04 Haziran 2021 10:35
Son Güncellenme Tarihi: 04 Haziran 2021 17:01

Hasan Saltık, düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı

Anadolu ezgilerini derlemek için yüzlerce projesi bulunan Kalan Müzik'in kurucusu Hasan Saltık, Kartal Cemevi'nde düzenlenen cenaze törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Müzik dünyasının önde gelen isimlerinden Hasan Saltık, Kartal Cemevi'nde düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.

Kalan Müzik’in sahibi ve kurucusu, müzik yapımcısı Hasan Saltık, Bodrum’da geçirdiği kalp krizi sonucu 57 yaşında hayatını kaybetmişti. Hasan Saltık bugün Kartal Cemevi'nde son yolculuğuna uğurlandı. Kartal Cemevi'nde gerçekleştirilen törende, binden fazla albüme yapımcı olan müzik emekçisi Saltık'ın eşi Nilüfer Saltık, abisi Kemal Saltık, çocukları Ekin ve Helin Saltık taziyeleri kabul etti.

"BÜYÜK BİR KAYIP OLDU"

Şair ve şarkı sözü yazarı Ahmet Selçuk İlkan, Saltık'ın hem bir dost hem de bir insan olarak dostluğuyla, candanlığıyla çok özel biri olduğunu ifade ederek "Müzik dünyamız için de büyük bir kayıp oldu ve çok erken bir kayıp oldu." dedi.

Yaşamında büyük işlere imza atan usta yapımcının, müzik dünyasının bugün içinde bulunduğu durum açısından da önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan İlkan, şunları kaydetti:

"Onu çok arayacağız, çok özleyeceğiz. Her şeyden önce yurt dışında gittiğimiz müzik fuarlarında ve burada müzik dünyası içindeki yapım şirketleri ve meslek birlikleri adına çok büyük katkıları olan biriydi. Hani bir söz vardır, 'Sağlığında bilmeyiz de kadrini ölümünde mermerden yaparız kabri.' diyoruz ama sağlığında da değeri bilinenlerdendi."

İlkan, "O tek başına koca bir müzeydi, müzik dünyamızın en gizli kalmış deyişlerini, ağıtlarını, türkülerini ve hatta o çok değerli, sonradan öğrenmekten onur ve gurur duyduğumuz ozanlarımızı bizim yüreğimize ve gönlümüze serpti." diye konuştu.

Türk halk müziği sanatçısı Burhan Topal, bütün müzik camiasına baş sağlığı dileyerek, "Hasan Saltık ağabeyimiz bizim müzik camiasında çok önemli bir isimdir. Anadolu müziğine çok büyük emekleri olan bir yapımcıdır." dedi.

Topal, "Çok pozitif bir abimizdi. Herkese elinden geldiği kadar yardımcı olan, destek olan, eserler eline geçtiği zaman sanatçılara yönlendiren biriydi. Çünkü bu işi çok iyi bilirdi, 'Mutlaka oku bu eser tutacak' derdi. Biz de çok üzüldük. Allah rahmet eylesin. Allah ailesine ve sevenlerine sabırlar versin." ifadesini kullandı.

"MÜZİĞİMİZE YÖN VEREN İNSANLARDAN BİRİYDİ"

Neyzen Eyüp Hamiş, "Müziğimize son yıllarda yön veren insanlardan biriydi. Tabii onun firmasına olsun, yaptığı dizi müziklerine olsun çok eşlik etmişliğim vardır. Hiç bizi bir gün üzmedi, bizi bir gün kırmadı. Kendisinden çok memnunduk yani. Mekanı cennet olsun. Hepimizin başı sağ olsun." değerlendirmesinde bulundu.

Müzisyen Engin Aydın ise ömrünü müziğe adayan, etnik müzik ve kültürel müzik konusunda ciddi çalışmaları bulunan Saltık'ın müzik sektörünün belli bir dönemine damga vurduğunu kaydetti.

Saltık'ın kıymetli bir değer olduğuna işaret eden Aydın, "O yüzden kendisini hakka uğurlarken değerinin maalesef ülkemizde yeterince bilinmediğini ama dünyada, literatürde, etnik kültüre ve müziğe hizmet eden ilk on arasında sayıldığını altını çizerek hatırlatmak isterim." dedi.

Törene İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Kartal Kaymakamı Abdullah Demir'in yanı sıra Oyuncu Turgay Tanülkü, Oktay Kaynarca, Sedat Anar, Mazlum Çimen, Cengiz Özkan'ın da arasında bulunduğu birçok kişi katıldı.

Törenin ve cenaze namazının ardından, Saltık'ın cenazesi Küçükyalı Mezarlığına defnedildi.

HASAN SALTIK KİMDİR?

Klasik Türk müziği ile Anadolu, Kafkas ve Balkan halk müziklerinin nadide örneklerini derleyerek, müzikseverlerle buluşturan Saltık, 1964 yılında Dersim'de dünyaya geldi.

İlköğrenimini Dersim'de ortaöğrenimini ise İstanbul'da tamamlayan Saltık, İstanbul Devlet Konservatuvarında başladığı obua eğitimini ekonomik güçlükler nedeniyle yarım bırakarak Suadiye Lisesine devam etti.

Amcasının oğlu Rahmi Saltuk'un plak şirketinde dört yıl çalıştıktan sonra 1992 yılında Kalan Müzik'i kuran Hasan Saltık, unutulmaya yüz tutmuş arşivlik kayıtlarını elinde bulunduran koleksiyonerlerden ve eski müzisyen ailelerinden derlediği etnomüzikolojik çalışmalar için de önem taşıyan eserleri "Kalan Müzik" etiketi altında yayımladı.

(KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de uygulanan Kovid-19 aşısı 30 milyon dozu geçti

SONRAKİ HABER

Adaların Atları Platformu sahiplendirilen atların Adalar'a geri getirilmesini istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...