19 Haziran 2021 09:41

Aydın Çevre ve Kültür Platformu: Menderes’in çığlığını duyun!

Aydın Çevre ve Kültür Platformu, Menderes nehrinin kuruması ve kirlenmesine ilişkin Armutlu köprüsü üzerinde basın açıklaması yaptı.

Aydın | Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel

Reklam

Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) ve Aydınlı yurttaşlar, Menderes nehrinin kuruması ve kirlenmesine ilişkin Efeler’e bağlı Umurlu beldesi Armutlu köprüsü üzerinde basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, “Menderesin çığlığını duy”, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma”, “Haydi Menderes’i koru” yazılı dövizler taşındı.

Menderes nehrinin kurumasına ve kirlenmesine tepki gösteren Aydınlılar, bu kuruma ve kirliliğin çevrede bulunan jeotermal ve termik santrallerden kaynaklı olduğunu söyledi. Nehrin kurumasıyla balık ölümlerinin gerçekleştiğini dikkat çeken yurttaşlar yetkililere seslenerek; kuraklığa ve kirliğine çözüm bulunmasını ve kurumayı daha kötüye götürecek Aydın-Denizli Otoyol Projesinin iptal edilmesini istedi.

Yurttaşlar ayrıca Umurlulu AKP Milletvekili Rıza Posacı’nın Menderes’deki kurumaya dair hiçbir şey yapmadığını belirterek tepki gösterdi.

"AYDIN-DENİZLİ OTOYOL PROJESİ İPTAL EDİLSİN"

Açıklamada konuşan AYÇEP Başkan Mehmet Vergili, Menderes nehrinin artık ölmek üzere olduğuna dikkat çekere, nehirdeki balıkların ve canlıların büyük orada öldüğünü söyledi. Bin yılardır Aydın ovasını besleyen nehrin bu şekilde kurumasının en önemli nedeninin insan faktörü ve kapitalistlerin kâr hırsı olduğunu ifade eden Vergili, “Yaşam alanlarımıza, suyumuza sahip çıkmalıyız. Yetkililer kurumaya ve balık ölümlerine karşı duyarlı olmalı ve bir an önce bu soruna çözüm bulmalıdır” dedi.

Menderes nehrinin bulunduğu bölgede dört termik santral projesinin olduğunu söyleyen Vergili, “Bu da yetmezmiş gibi şimdide Aydın-Denizli Otoyolu Projesi ile derelerin su kaynakları, tam alanları yok edilmek istiyor. Bir an önce bu otoyol projesinin durdurulup iptal edilmesi gereklidir” diye ekledi.  

"HANİ 142 TANE ARITMA TESİSİ YAPILACAKTI?"

Daha sonra söz alan AYÇEP’ten Ömer Ali Emek, Aydın-Denizli otoyol projesiyle birlikte bölgede 14 adet taş ocağı açılmak istendiğini, bu taş ocaklarının Menderes nehrini besleyen yeraltı ve yerüstü sularını kirleteceğini, dağları yok edeceğini belirtti. Emek, otoyol projesinin Aydın ovasının bitişi anlamına geldiğini söyledi.

“Menderes’i besleyen bütün can damarlarını yok ediyorsunuz. Burada bir otoban yapacaksınız ama bütün havzanın suyunu engelleyen bir yapı oluşturuyorsunuz. DSİ’nin 2010 planlarında buraya 142 adet artıma tesisi inşa edileceği söylendi. 2010’dan beri ne bir arıtma tesisi var ortada ne de Menderes nehrine yönelik bir çözüm var” diyen Emek tepkisini dile getirdi.

"3-5 ŞİRKET KÂR EDECEK DİYE SUYUMUZU KURUTUYORLAR"

Son olarak söz alan köylü Mehmet Çiloğlu ise, “Şimdiye kadar Menderes’in bu şekilde kuruduğunu göremedim. 3-5 şirket kâr edecek diye bizim suyumuzu kurutuyorlar. Buna son verilsin” dedi.

Konuşmalar sonra Tiyatrocu Hüsnü Ertuğ çevre kirliğine dikkat çeken kısa bir performans sergiledi. (Aydın/EVRENSEL)

Reklam