05 Haziran 2021 00:07

Tek bacağını kaybeden Aygürt: En azından kendime bakabileceğim bir iş istiyorum

22 yıldır tek bacağı ile yaşam mücadelesi veren Aygürt’e engelli sayılmadığı için maaş bağlanmadı. Aygürt, “En azından kendime bakabileceğim bir iş istiyorum” diyor.

Zeynep Aygürt | Fotoğraf: Mahsum Kara

Paylaş

Mahsum KARA
Diyarbakır

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde yaşayan 39 yaşındaki Zeynep Aygürt’ün tek bacağı kemik kanserinden dolayı 1999 yılında kesildi. 22 yıldır tek bacağı ile yaşam mücadelesi veren Aygürt’e engelli sayılmadığı için maaş bağlanmadı. Aygürt, “En azından kendime bakabileceğim bir iş istiyorum” diyor.

"NEDEN HER İNSAN GİBİ NORMAL YÜRÜYEMİYORUM"

Yakalandığı kemik kanserinden dolayı tedavi gördüğü Dicle Üniversitesi Hastanesinde 1999 yılında sağ bacağının kesildiğini belirten Aygürt, “Bacağım kesildiği günden beri engelli raporu almaya çalışıyorum heyete başvuru yapıyorum. Engelli sayılmam için heyetin bana yüzde 70 engelli raporu vermesi gerekirken her seferinde yüzde 40 verip ‘ağır özürlü’ durumu yoktur deyip beni tek bacağımla eve gönderiyorlar. Aklım almıyor, bir bacağım yok, ‘Sen bir bacakla her işi yapabilirsin’ diyor heyet. En son 2008 yılında engelli raporunu almak için başvuru yaptığımda heyet yine aynı şeklide beni tek bacağımla bir hayata zorladılar. Ben engelli değilsem neden her normal insan gibi yürüyemiyorum o zaman” dedi.

"BÜTÜN KAPILAR YÜZÜME KAPANIYOR"

Günlük ihtiyaçlarını karşılamak için ailesinin yardımı olmadan tek başına zorluk yaşadığını ifade eden Aygürt, “Normal bir insan gibi hayatımı devam ettiremiyorum. Koltuk değnekleri olmadan bir adım bile atamıyorum. Artık biliyorum, bana engelli maaşı vermeyecekler ama en azından kendime bakabileceğim bir iş istiyorum. Ben, annem, babam, boşanmış kız kardeşim ve çocukları ile birlikte 8 kişi yaşıyoruz. Evin tek gelir kaynağı babamın emekli maaşı. Babamın aldığı emekli maaşı belli, hangimizin masrafını karşılayacak. Ben sadece bir engelli olarak iş istiyorum. Belediyeye veya başka bir yere iş başvurusunda bulunduğumda bana ‘Engelli olan insanlar için belediyede açılan işler var, oraya başvuru yap’ diyorlar. Oraya gidip iş başvuru yaptığımda ise ‘Senin raporunda, engelli değil, yazıyor, seni engelli olarak işe alamayız’ diyorlar. Nereye iş başvurusu yapsam bacağım olmadığı için bütün kapılar yüzüme kapanıyor. Artık psikolojik sorunlar yaşıyorum” dedi.

"22 YILDIR ENGELLİ OLDUĞUMU KANITLAYAMADIM"

Aygürt, tek bacağıyla 22 yıldır yaşam mücadelesi verdiğinin altını çizerek, “Annem ve babam benim zorlanmamam için ellerinden geleni yapıyorlar. Onların da yaşları ilerlerdi artık çok zorlanıyorlar. Allah göstermesin annem ve babam ölse bana kim bakacak? Kimse bunu düşünmüyor. Benden çok iyi durumda olup engelli maaşı alan insanlar var, hâlâ aklım almıyor. 22 yıldır tek bacağımla engelli olduğumu kanıtlayamadım” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Günlük Kovid-19 tablosu: Can kaybı 100'ün altına düştü, 6 bin 169 yeni vaka var

SONRAKİ HABER

HDP mitingine yönelik saldırının 7. yıl dönümü | Asıl failler yargılanmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...