20 Nisan 2021 08:35

İZSU, yüksek su faturalarına gerekçe olarak katı atık bedelini gösterdi

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, aynı metreküp suyun İzmir'de başka illere göre daha yüksek ücretlendirilmediğini, katı atık bedellerinin fatura tutarlarını yükselttiğini söyledi.

İZSU (İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü) logosu

Reklam

İZSU Genel Müdürlüğü, su faturalarına yansıyan “katı atık bedellerinin” yasal düzenleme gereği ilçe belediyelerinin hesaplarına aktarıldığını ve söz konusu bedellerin su tüketimi ile bir ilgisinin olmadığını söyledi.

Evrensel'in 16 Nisan 2021 tarihinde yayımladığı "İzmir'de su pahalı: Aynı kullanıma İzmir’de 115 TL İstanbul’da 46 TL fatura kesiliyor" başlıklı haberle ilgili İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünden (İZSU) açıklama yapıldı. İZSU’dan yapılan açıklamada, uygulamanın farklılık gösterdiği bazı illerde bu bedellerin ilgili kurumlara vatandaşlar tarafından doğrudan yatırıldığı belirtilerek “Abonelerimizin İZSU’ya ödediği miktar faturalar üzerinde detaylı olarak belirtilmektedir. Bunun dışındaki bedeller suyla ilgili ücretlendirmelerin dışındadır” denildi.

İZSU Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada su faturalarına “katı atık bedeli” olarak yansıtılan ücretlerin yasal bir zorunluluk olduğu ve bu bedellerin kurum kasasına girmeden ilgili ilçe belediyelerine aktarıldığı ifade edildi.

Söz konusu bedelin yasa gereği tüm kentlerde toplandığı belirtilen açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili yönetmeliği doğrultusunda İzmir’de de 2011 yılından bu yana katı atık bedellerinin su faturaları üzerinden tahsil edildiği belirtildi.

“KATI ATIK BEDELLERİNİ İLÇELER BELİRLİYOR”

Haberimizde de detaylı olarak belirttiğimiz 27.10.2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesislerinin Kurulması ve Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik” doğrultusunda katı atık toplama bedelinin belirlenmesi görevi ilçe belediyelerine verildiğine dikkat çekildi. Katı atık bedel tarifeleri aynı yönetmeliğin 18. maddesine istinaden ilgili ilçe belediye meclisi tarafından belirlendiği bilgisine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, “İzmir’de Aralık 2011’den itibaren katı atık toplama bedeli, katı atık bertaraf bedeli ve Çevre Temizlik Vergisi (ÇTV) su faturaları üzerinden toplanmaktadır” denildi. Türkiye’de bazı büyükşehir belediyeleri bu hükmü uygularken, bazı kentlerde ise vatandaşlar yine bu bedelleri ilgili kurumların gelir müdürlüklerine kendileri ödemek zorunda olduğu belirtildi.

İZSU Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamanın son bölümünde, “Su faturalarında detaylı dökümler yer almasına rağmen birçok abonemiz ‘ilçe belediyesi’ başlığı altında yer alan ‘katı atık bedelini’ tükettiği su miktarıyla ilişkilendirmektedir. Bu durum aynı zamanda verilen su hizmetinin pahalı olduğu yönünde bir algıya da neden olmaktadır” denildi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam