30 Mayıs 2021 17:49

Boğaziçi Üniversitesinde Feyzi Erçin'in ders vermesi keyfi şekilde engellendi

Boğaziçi Üniversitesine kayyum rektör olarak atanan Melih Bulu'nun yardımcısı Naci İnci, üniversitede yarı zamanlı ders veren Feyzi Erçin'in yaz okulunda ders vermesini keyfi şekilde engelledi.

Fotoğraf: Ozan Acıdere

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesine Melih Bulu'nun kayyum rektör olarak atanmasının ardından kendisinin yardımcısı olan Naci İnci, üniversitede yarı zamanlı ders veren Feyzi Erçin'in yaz okulunda ders vermesini keyfi şekilde engelledi. Boğaziçi akademisyenleri ve öğrencileri, İnci'nin bu kararının hiçbir geçerliliği olmadığını belirterek tepki gösterdi.

Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümünün “Film Çalışmaları Programı” kapsamında, 2013 yılından beri yarı zamanlı olarak FA kodlu Film dersleri vermekte olan Feyzi Erçin’in Yaz Okulu’nda FA 481 (Film Music) dersini vermesi, Rektör Yardımcısı Naci İnci tarafından onaylanmadı

Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümü, yazılı olarak gerekçeyi istediği halde bölüme herhangi bir yazılı belge gönderilmedi. Rektörlüğün EBYS sistemi üzerinden fakülte dekanına gönderdiği ret notunda, gerekçe olarak Erçin’in 2020-2021 1. döneminde verdiği iki dersin not ortalamaları gösteriliyor. Naci İnci imzalı notta sekiz yıldır Boğaziçi Üniversitesi’nde ders veren Feyzi Erçin’in "Boğaziçi Üniversitesi’nde ders vermesi uygun değildir" denilerek “Feyzi Erçin isimli kişinin öğrencilere verdiği harf notlandırmasında sorun görünmektedir. Ya adaletli olarak notlandırma yapılmıyor veya ders içeriği 3 kredilik ders yükünü yansıtmıyor. BÜ standartlarına uygun ders verilmediği kanaati hasıl olmuştur. Bu nedenle bu kişinin kurumumuzun eğitim ve öğretim kalitesini olumsuz yönde etkilediği değerlendirilmiştir. Bu nedenle, kurumumuzda ders vermesi uygun değildir.” ifadeleri kullanıldı.

"AKADEMİK ÖZGÜRLÜĞE VE ÖZERKLİĞE AÇIK SALDIRI"

İlgili bölüme danışılmadan, ders programları ve değerlendirme metotları konusunda hiçbir bilgi sahibi olunmadan ve açıkça sübjektif  “kanaate” dayanarak Feyzi Erçin’in “eğitim ve öğretim kalitesini olumsuz yönde etkilediği” yönünde görüş belirtilmesi ve yıllardır üniversitede ders veren Erçin’den “Feyzi Erçin isimli kişi” diye söz edilmesi, akademisyenlerce yakışıksız, akademik terbiye ve asgari nezaketten yoksun bir davranış olmanın ötesinde, akademik özgürlük ve özerkliğe açık bir saldırı olarak nitelendirildi.

Akademisyenler, Rektör Yardımcısı ve SBE müdürü olan ve en son kendisini FBE müdürü olarak atayan Naci İnci’nin ilgili hiçbir kurul, komisyon ve senato üyeleri ile konuşmadan kendi kanaati ile kendi başına karar verdiğine, bu kararın hiçbir geçerliliği olmadığına da dikkat çekti.

2 Ocak’tan günümüze üniversite senatosundan geçmemiş keyfi kararların yürürlüğe konduğunu ifade eden akademisyenler, bazı hocaların sözleşmeleri imzalanmadan ders vermek zorunda kaldığını, ders ücretlerinin sözleşmeleri imzalanmadığı için yatırılmadığını da ifade etti.

"ATANMIŞ YÖNETİM BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİNE TELAFİSİ ZOR ZARARLAR VERİYOR"

Boğaziçi Üniversitesi geleneğinde kuralların gelişigüzel bir şekilde, bölümlerin iradesi hiçe sayılarak konulmadığını, emekli ve yarı zamanlı hocaların Boğaziçi Üniversitesi’nin kültürüne yaptığı katkıyı görmezden gelen bu tür antidemokratik uygulamaların Naci İnci’nin yetki aşımı anlamına geldiğini de ifade eden akademisyenler, atanmış yönetimin bir kamu üniversitesi olan Boğaziçi Üniversitesi’ne telafisi zor zararlar verdiğini, bu yaşanan son gelişme ile ilgili yakında bir kamuoyu açıklaması yapacaklarını da söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cali, Kolombiya’nın "direniş başkenti"

SONRAKİ HABER

ODTÜ İİBF akademisyenleri iradelerini ortaya koyuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...