27 Mayıs 2021 13:19

Ali El Hemdan’ın öldürülmesinde "polisi koruma" iddiaları mülkiye müfettişi raporunda

Adana'da Suriyeli mülteci Ali El Hemdan'ın polis kurşunu ile hayatını kaybetmesine dair görülen davada, Mülkiye Müfettiş Raporunda olay anının fotoğraflarına yer verildi.

Fotoğraf, Ali El Hemdan'ın Facebook sayfasından alınmıştır.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana'da Suriyeli mülteci Ali El Hemdan'ın polis kurşunu ile hayatını kaybetmesi ile ilgili polis memuru F.K. hakkında “kasten öldürme” suçundan açılan davanın dördüncü duruşması Adana 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, fail polis F.K.'nin tutukluluk halinin devamına karar vererek celseyi 9 Eylül 2021'e erteledi.

Davanın kamuoyunun gözünden kaçırılmak ve sanık polisin korunmak istendiğini ifade eden Av. Tugay Bek, bunun Mülkiye Müfettiş raporuna da yansıdığını ifade etti. Bek’in paylaştığı rapora göre, Mülkiye Müfettişleri, iddianameye de yansıyan olay yeri görüntüleri ile Kriminal Polis Laboratuvarı raporu arasındaki çelişkiye işaret edip bunun Cumhuriyet Başsavcılığı’nca değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Adana 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 4’üncü duruşmasına katılım, pandemi gerekçesi ile 5 izleyiciyle sınırlandırdı. Bazı gazeteciler duruşmayı takip edemedi ancak görevli olmamalarına rağmen 2 sivil polis salona alındı. Adnan Hemdan, ilk duruşmada sözlü olarak Adana Barosu, İHD ve ÇHD avukatlarını vekili olarak kabul etmesine rağmen davaya Ali El Hemdan’ın babasının vekili olarak katılma talepleri bu duruşmada da reddedildi. Mahkeme başkanı, Hemdan ailesinden vekalet almadıkları gerekçesi ile Adana Barosu, İHD ve ÇHD avukatlarının taraf avukatları bölümünden çıkarılarak izleyici bölümüne alınmasını istedi. Ancak avukatlar yerinde kalarak davaya katılma taleplerini yineledi, mahkeme başkanı vekaletleri olmadığı için taleplerini reddetti. ÇHD adına söz alan Avukat Tugay Bek, davaya katılma talebinin tutanağa geçirilmesini talep etti. Mahkeme başkanı, kurumun katılmaya hakkı olmadığını belirterek "3 kez reddettik, tekrar mı reddedelim?" diye sorması üzerine Bek, "Biz haklı bir talebi ifade ettiğimizi düşünüyoruz. Reddedildiği tutanağa geçsin" diye yanıt verdi. Mahkeme başkanı, Hemdan ailesinden vekalet alınmadığı gerekçesiyle katılma talebini reddetti.

POLİSİ KORUMA İDDİALARI MÜLKİYE MÜFETTİŞ RAPORUNDA

Avukat Tugay Bek, henüz mahkeme gündemine gelmeyen Mülkiye Müettişi raporunu Evrensel ile paylaştı. Mülkiye Müfettişlerinin hazırladığı rapor iddianameye de yansıyan olay yeri görüntüleri ile Kriminal Polis Laboratuvarı raporu arasındaki çelişkiye işaret edip bunun Cumhuriyet Başsavcılığı’nca değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Raporda Ali El Hemdan’ın öldürülmesinin basına yansıması üzerine Adana İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş'ın apar topar Adana Valisi Mahmut Demirtaş ile görüştüğü, Hemdan'ı vuran polise koruma kararı aldıkları, bu kapsamda Adana Emniyet Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarı Şube Müdürlüğü'nün olayla ilgili olarak hazırlayıp savcılığa gönderdiği raporda kurşunun sektiğinin belirtildiği, sanık F.K.'nin yere düştüğü, merminin sektiği şeklindeki ifadelerinin uydurma olduğu belirtiliyor ve bunun Cumhuriyet Başsavcılığı'nca değerlendirilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Bunun üzerine Kiriminal Polis Laboratuvarı'nda raporu hazırlayan polislerin ifadelerinin alındığı belirtiliyor. Ancak Polisler Vali ya da İl Emniyet Müdürlüğü'nden bu konuda talimat almadıklarını, raporu bilimsel yöntemlerle hazırladıklarını söylüyorlar.

