20 Nisan 2021 06:18

Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu: Tam kapanma yoksa 1 Mayıs neden yasak?

Kırklareli Valiliğinin pandemi bahanesiyle 1 Mayıs eylemlerini yasaklamasına tepki gösteren Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu, "Tam kapanma yoksa 1 Mayıs neden yasak" diye sordu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birçok ilde 1 Mayıs etkinlikleri valilikler tarafından pandemi bahanesiyle yasaklandı. Kırklareli Valiliği de sendikalar tarafından yapılacak her türlü toplantı ve etkinliğin, salgın gerekçesiyle 17 Mayıs’a kadar yasakladığını duyurdu. Yaptığı açıklamayla karara tepki gösteren Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu, "Tam kapanma yoksa 1 Mayıs neden yasak" diye sordu.

"Salgın bahanedir" denilen açıklamada, "İşçiler her gün servislerde, toplu taşıma araçlarında tıkış tıkış işe gidip gelirken; ciddi önlemler almadan dip dibe çalıştırılırken; aşı önceliği sıralamasında adları dahi geçmiyorken; patronların kutsal saydığı tek değer olan ‘artı değer’e el koymaları için çarklar durdurulmazken; ‘işçileri salgından korumak’ adına, açık havada yapılacak 1 Mayıs ve diğer etkinliklerinin yasaklanması hiç de inandırıcı değildir" ifadelerine yer verildi.

"‘Lebaleb’ dolu salonlarda yapılan kongrelerin ardından alınan bu yasaklama kararı, salgını önlemekten çok, işçi ve emekçilerin haksızlığa, adaletsizliğe, baskılara, yoksulluğa karşı göstereceği tepkileri engelleme çabasıdır" diye belirtilen açıklamada asıl yasaklanın işçilerin, emekçileri ve kadınların talepleri olduğu vurgulandı.

Türkiye işçi sınıfının 12 Eylül koşullarında dahi 1 Mayıs’ı kutladığı, '88, '89 ve '90 yılında fabrikaları, üretim alanlarını, sokak ve meydanları fiilen 1 Mayıs alanına çevirerek baskı ve yasaklamaları çöpe attığı belirtilen açıklamada "Bu antidemokratik, emek düşmanı kararlardan bir an önce vazgeçilmelidir. Baskı ve yasakla işçi sınıfı ve emekçilerin 1 Mayıs’ı kutlamalarının engellenebildiğinin tarihte örneği yoktur. Herkese aşı, ücretli izin, ekonomik ve sosyal güvenceyle 28 gün kapanma taleplerimiz için yaşasın 1 Mayıs" denildi.

Açıklamada CHP, Emek Partisi, İYİ Parti, Sol Parti, Lüleburgaz Kadın Platformu, Lüleburgaz Kent Konseyi,  İnşaat Mühendisleri Odası, Kristal-İş, Petrol İş, Genel İş, DİSK Tekstil, Emekli Sen, BES, Eğitim Sen, SES, Tüm Bel-Sen, Tüm Emekliler Sendikası ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneğinin (YKKED) imzaları yer aldı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kızıltepe'de çocuğunu cinsel istismara maruz bırakan zanlı tutuklandı

SONRAKİ HABER

Ayşe Lokumcu: Metin için 10 yıl bekleyen yargı bize gelince çok hızlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...