07 Mayıs 2021 16:00

Sendikalaşan işçinin işten çıkarıldığı Atılım Tekstil'de üretimi durdurma eylemi

Bursa’daki Atılım Tekstil'de örgütlenme çalışması yürüten TEKSİF sendikasına üye işçilerin işten çıkarılması üzerine sendika, fabrika önünde eylem yaparak üretimi durdurdu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Bursa'da kurulu bulunan Atılım Tekstil'de örgütlenme çalışması yapan TEKSİF sendikasına üye işçilerin işten çıkarılması üzerine sendika, fabrika önünde eylem yaparak üretimi durdurdu.

Bursa’nın Kestel ilçesinde bulunan Atılım Tekstil'de işçilerin sendikaya üye olması üzerine baskılar arttı. Bugün bir kadın işçinin daha işten çıkarılması üzerine fabrika önünde eyleme geçen işçiler üretimi durdurdu.

Fabrikada sendika üyesi olan bir işçi iki hafta önce Kod 29’dan işten çıkarılmıştı. Bugün de sendika üyesi Serap Yumuşak işten çıkarıldı.

İki farklı fabrikada 500’e yakın işçinin çalıştığı Atılım Tekstil'de işçiler, fabrikadan boyahane yürümek istedi. İşçilerin yürüyüşüne polis engel oldu.

Yapılan açıklamada konuşan, işyerinde fotoğraf çektiği gerekçesiyle bugün işten çıkarılan Serap Yumuşak, “Bu süreçte sendika ve arkadaşlarım yanımda oldu. Arkadaşlarım yanımda dururken yıllardır emek verdiğim fabrikanın patronu camdan bakmakla yetindi" dedi.

"İÇERİDE PSİKOLOJİK BASKI VE MOBBİNG VAR"

"Bu kadar insanı mağdur ediyorlar" diyen Yumuşak, “Altı buçuk senedir burada çalışıyorum. Bunca zamandır adıma hiçbir şekilde tutanak tutulmadı. Sendikal faaliyeti başlattığımız için 2 ay içerisinde 2 defa tutanak yedim, 2 defa ifadeye çağrıldım. İçeride psikolojik baskı ve mobbing var. Beni bu sabah hiçbir gerekçe göstermeden işe almadılar. Bizler burada emek veriyoruz. Bir sene önce bize kağıt imzalattılar içeriden desenlerin görüntüsünü çekerek paylaşıp reklam yapabilirsiniz diye. Şimdi bir deseni çektiğim için beni işten çıkarıyorlar” dedi.

"SENDİKAL FAALİYET YÜRÜTTÜĞÜM İÇİN KOD 29’DAN İŞTEN ÇIKARILDIM"

İki hafta önce Kod 29’dan işten çıkarılan Yakup Mayda da "6 yıldır Atılım Tekstil'de çalışıyorum. İki ay önce sendikal faaliyet yürüttüğüm için patron yalakası 3 kişi beni yalanlarla şikayet etti. Kod 29 ile işten çıkarıldım. İşten çıkarıldığım gün fabrika müdürü elinde tutanakla 'Bu tutanağı imzalamazsan fabrikadan çıkarmam seni' dedi. Sendika Başkanı'nı aradım ben de, Sendika Başkanı iş yerine gelerek beni çıkardı” diyerek hakkını istediğini söyledi.

E-DEVLET ŞİFRESİNİ İSTEMEK SUÇTUR

İki ay önce fabrikada örgütlenme çalışmasına başladıklarını söyleyen TEKSİF Bursa Şube Başkanı Nihat Şeker, “Bugün burada altı buçuk senedir çalışan arkadaşımızı elde tutulmayan bir sebeple işten attılar. Türkiye tam kapanmaya geçtiğinden beri e-devlet üzerinden fabrikaya gidiş geliş belgesi alınıyor. Ama bu süreçte işçiler belgeleri alamadığı için fabrika bunu fırsat bilip üyelerimizin e-devlet şifrelerini alıp sendikadan çıkarmaya çalışıyorlar. Biz burada anayasal hakkımızı kullanmak istiyoruz. Arkadaşlarımızın işe alınmasını istiyoruz” dedi.

TEKSİF'in örgütlenmesini yaparak Çalışma Bakanlığına müracaatını yaptığını ifade eden Türk-İş Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer de "İş yeri itiraz eder edemez, bakılacak ama bugünden itibaren itiraz edeceğini gördük. Demokratik hakkını kullanan bir kadın arkadaşımızı işten çıkardılar. Bazı arkadaşlarımızın e-devlet şifrelerini istiyorlar, bu bir suçtur. Bugün buraya gelirken görüşme talep ettim ama işveren kabul etmedi. Burası sadece onun iş yeri değil, burası işçilerinde yeri. Burada insanlara yapılan zulmü durdursunlar. Biz mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu işin takipçisi olacağız" diye konuştu.

 

ÖNCEKİ HABER

"Çarktaki Türkiye" yazarlarından online söyleşi

SONRAKİ HABER

Ordu Çevre Derneği: İkizdere yalnız değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...