BEK: POLİS RAPORU SORUŞTURULMALI

Öte yandan iddianamede de yer alan olay yeri görüntülerinin raporundaki detaylar da ortaya çıktı. Raporda yer alan olay yeri görüntülerinin fotoğraflarında, polis ateş ettiğinde Hemdan'ın yüzünün polise dönük olduğu ve ateş etmeden önce aralarında diyalog gerçekleştiği görülüyor.

Ali El Hemdan'ın vurulduğu ana dair görüntüler

Raporda bununla ilgili görsellerin üzerinde şu ifadeler yer alıyor:

"Şahsın polis memuruna yüzü dönük şekilde geri geri yürüdüğü, polis memurunun da şahsa doğru geldiği esnada polis memurunun silah tuttuğu elini şahsa doğru doğrulttuğu anlar", "Şahsın el kol hareketlerinden anlaşıldığı kadarı ile karşısındaki polis memuru ile bir şeyler konuşur halde geri geri yürüdüğü, polis memurunun ise şahsın 14-15 adım gerisinden yüzü şahsa bakar şekilde şahsa doğru yürüyerek geldiği ve her iki şahsın bu şekilde 10-12 adım yürüdükleri esnada polis memurunun elindeki silahı karşısında bulunan ve yüzü kendisine dönük olan şahsa doğru doğrulttuğu, (ateş anı net görülmemekle birlikte bu sırada silahın ateş almış olabileceği) akabinde şahsın bir anda sol göğsünü tutarak yere düştüğü, polis memurunun ise şahsın yere düşmesi sonrası normal şekilde yürür halde elindeki silahı beline koyarak şahsın yanına geldiği...”  

Ali El Hemdan'ın vurulduğu ana dair görüntüler

Olay günü ve soruşturma aşamasından itibaren Adana Valiliği ve Adana Emniyeti'nin kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini ifade eden Bek, olayın bir arabalı kovalamaca gibi haberleştirildiğini, iktidar yanlısı medyanın olayı “Kaçarken vuruldu”, “Havaya yapılan uyarı ateşiyle yanlışlıkla vuruldu”, “Ayağından, kasığından vuruldu” başlıkları ile duyurduğunu, bunu desteklemek için de Emniyet’in tişört üzerindeki delikten yola çıkarak kurşunun sektiği yönünde rapor hazırladığını hatırlattı. İddianameye de yansıyan kamera görüntüsünün "sendeledim" diyen polis memurunu yalanladığını ifade eden Av. Tugay Bek, görüntülerde kovalamaca olmadığı ve Sanık F.K.'nin, Hemdan yüzünü ona dönükten sonra ve olay yeri görüntülerinin raporuna göre aralarında bir diyalog geçtikten sonra vurduğunu söyledi. Polis memuru F.K'nin savunmasının gerçeği yansıtmadığının ortaya çıktığını belirten Bek, Adana Kriminal Polis Laboratuvarınca sunulan raporun skandal olduğunu ve soruşturulması gerektiğini söyledi.

Ali El Hemdan'ın vurulduğu ana dair görüntüler

ÖNCEKİ HABER

İHD Kadın Komisyonu: Cinsiyetçi söyleme son verilsin, suçlar soruşturulsun

SONRAKİ HABER

"Maske ithal ediyor ya da ihraç ediyormuş gibi uyuşturucu kaçakçılığına tanık olduk"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...