18 Nisan 2021 09:30

Manisa Salihli'deki JES davalarında halkı sevindiren kararlar

Hacıbektaşlı'daki JES'e karşı açılan davada "ÇED gerekli değildir" kararının iptali kesinleşti. Yılmaz Mahallesi'ndeki JES'in kapasite artışıyla ilgili davada da yöre halkı lehine karar çıktı.

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Reklam

Özer AKDEMİR
İzmir

Manisa Salihli'nin Hacıbektaşlı Mahallesi'nde bulunan jeotermal enerji santraline (JES) karşı açılan davada "ÇED gerekli değildir" kararının iptali kesinleşti. Danıştay, Manisa İdare Mahkemesinin verdiği karara yapılan itirazları reddetti.

"DOĞAYI GERİ DÖNÜLEMEZ BİÇİMDE KİRLETİYOR"

Yerleşim alanları, okullar ve tarım alanlarının içinde SANKO firması tarafından yapılan JES projesine karşı Salihli Çevre Derneği ve 68 yurttaş tarafından açılan davada Manisa İdare Mahkemesi “ÇED Gerekli Değildir” kararını iptal etmişti.

Mahkemenin santralin ve bağlı işletme sahasının doğaya, ekosisteme, bölgenin sosyal ve ekonomik hayatına etki edecek risklerin değerlendirilmediği, JES’lerin verdiği zararın doğayı geri dönüşü olanaksız biçimde kirlettiği gerekçelerini bildirilmişti.

Mahkemenin iptal kararına karşı Salihli Belediyesi, SANKO firması ve Manisa Valiliği, Danıştaya itirazda bulunmuştu. Danıştay itirazları reddederek yerel mahkemenin kararını onadı.

"FİRMAYA PROJEDEN VAZGEÇMESİNİ ÖNERİYORUZ"

Davanın avukatı ve Salihli Çevre Derneği Başkanı Seçil Ege Değerli, şirketin yeni bir ÇED süreci başlatmasının söz konusu olabileceğini belirterek, "Firma 'ÇED olumlu' kararı alma yoluna gidecektir. Ancak biz projeden vazgeçilmesi gerektiğini düşünüyor ve bunu öneriyoruz" dedi.

Şirketin ÇED sürecini başlatması halinde bile bu proje için onay almasının olanaklı olmadığını düşündüklerini söyleyen Değerli, "Hem halkın tepkisi hem de yasal süreçler sırasında alınan raporlar nedeniyle alınabilecek bir 'ÇED olumlu' raporunun olmadığı kanaatindeyiz. Tüm bu bilirkişi raporlarındaki risk değerlendirmeleri ve bilimsel raporlarda yazanların aksi ispat edilemediği sürece böyle bir projenin bölgede yapılabilirliğinin olmadığı görüşündeyiz" dedi.

YARGIDAN YILMAZ VE ÇAKALDOĞAN MAHALLELERİ İÇİN DE GÜZEL HABERLER

Öte yandan Salihli'nin Yılmaz Mahallesi'ndeki JES'in kapasite artışıyla ilgili açılan davada da yöre halkını sevindiren bir karar geldi.

JES'e verilen "ÇED olumlu" kararına karşı açılan davada yerel mahkemenin davanın reddi kararına yurttaşlar tarafından yapılan itirazı değerlendiren Danıştay, bu ret kararını bozdu.

Av. Seçil Ege Değerli, Danıştayın çok uzun bir gerekçeli karar yazdığını belirterek, "Bilirkişi raporunda, ziraatçı bilirkişinin tarımsal alanlar ve sulama sularıyla ilgili projeyle ilgili olumsuz görüşünün altını çizerek bunların dikkate alınması gerektiği belirtiliyor bu kararda. İmar planlarında değişiklik yapılmış olsa bile ÇED konusunda riskleri içeren raporların göz ardı edilemeyeceğini dile getiren çok güzel bir gerekçeli karar bu. Şimdi Yılmaz Mahallesi'ndeki santralin kapasite artışıyla ilgili dosya yeniden görüşülecek ve kanaatimizce Danıştay'ın gerekçeli kararında işaret ettiği hususlara göre yerel mahkeme bu sefer halkın itirazları lehine karar verecektir" dedi.

Av. Değerli, Salihli Çakaldoğan'da yapılması planlanan JES kuyusunun da yöredeki sulama göletlerine etkileri gerekçe gösterilerek iptal edildiğini, bu kararın Danıştay'da da onaylandığını dile getirdi.

Reklam