonktürel olduğunu söyleyen Heval Yıldız Karası, "İstanbul Sözleşmesi'nin feshedildiği zamanda bu karar çok manalı. Erkek adalet değil gerçek adalet arıyoruz. Burada erkek adaletin kararıyla karşı karşıya kaldık ama kadın mücadelesi durmaz, bitmez. Gerçek adaleti aramaya ve kadınların şiddete uğramadığı, özgürce yaşayabileceği bir dünyanın mücadelesini vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

 

BASIN AÇIKLAMASINA POLİS ENGELİ

Öte yandan gün içinde, dava öncesi Eskişehir Adliye Sarayı önünde basın açıklaması yapmak isteyen kadınlara polis izin vermedi. Kadınlar, bunun üzerine Eskişehir Adliyesi’nin B kapısı önünde açıklama yaptı.

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu (EDKP), Eskişehir Kadın Meclisleri ve CHP Eskişehir Kadın Kolları’nın ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, istinaf savcısının isteğinin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Açıklamalarda "Bu iktidar aklı, başta Ayşe Tuba olmak üzere bu ülkede yaşanan tüm kadın cinayetlerinin azmettiricisidir” denildi.

 {{431040}}

ÖNCEKİ HABER

Yasin Börü davasında 15 kişiye ağırlaştırılmış müebbet verildi

SONRAKİ HABER

Kod 46 ile işten atılan Angel Halı işçilerinin mücadelesi kazanımla sonuçlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...