01 Haziran 2021 14:28

TMMOB ve İzmir Barosu: Bir depremde istemediğimiz sonuçların çıkma ihtimali artıyor

Deprem bölgesinde yıkılan ve yeni yapılan binalarda hata tespit etmesi üzerine basın açıklaması yapan TMMOB İzmir ve İzmir Barosu, "Bir depremde istemediğimiz sonuçların çıkma ihtimali artıyor” dedi.

Fotoğraf: TMMOB İzmir Şubesi

Reklam

TMMOB İzmir İKK ve İzmir Barosu, deprem bölgesinde yıkılan ve yeni yapılan binalarda hata tespit etmesi üzerine basın açıklaması yaptı. Bayraklı Manavkuyu'da yapılan açıklamayı İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar okudu.

Ayatar, 30 Ekim İzmir depreminden sonra bazı binaların kısmen bazı binaların tamamen yıkıldığını hatırlatarak, “Yapıların yıkım nedenleri üzerine hukuki ve bilimsel araştırmalar ile Savcılık soruşturmalarının hala devam ettiği bugünlerde, sosyal medyaya yansıyan bazı fotoğraflar bizi son derece rahatsız etmiştir. Tarafımıza ulaşan fotoğraflar, 30 Ekim depreminde yıkılan Yağcılar Apartmanı yerine TOKİ tarafından ihale edilerek ‘depreme dayanıklı’ nitelikte yeniden yaptırıldığı iddia edilen inşaattan çekilmiş görüntülerdir. Fotoğraflar, ne yazık ki yapının bir katında kolon imalatlarının son derece özensiz bir şekilde yapıldığını göstermektedir” dedi.

Deprem bölgesinde, depremde yıkılan yapılar yerine inşa edilen yapılarda dikkatsiz ve özensiz, konusu suç teşkil eden imalatlar yapılmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Ayatar, “Bir bina, statik açıdan doğru tasarlanmış olsa da yerinde projesine ve fen kurallarına uygun imal edilmediği, imalat sonrası bakımları düzgün yapılmadığı takdirde herhangi bir depremde istemediğimiz sonuçların ortaya çıkma ihtimali artmaktadır. Üstelik bu tür imalat hatalarının, binanın yıkılması durumunda tespitinin de oldukça zor olduğunu ifade etmek isteriz” diye konuştu.

“YETKİLİLERİ UYARIYORUZ"

Fotoğraflara yansıyan görüntüler ile ilgili konuşmasını sürdüren Ayatar, “2. Proje alanında yer alan eski Yağcılar apartmanı 5. Kat kolonlarına ilişkin olup gerek bu yapıda 5. kata kadar olan imalatın gerekse 7 proje alanında ve depremden etkilenen diğer alanlarda şimdiye kadar yapılan imalatların hatalı olup olmadığının denetlenmesini, denetleme sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasını istiyor; usul ve yasalara, projesine ve fen kurallarına aykırı imalatların tespiti halinde gereğinin yapılması idari makamların sorumluluğunda olduğunu hatırlatıyoruz “diyerek konunun takipçisi olacaklarını vurguladı.

“ÖNEMLİ OLAN CAN KAYIPLARININ YAŞANMAMASI"

Açıklama sonrası konuşan İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel ise şeffaf olmayan bir sürecin yürütüldüğünü söyleyerek, “Bir eleştiri getirebilmenin bile önünü kesecek mekanizmaları çalıştırıyorlar. Üstelik denetimin yapılmadığı açık. Burası  tespit edilebilen, dışardan görülebilen bir alan. Ya tespit edilmeyenler? En ufak bir depremde daha sonra yaşanacak can kayıplarından burada denetimi gerçekleştiren, üretimi gerçekleştiren herkes sorumlu olacak. Ama sorumluyu bulup cezalandırmak işin bir boyutu. Can kayıplarının yaşanmamasıdır önemli olan" dedi.

“HUKUKSUZLUK HER ANLAMIYLA DEVAM EDİYOR"

Kamuoyu adına yetkililerden birçok konuda cevap istediklerini ancak şu ana kadar bir açıklamanın gelmediğini söyleyen Yücel, “Öldüren deprem değil, öldüren kapitalizm, öldüren kar hırsı, öldüren denetimsizlik. Burada üstü kapalı,  kime, nasıl, ne biçimde verildiği belli olmayan, denetiminin nasıl gerçekleştiği belli olmayan bir üretim devam ediyor. Bu sürecin içerisinde yurttaş yok, barolar yok, meslek örgütleri yok. Bu sürecin içerisinde bakanlık var, TOKİ var. Hukuksuzluk her anlamıyla devam ediyor. İktidar, ben yaptım oldu, mantığıyla mağdur olan yurttaşlara yeni bir mağduriyet ekliyor” diyerek tepki gösterdi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam