07 Haziran 2021 13:48

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerinden millet bahçesine karşı basın açıklaması

YTÜ öğrencileri, Davutpaşa Kampüsü'ne üniversite bileşenlerinin fikirleri hiçe sayılarak yapılan "Millet Bahçesi"ni istemediklerini duyurdu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) öğrencileri kampüslerinde yapılan Millet Bahçesine karşı basın açıklaması yaptı.

2019 yılı başlarında üniversitenin Davutpaşa Kampüsü’nde, kampüsün büyük bir bölümünü kaplayan bu projenin üniversite bileşenlerinin büyük bir bölümünün karşı çıkmasına rağmen başlatıldığını, değişen üniversite yönetiminin ise projenin Millet Bahçesi olarak kullanılmayacağını, alanın öğrencilerin kullanımında olacağını söylediğini hatırlatan öğrenciler, ancak 5 Haziran günü 10 adet millet bahçesinin açılışı sırasında bunların arasında “İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Millet Bahçesi” adlı bir “Millet Bahçesi”nin de açılışının gerçekleştirildiğini belirtti.

Daha önce, üniversiteye adını veren tarihi Yıldız Kampüsü’nün bir bölümüne “külliye” yapılmak için el konulması, rektörlük seçimlerinin kaldırılması, Şişli Kampüsü’nin ihalelere bırakılarak üniversitenin elinden alınması ve akademiye yapılan müdahaleler gibi saldırılarla karşılaştıklarını belirten öğrenciler, "Bugün, üniversite bileşenlerinin fikri dahi sorulmadan alınan Millet Bahçesi kararı üniversitelerin demokratik ve özerk yapısına yönelik bir saldırıdır. Üniversitemizin arazisi üzerinde üstlendiği görev ve sorumluluklar dışında bir amaçla kullanılacak olan bu Millet Bahçesi’ni, üniversitenin işlevinin aşındırılması olarak görüyoruz" dedi.

Üniversite bileşenlerinin fikirleri hiçe sayılarak yapılan bu "Millet Bahçesi"ni hiçbir şekilde istemediklerini belirten öğrencilerin açıklaması şöyle devam etti:

"Bizler günlük yaşamlarımızın önemli bir kısmını kampüs içerisinde geçiriyoruz. Bu sebeple kampüsümüze dair alınacak kararların doğrudan yaşantımızı etkileyeceğini de biliyoruz. Anti-demokratik biçimde alınan Millet Bahçesi projesi kararı, üniversitemizin demokratik yapısına zarar vermektedir. Bu sebeple üniversite içerisinde alınacak her türlü kararda söz sahibi olmak istiyoruz. Saldırılarının bir sonu olmadığını bildiğimiz gibi buna dur diyecek olanın biz öğrenciler olduğunu biliyor ve birbirimizden güç alıyoruz.

Nasıl ki Yıldız Kampüsü’nü külliyeye çevirmek isteyenlere karşı savunduysak bugün de bir araya gelişimizle Davutpaşa kampüsünü bu saldırılara bırakmayacağız, vermeyeceğiz! Üniversitemizin bütün bileşenleri hiçe sayılarak yapılan bu “Millet Bahçesi” projesine karşı sesimizi yükseltiyoruz.

Üniversitelerin özerk ve bilimsel kurumlar olarak varlığını sürdürmesi bilimsel bir üretimin ve özgürlüğün temelidir. Üniversite içerisinde alınacak kararların, üniversitedeki tüm bileşenlerin katılımı ile belirlenmesi, demokratik bir üniversitenin koşuludur. Üniversitemizin demokratik yapısının zarar gördüğü her karar da üniversite içerisindeki baskı ve sansür ortamının inşasının bir parçasıdır. Üniversiteler içerisinde alınan kararların bir kişi veya kurumun etkisiyle alınmasının da bu baskı ve sansür ortamını geliştirdiğinin farkındayız. Kampüsümüzü ‘’Millet bahçesi’’ yaparak irademizi yok sayanlara, okulun özneleri olan bizlere sorulmadan alınan kararlara karşı tavrımız nettir. Millet Bahçesi’nin hangi saatlerde ne gibi etkinlikler için kullanılacağı, kimlerin girip giremeyeceğinden bağımsız olarak okulumuzda hiçbir şekilde Millet Bahçesi istemiyoruz!

Yıldız Teknik Üniversitesi yönetiminin derhal resmi bir açıklamayla bu bölgenin Millet Bahçesi olmadığını ve yapılan alanın yalnızca kampüsün bir parçası olduğunu açıklamasını talep ediyoruz!

Yıldız Teknik Üniversitesi bileşenlerine çağrımızdır: Gelin hep birlikte kampüsümüze sahip çıkalım.

Yıldız Teknik Üniversitesi Millet Bahçesi olamaz!" (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kayseri'de bir kadını öldüren, 2 kadını yaralayan sanığa 87 yıl 11 ay hapis cezası

SONRAKİ HABER

Sedat Peker’den Mehmet Ağar ile ilgili yeni iddia: Mazot kaçakçılığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...