08 Haziran 2021 11:48

Marmara Denizi'nde müsilaj temizliği başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Bugün Türkiye'nin en büyük en kapsamlı deniz temizliği seferberliğin, hareketini hep birlikte başlatıyoruz" dedi. Birçok ilde sahillerde temizlik işlemi başladı.

İstanbul Caddebostan Sahili'ndeki müsilaj temizlenme çalışması | Fotoğraf: Serhat Çağdaş/AA

Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının "Marmara Denizi Eylem Planı" kapsamında müsilaj temizleme çalışması başlatıldı. Bu kapsamda İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ ve İzmit'te müsilaj temizleme işlemi yapıldı. Toplanan salyalar arıtma tesisine götürüldü.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Bugün balıklarımızı, tüm deniz canlılarımızı, bütün bir ekolojik yaşamı tehdit eden, müsilaj problemini ortadan kaldırmak için, Türkiye'nin en büyük en kapsamlı deniz temizliği seferberliğin, hareketini hep birlikte başlatıyoruz." açıklaması yaptı. AA'da yer alan haberlere göre, "Marmara Denizi Eylem Planı" kapsamında alınan kararların hayata geçirilmesi için kamu kurumları, belediyeler, akademik çevreler ile kitle örgütleri tarafından başlatılan çalışma doğrultusunda pek çok sahilde müsilaj toplandı.

İSTANBUL

Marmara Denizi'ndeki müsilajla (deniz salyası) mücadele kapsamındaki deniz temizleme seferberliği, "Marmara Hepimizin" sloganıyla İstanbul Caddebostan Sahili'nde başlatıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının "Marmara Denizi Eylem Planı" kapsamında alınan kararların hayata geçirilmesi için kamu kurumları, belediyeler, akademik çevreler ile kitle örgütleri tarafından başlatılan çalışma kapsamında, denizden müsilaj toplanmaya başlandı.

ÇANAKKALE

Marmara Denizi'nde müsilajla (deniz salyası) mücadele kapsamında, Çanakkale'deki deniz temizliğinde 20 ton müsilaj toplandı.

Denizin içine kurulan bariyerler ile kıyıya toplanan tabaka, su pompaları ve tankerlerin yardımıyla atık depolama bidonlarına dolduruldu. Çanakkale Belediyesi ile özel kurumların da destek verdiği çalışmada yaklaşık 20 ton müsilaj toplandı.

Toplanan müsilajın, İzmit'teki bir bertaraf tesisine götürüleceği öğrenildi.

BALIKESİR

Bandırma Limanı'nda başlayan çalışma dolayısıyla düzenlenen programa, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun, Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir ile ilgili kurum ve kuruluşların müdürleri katıldı.

Bandırma Çelebi Limanı'na bağlı römorkörlerle denize açılan Vali Şıldak ve beraberindekiler, Büyükşehir Belediyesine ait müsilaj temizleme gemisi "Başaran-2"nin çalışmalarını inceledi.

Bölgedeki müsilaj yoğunluğunu da gözlemleyip yetkililerden bilgi alan Şıldak, limana döndükten sonra gazetecilere açıklama yaptı. Şıldak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 22 maddelik eylem planının ilk uygulama adımlarını Bandırma'dan başlattıklarını söyledi. Şıldak, "Marmara Denizi'nde bu durumun kısa sürede son bulacağına, denizimizin eskisinden de daha temiz hale geleceğine inanıyorum. Bunu yürekten söylüyorum." dedi.

TEKİRDAĞ

Tekne yardımıyla toplanan ve vidanjörle çekilen müsilaj, kentteki arıtma tesislerine götürüldü.

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım ile İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Kaan Sinan Tohumcu, Barbaros Balıkçı Barınağı'nda yürütülen temizlik çalışmalarını inceledi. Vali Yıldırım, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Marmara Denizi çevresindeki illerde temizlik çalışmalarının başladığını söyledi. Müsilajın Marmara Denizi'nde yoğun görüldüğünü anımsatan Yıldırım, "Müsilajın sebebi azot ve fosfor gazlarının artması. Tabii bilim insanları bunun sebebini araştırıyorlar. Şu an bizim daha çok müsilaj olarak gördüğümüz, deniz yüzeyinde görülen müsilajın ölüsü. Yani bunlar deniz yüzeyine vurmuş kısmı. Tabi bunların temizlenmesi lazım. Çünkü balıkçılarımızı etkiliyor. Bunların hepsini temizleme gayreti içerisindeyiz." dedi.

Konuyla ilgili bütün kurumların birlikte çalışma yürüteceğini dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Marmara Denizi'nin etrafında bulunan illerde bu faaliyet 7 gün 24 saat devam edecek. Biz de bugün burada başladık. Bu azot miktarı yüksek bir besin. Tabii belki bilim insanları bunu kararlaştıracak. Belki bunlar işlenmek suretiyle gübre olarak kullanılabilecek. Belki hayvan yemi ya da balık yemi olarak kullanılabilecek. izim şu anda yaptığımız şey, müsilaj ölüsünü deniz yüzeyinden toplayıp, bir alanda muhafaza etmektir, kurutmaktır. Bununla enerji bile elde edilebilir diyorlar. Bu da bilim insanlarının konusudur."

İZMİT

Müsilaj (deniz salyası) temizleme çalışmaları, İzmit Körfezi'nde de başlatıldı.

Tekne, deniz süpürgeleri ve dalgıçlar yardımıyla toplanarak vidanjörle çekilen müsilaj, kentteki arıtma tesislerine götürüldü. Ekiplerin, suda yaptıkları temizlik çalışmalarında çeşitli atıklar da çıkarıldı.

Vali Seddar Yavuz, 12 ilçede çalışmaların dalgıçlar, ekipler ve öğrenciler tarafından yürütüldüğüne işaret ederek, şu anda 24 aracın denizde müsilaj temizleme çalışmasına devam ettiğini kaydetti.

GÖLCÜK

Gölcük'teki müsilaj temizlenme çalışması

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Gölcük Poyraz Limanında, müsilaj (deniz salyası) temizleme faaliyetlerine başlandığını bildirdi. MSB'den yapılan açıklamada, bugün Kocaeli Valiliği koordinesinde yapılacak müsilaj temizleme çalışmalarına da Gölcük bölgesindeki deniz temizleme araçları ve personelle destek verileceği belirtildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bölgede aşılama dipte, devlet kayıtsız

SONRAKİ HABER

Doğu ve Güneydoğu’da saha araştırması: Yüzde 78, Sedat Peker’in iddialarını duymuş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa