30 Nisan 2021 10:33

BEDAŞ işçileri düşük zamma karşı iş bıraktı

BEDAŞ'ta çalışan Tes-İş üyesi işçiler, yüzde 6’lık zamma karşı iş bıraktı: Yapılan zam, resmi enflasyon rakamlarının bile altında.

BEDAŞ işçileri | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat UYSAL
İstanbul

BEDAŞ'ta çalışan Tes-İş üyesi işçiler, enflasyonun dahi altındaki yüzde 6’lık zam teklifine karşı iş bıraktı. İşçiler, "Sendikayla yeniden masaya oturulana kadar grevdeyiz." dedi.

BEDAŞ’la Tes-İş arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması üzerine süreç Yüksek Hakem Kuruluna (YHK) taşındı. YHK tarafından bağıtlanan sözleşmede enerji işçilerine birinci yılın ilk 6 ayı yüzde 6, ikinci 6 ayı ise yüzde 5 dayatıldı. İkinci yıl ise yüzde 5+4 zam dayatıldı. BEDAŞ işçileri YHK’nin düşük zam dayatmasına iş bırakarak yanıt verdi.

YHK’NİN TEKLİFİ 150 LİRA

3 aydır süren toplu sözleşme süreçlerinin YHK'ye gittiğini söyleyen Güngören bölgesinden BEDAŞ işçisi, “YHK’den yüzde 6 yüzde 5 gibi komik rakamlar çıktı. Biz de sendikamızın öncülüğünde BEDAŞ işçileri olarak iş bıraktık. Burada ortalama maaş 3 bin ile 3 bin 500 arasında bu YHK’nün teklifiyle 150 lira zam olmuş oluyor. Zaten 3 yıl önce imzalanmıştı öbür toplu sözleşme o zamandan beri zam alamadık. 3 yıldır enflasyonla eriyen ücretlerimiz var bize reva gördükleri yüzde 5 yüzde 6” dedi.

Asgari ücretin biraz üzerinde ücrete çalıştıklarını söyleyen işçi, “Ucu ucuna geçinen insanlarız. Pandemi sürecinde hiç ara vermeden çalıştık. Ağır şartlarda çalışıyoruz yağmur çamur demeden kapı kapı gezen yüksek voltajlı trafolara giren arkadaşlarımız var. Hakkımızı emeğimizin karşılığını istiyoruz” diye konuştu. Kimliğinin açıklanmasından çekinen işçi, “BEDAŞ’ın görevlendirdiği kimseler gelip grev yerinde işçilerin videolarını çekti. Biz biliyoruz yarın birgün bunları kullanacaklar. Kimlerin greve katıldığını kimlerin konuştuğunu tespit etmeye çalışıyorlar. Biz hakkımızı istemekten geri durmayacağız” Sendikayla yeniden masaya oturulana kadar işbaşı yapmıyoruz” ifadelerini kullandı.

“MİLLETVEKİLİ MAAŞI İSTEMİYORUZ HAKKIMIZI İSTİYORUZ”

Bayrampaşa bölgesinden başka bir işçi ise bölge ayırt etmeksizin tüm işçilerin sorunlarının ortak olduğunu vurgulayarak, “İnsanlar eve kapanırken biz çalışıyorduk. Yine daha büyük afetlerde de ilk sokağa çıkan bizleriz. Bir yangında itfaiye ile beraber biz de koşuyoruz. İşimize canhıraş sarılıyoruz ama karşılığını alamıyoruz” dedi. BEDAŞ işçilerinin çok şey istemediğini belirten işçi, “Burada çalışan işçiler senelerdir bu işi yapıyor hepsi vasıflı işçi ölüm tehlikesi altında çalışıyorlar. Bunun gerektirdiği ücreti istiyoruz bir milletvekili maaşı istemiyoruz” diye konuştu. İşyerlerinde bekleyen işçilerin moralinin yüksek olduğunu söyleyen işçi, “Sonuna kadar sendikamızın aldığı kararın arkasındayız. Yeni görüşmeler başlayana kadar bu süreç böyle devam edecek” sözlerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Pençe Yıldırım harekatında iki asker yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar: İçki satışı yasağı yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...