19 Nisan 2021 10:41

KKTC'de avukatlar, Erdoğan'ın yargıyı tehdidine karşı cübbeli eylem yaptı

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Konseyi üyesi avukatlar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yargıyı tehdit etmesini mahkeme önlerinde cübbeleriyle eylem düzenleyerek protesto etti.

Fotoğraf: Yeni Düzen Gazetesi

Paylaş

Kuzey Kıbrıs Anayasa Mahkemesinin, ülkede Din İşleri Komisyonunun Kur’an kursu düzenlemek gibi yetkilerini Anayasa'ya aykırı bulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yargıyı tehdit etmesi Kıbrıs’ta tepkiyle karşılandı. Kıbrıs Türk Barolar Birliği Konseyi üyesi avukatlar, mahkeme önlerinde cübbeleriyle eylem düzenledi.

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Konseyi, Lefkoşa Mahalli Barosu, Güzelyurt Mahalli Barosu, Girne Mahalli Barosu ve Mağusa Mahalli Barosu, Lefkoşa’da mahkeme önünde eylem düzenledi. "Yargı bağımsızlığına sahip çıkıyoruz" pankartı açılan eylemde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yargının kararını çarpıttığı ifade edildi.  

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, yargı bağımsızlığının elzem olduğuna işaret ederek, yargılama süreçlerinin bağımsız şekilde yürütülmemesi halinde varılacak kararların siyasi iktidarın ideolojisine kalacağına vurgu yaptı.

Kararın açıklanmasından sonra, yalan haberler yapıldığını ve kışkırtıcı demeçler ile toplumdaki hıncın körüklendiği ifade edilen açıklamada, "Mahkeme kararının ardından başka bir ülkenin siyasi liderliğinin, KKTC Yüksek Mahkemesine tehdit ve hakaret dolu bir jargon kullanmasını, hedef göstermesini bir kırılma noktası olarak görüyoruz. Ama daha da önemli olan Anayasa’ya göre yürütme erkini kullanan KKTC’deki yetkililerin, yargının bağımsızlığına yönelik tek bir açıklama dahi yapmamalarıdır. Bu, kabul edilebilir değildir" denildi.

NE OLMUŞTU?

Kuzey Kıbrıs Anayasa Mahkemesi ülkede Din İşleri Komisyonunun Kur’an kursu düzenlemek ve hafızlık belgesi vermek gibi yetkilerini Anayasa’ya aykırı buldu.

Erdoğan, kararın hemen ardından “KKTC Anayasa Mahkemesi Başkanı süratle bu yanlışından dönmelidir, yoksa bizim atacağımız adımlar da farklı olacaktır” diyerek yargıyı tehdit etti.

Kuzey Kıbrıs’ta Hizmet Sendikası (Hizmet-Sen), Din İşleri Dairesine bağlı bir kurum olan Komisyonun dini eğitim verebilme yetkisinin laiklik ilkesine aykırı olduğunu öne sürdü. Sendika konuyu Anayasa Mahkemesine götürdü. Oy çokluğuyla alınan kararı, Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik yazılı bir açıklamayla kamuoyuna duyurdu:

“Laik bir cumhuriyetin varlığı için, ülkede din hürriyeti bulunması ve ayrıca din ve devlet işlerinin birbirlerinden ayrı olması gerekir. Bu kuralın gereği olarak laik bir devletin dini kurumları devlet fonksiyonları görmemelidir. Aynı şekilde devlet kurumları da din fonksiyonlarını ifa etmemelidir.”

Kararda, Din İşleri Dairesinin, anayasal bir kurum statüsünde olduğu hatırlatıldı. Bu nedenle, Din İşleri Dairesine bağlı Din İşleri Komisyonunun dini eğitimleri düzenleyemeyeceği belirtildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kobanê protestolarında aslında ne oldu? Yalanlar ve gerçekler

SONRAKİ HABER

Kovid-19 kaynaklı ölümler bir ayda 4 kat, ağır hasta sayısı 2 kat arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...