02 Haziran 2021 07:25

CHP'li Levent Gök, ÇAYKUR'un kasten zarar ettirildiği iddiasını TBMM'ye taşıdı

CHP Milletvekili Levent Gök, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye "ÇAYKUR’un Varlık Fonuna devredildiğinden beri zarar etmesinin sebeplerini açıklar mısınız" sorusunu yöneltti.

Fotoğraf: Gençağa Karafazlı

Paylaş

CHP Milletvekili Levent Gök, TBMM Başkanlığına verdiği önergede Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye "ÇAYKUR’un Varlık Fonuna devredildiğinden beri zarar etmesinin sebeplerini açıklar mısınız" sorusunu yöneltti.

ÇAYKUR'un Varlık Fonuna devredildiği 2017 yılından beri sürekli zarar ettiğini ve kredi borçlarının her geçen gün büyüdüğünü belirten CHP'li Levent Gök, Bakan Pakdemirli'ye "ÇAYKUR’un özelleştirilmesi için uygun zemin hazırlanması amacıyla kasten zarar ettirildiği" iddiasını sordu.

CHP'li Gök, ÇAYKUR’un borçlarının 1 yılda 690 milyon TL arttığını belirterek "Ülkemizde üretilen yaş çayın her yıl yüzde 50-55’ini satın alan, yurtiçi kuru çay piyasasındaki pazar payı yüzde 45 ila 50 olan ÇAYKUR’un 2020 yılı sonu itibariyle toplam borçları 4 milyar 240 milyon liraya ulaşmıştır. ÇAYKUR’un yeniden çay üreticilerimize ve yurttaşlarımız için kazanç getiren, ülke ekonomisine katkı sağlayan bir kuruluşa dönüştürülmesi için somut adımlar atılması beklenmektedir" dedi.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Levent Gök, Bakan Bekir Pakdemirli'ye şu soruları yöneltti:

  • ÇAYKUR’un Varlık Fonuna devredildiği 2017 yılından itibaren her yıl zarar etmesinin sebeplerini açıklar mısınız?
  • ÇAYKUR’un özelleştirilmesi için uygun zemin hazırlanması amacıyla kasten zarar ettirildiğine yönelik iddialara ilişkin ÇAYKUR veya Bakanlığınızca herhangi bir açıklama yapılacak mıdır?
  • 2020 sonu itibarıyla toplam borçları 4 milyar 240 milyon liraya ulaşan ÇAYKUR’un yeniden kârlılığa geçirilmesi için hangi adımlar atılacaktır?
  • 2015 – 2020 döneminde ÇAYKUR’un ticari ve finansal faaliyetler aracılığı ile elde gelirleri yıllık temelde açıklar mısınız?
  • 2015 – 2020 dönemde ÇAYKUR’un ticari faaliyetler için yaptığı harcama kalemlerini yıllık temelde açıklar mısınız?
  • 2015 – 2020 döneminde ÇAYKUR’un bankalardan aldığı kredileri ve bu kaynakların harcandığı kalemleri yıllık temelde açıklar mısınız?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AB, çok uluslu şirketlerin ödedikleri vergileri açıklamalarını zorunlu hale getiriyor

SONRAKİ HABER

Meral Akşener: İktidar ‘büyüyeceğiz’ diye ayrımcı tedbirlerle sağlığı tehlikeye attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...