20 Nisan 2021 21:09
Son Güncellenme Tarihi: 21 Nisan 2021 08:26

Tek bakanlık, iki ayrı bakanlığa çevrildi: Aile ve çalışma bakanlıkları kuruldu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kurulmasına dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

Vedat Bilgin (solda) ve Derya Yanık | Fotoğraflar: Kerem Kocalar ve Aziz Uzun/AA

Paylaş

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kurulmasına dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bazı bakanlıklara yapılan atamalara ilişkin kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının hizmet birimleri şunlardan oluştu:

"Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğü, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Personel Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Özel Kalem Müdürlüğü."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının hizmet birimleri ise şunlar oldu:

"Çalışma Genel Müdürlüğü, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü, Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı, Personel Dairesi Başkanlığı, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Özel Kalem Müdürlüğü."

Öte yandan Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan atama kararlarına göre Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakanlığı görevinden alındı, yerine Mehmet Muş atandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görevine Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Vedat Bilgin getirildi. 

BAKANLIKTA KADININ ADI YİNE YOK

Kadın örgütlerinin uzun yıllardır talep ettiği "kadın bakanlığı" kurulması düşüncesinin aksine 10 yıldır hiçbir bakanlıkta kadının adı dahi yer almadı. Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı 2011’de AKP'li 61. hükümet tarafından kapatılmış, yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulmuştu.

2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kurulduğunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı birleştirildi. İki bakanlığın birleşmesi ile kurulan bakanlık önce "Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı" adını aldı, ardından bakanlığa ağustos 2018'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile "Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı" adı verildi.

Bakanlığın adındaki "sosyal politikalar", "sosyal hizmetler", "sosyal güvenlik" kısmı ya da "çalışma" ile "aile"nin yerleri dönem dönem değişti ancak iktidarın kadına yönelik 'politikasızlığı' değişmedi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

EŞİK’ten Meclis’e: Bu Kaçıncı Komisyon

SONRAKİ HABER

Şair ve yazar Abdullah Nefes yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...