31 Mayıs 2021 17:24

Ekoloji Birliği: Yurtbaşı köylüleri hâlâ tehdit ediliyor

Ekoloji Birliği, Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Yurtbaşı köyünde kurulmak istenen mermer ocağına karşı direnen köylülere yönelik jandarma ve korucuların müdahalesiyle ilgili açıklama yaptı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Gürpınar'da mermer ocağına karşı direnen köylülere müdahaleyle ilgili açıklama yapan Ekoloji Birliği, "Bu doğa yıkım ve talan projesi acilen durdurulmalıdır" dedi. "Köylüler hâlâ tehdit edilmektedir" denilen açıklamada, köylülerin verilen parada anlaşamadığı iddialarının asılsız olduğu vurgulandı.

Ekoloji Birliği, Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Yurtbaşı köyünde kurulmak istenen mermer ocağına karşı direnen köylülere yönelik jandarma ve korucuların müdahalesiyle ilgili bir açıklama yaparak, "Mermer Ocağı projesi sağlık yönünden tehlikeli olmasının yanı sıra Yurtbaşı Köylüleri'nin hayvancılık yapmasına engel olacak ve zaten kıt kanaat geçinen köylülerin göç etmesine sebep olacaktır. Bu doğa yıkım ve talan projesi acilen durdurulmalıdır" dedi.

"Köylüler hâlâ tehdit edilmektedir" denilen açıklamada, Gürpınar'da kurulmak istenen mermer ocağıyla ilgili süreç şöyle özetlendi:

"Yurtbaşı Köyü'nde Mermer Ocağı için 2003 yılında ruhsat verilmiş. 2007 yılında mermer çıkarılmaya başlanmış. Bir senelik talanın ardından köylülerle şirket çalışanları karşı karşıya gelmiş ve bir kişinin yaralanması sonucunda şirket sahibi mermer ocağından vazgeçmiş. Ruhsat alanı hazineye geçmiş. Alan yeniden ihale edilmiş ve 2020 yılında 'Saray' adlı özel bir şirket ruhsat almış. Şirket faaliyete başlamak istemiş. Köylüler durumu kabullenmeyip itiraz edince bayramdan birkaç gün önce alana gelen güvenlik güçleri, korucular ve jandarma köylüleri tehdit ederek 'Kendinize ve hayvanlarınıza kalacak yer bulun, burası mermer ocağı alanı' demiştir. Kullandıkları 20 ahırın yıkılmasına tepki gösteren köylülere havaya kurşun sıkılarak müdahalede bulunmuştur."

"Tek geçim kaynağı hayvancılık olan insanların gelir kaynaklarının yok edilmesi, yaşam alanlarının ortadan kaldırılması, yerlerinden yurtlarından edilmelerini kabul etmiyoruz. Mermer ve taş ocaklarının ve madenciliğin yol açtığı kuraklık ve susuzlaşmanın yaşamakta olduğumuz iklim krizine neden olan etmenlerden olduğunu biliyoruz. İklim krizi ile birlikte tarım ve hayvancılığın etkilenmesi ile gıda krizi de ciddi boyutlara ulaşmıştır."

"İklim krizine yol açan yanlış enerji ve madencilik politikalardan acilen vazgeçilmelidir! Şirketlerin, sermayenin çıkarları değil, halkın ve doğanın çıkarları gözetilmelidir. Bizler, yaşam savunucuları olarak, Anayasa'nın 56. Maddesi uyarınca sağlıklı çevrede yaşama hakkımızı savunmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz."

"KÖYLÜLERİN VERİLEN PARADA ANLAŞAMADIĞI İDDİASI ASILSIZ"

Açıklamada, basında yer alan bazı haberlerde ortaya atılan köylülerin verilen parada anlaşamadığı iddialarının asılsız olduğu ifade edildi:

"Basında ve kamuoyunda 'Şirket yetkililerince köylülere işe eleman alınacağı ya da para verilerek mağduriyetlerinin giderileceği sözü verildiği, ancak köylülerin verilen para miktarı konusunda anlaşamadığı ve tartışmanın bu nedenle çıktığı' gibi haberler yer almaktadır. Köylülerden alınan bilgiye göre bu iddialar asılsızdır ve köylüler hiçbir şekilde bu iddiaları kabul etmemektedir. Köylüler 'Ne olursa olsun köyümüzü terk etmeyeceğiz' demektedir. Olayların ardından Kaymakamlık tarafından bir heyet oluşturulduğu, alana gidildiği ve mermer ocağının sağlık yönünden tehlikeli olacağı konusunda görüş oluştuğu bilgisi de kamuoyuna yansımıştır. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'nin günlük koronavirüs tablosu: 122 can kaybı, 6 bin 493 yeni vaka

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Üner: Normalleşme için daha erken, kapalı mekanlarda etkileşim sakıncalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...