22 Nisan 2021 00:45

Vakalardaki rekor artışa rağmen filyasyon ekibi 1,5 milyondan 350 bine düşürüldü

Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı Ataç: "85 milyon nüfuslu ülkede 350 bin kişiyle ne doğru vaka sayısı ve artış hızını ne de demografik dağılımını tespit edemezsiniz”

Filyasyon ekibi | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Artan vaka ve ölümlere rağmen Sağlık Bakanlığının açıkladığı koronavirüs tablosunda tek değişmeyen yüzde 99,9’a varan filyasyon oranı. Tabloda veri sabitlense de sahadaki durum tam tersini gösteriyor.   

Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı Atilla Ataç, son dönemde filyasyon ekibi sayısıyla vaka sayıları arasındaki uçuruma dikkat çekerek “Pandeminin ilk dönemlerine günlük 5-6 bin vaka varken filyasyonda 1-1,5 milyon kişi vardı. Bugün ise 60 bin vaka karşısında filyasyondaki görevli sayısı ancak 350 bin civarında. 85 milyon nüfuslu ülkede 350 bin kişiyle ne doğru vaka sayısı ve artış hızını ne de demografik dağılımını tespit edemezsiniz” dedi. 

FİLYASYON YANILGISI VAR

Filyasyon ekibindeki diş hekimleriyle irtibata geçerek Ankara özelinde bilgiler alabildiklerini söyleyen Ataç, “Örneğin filyasyon ekibindeki A kişisi ‘Dün 3 kişi ile görüştüm ama bugün 10 kişi pozitif çıktı’ gibi cevap verince ona göre bir görüntü beliriyor. Sahadan bize iletilen rakamlar Ankara’da vakaların katlanarak arttığı yönünde” dedi. Sağlık Bakanlığının yeni algoritmasına göre filyasyonda bir yanılgı oluşturulduğunu dile getiren Ataç “Mesela 4 kişilik bir ailede 1 kişi pozitif oluyor ve ilaca başlanıyor. Aslında ailenin tüm üyelerine de PCR testi yapılması gerekiyor. Ama algoritmaya göre ilaç bırakılıyor, semptomlar ortaya çıkınca PCR testi yapılıyor. Halbuki orada tüm aile üyelerinin tam izolasyonu gerekir. PCR testi yapılmamış yüksek temaslı kişilerin pozitifliğini bilmediğimiz için sayıların daha fazla olacağını düşünüyoruz” diye konuştu. 

EKİP AZ VE TEST YETERSİZ

İlk başlarda 1-1.5 milyona ulaşan filyasyondaki görevli sayısının vakalar 60 bine çıkmasına rağmen 350 bin civarında kaldığını belirten Ataç “Filyasyon, bir pandemide bölgesel olarak ortaya çıkan salgının demografik verilerini elde edip önlem almaya yönelik yapılır. 85 milyon nüfuslu Türkiye’de 350 bin kişi ile ne doğru vaka sayısını, ne artış hızını, ne de demografik dağılımı tespit edersiniz. Salgın yönetimindeki bir yanlış, filyasyon sayısının azlığı. İkincisi de semptomlara göre yapılan testler ve takibinde olan düzensizlik” ifadelerini kullandı. 

SORUNLAR HÂLÂ ÇÖZÜLMEDİ

Daha önce geri çekilen ağız ve diş sağlığı merkezindeki hekimlerin vakaların artmasıyla filyasyon ekibine tekrar dahil olduğunu ifade eden Ataç, “Üniversitelere de sayı bildirilmiş filyasyon için ama sadece ağız ve diş sağlığı hekimleri tekrar filyasyonda yer alıyor. Filyasyonda birçok sorun yaşandı başlangıçta. Özellikle esnek çalışma, günlük gidilecek olan vakaların düzensizliği, yemek vb… Filyasyondaki arkadaşlarımıza kovid ödemeleri yapılacaktı ama düzenli bir şekilde yatırılmıyor. Maalesef bunlar daha çözülmüş değil. Örneğin; Çankaya’da yemek sorunu çözülmüş ama Mamak’ta çözülmemiş. İlçeden ilçeye değişiyor sorunlar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Baldur işçilerinin dayanışma şölenine pandemi gerekçesiyle izin verilmedi

SONRAKİ HABER

Cam işçileri: Virüsü fabrikada kapıp ailelerimize bulaştırdık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...