İskender Bayhan: Vahşi sömürü engellenmeden salgın kontrol altına alınamaz

Gazeteci İskender Bayhan, "128 milyar dolar nerede?" tartışmasını, ramazan tedbirlerini, Karadeniz gerilimini ve Erkan Oğur-İbrahim Kalın meselesini Gündem Özel'de değerlendirdi.

15 Nisan 2021 15:09
Paylaş

Gazeteci İskender Bayhan, "128 milyar dolar nerede?" tartışmasını, ramazan tedbirlerini ve "kısmi kapanma" kararlarını, Karadeniz gerilimini ve Erkan Oğur-İbrahim Kalın meselesini Gündem Özel'de değerlendirdi.

İskender Bayhan'ın değerlendirmelerinden satır başları şöyle:

128 milyar dolar nerede, sorusuyla ilgili Nurettin Canikli konuştu. Söylediklerine bakılırsa tekellerin cebine gitmiş dolarlar ama kimin cebine ne kadar gitmiş, hangisinin cebinde ne kadar var, onu bilemedik. Kimine altın olarak gitmiş, kimininki banka hesaplarında duruyormuş, kasalarında duruyormuş. Ama 128 milyarın halka gitmediği kesin.

CHP 128 milyar doları sorarken, hükümetin politikalarını sorgulatıp halk desteğini artırmak istiyor. Hükümet, CHP’nin binalarını basıp çalışmalarını engellemekle aslında sistem içinden çıkan sesleri bile susturmakta tereddüt etmeyeceğini gösteriyor.

VİRÜSÜ DEĞİL, SAĞLIKÇIYI ENGELLİYORLAR

Hem Sağlık Bakanlığı hem de Türkiye’de herkes, salgının olağanüstü bir yayılma süreci içinde olduğunu söylüyor. Bu süreçte Bilim Kurulu ise Erdoğan’ın yan örgütü gibi işliyor. Ramazan ayı için alınan tedbirlerin çok kısmi bir engelleme rolü olabilir. Bu hızı durduracak ve salgını kontrol altına alacak bir katkısı olacağını öngörmüyorum.

Virüsü ve salgını engellemeye değil de bilim insanlarını ve sağlıkçıları engellemeye çalışıyor hükümet. Vatandaşın huzursuzluğu arttı. Hükümet de aykırı bir ses istemiyor, bu yüzden engellemeye çalışıyor.

Salgının bu hızla yayılmasının merkezinde işyerleri var, fabrikalar var. Çalışma yaşamının bu kadar yoğun seyretmesi ve buna ilişkin herhangi bir tedbirin alınmaması var. Vahşi sömürüyü sınırlamadığınız sürece virüse karşı bir önlem almamış oluyorsunuz.

BÖLGESEL SAVAŞ GERİLİMİ BİRİKİYOR

Uzun sürede Akdeniz’i konuştuk, şimdi Karadeniz. Bu coğrafya içerisinde Türkiye'nin yakın veya uzak, kara veya deniz sınırları açısından bu çatışma ciddi bir bölgesel savaş gerilimi biriktiriyor. Erdoğan hükümetinin de Karadeniz politikası ve Montrö politikası, Kanal İstanbul dahil bu gerilimi arttıran bir noktada duruyor.

Montro Bildirisi konusundaki gelişmelere bakıldığında Erdoğan'ın açıklamaları ve ardından gözaltına alınan amirallerin serbest bırakılması şunu gösteriyor: Erdoğan, çıkar çatışmalarını ittifakını güçlendirerek çıkmak üzere kullanıyor.

ERKAN OĞUR BU KEZ İYİ EYLEYEMEMİŞ

Sanatçılar ve sanat ne eylerse iyi eyler diye bir kural yok. Sanatçılar da yanlış yapar, yapmıştır. Tarihte işçi ve emekçilerin, ezilen halkların bedel ödemesine de sebep olmuştur. Erkan Oğur yanlış yapmış, bu kez iyi eyleyememiş. Müzikteki iyi eyleme kapasitesini veya yeteneğini iyi bir iş kullanmamış. Bunun tartışılması da anormal değil. Bu tartışmaların geliştirici olması gerekir. Bir yanlış yapınca vurun abalıya demek de doğru değil elbette ama yanlış yaptığını söylemek gerekir.

İbrahim Kalın sanki bir günah çıkarma türküsü yapmış gibi. İnançları katında bir etkisi olacağını sanmıyorum. Dünyevi anlamda halkı etkilemese iyi olur. İbrahim Kalın’ın siyasi tercihi, dünya görüşü düşünüldüğünde, dinleyicilerinin bir gerçeği görmesi gerekir ve böyle işlere aldanmaması gerekir. bir türküyü dinlerken söz yazarının kim olduğunu bilmeye de yarar var.

(Evrensel WEBTV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Emek Partisi Lüleburgaz İlçe Örgütü: Vakaların sorumlusu biz değiliz

SONRAKİ HABER

128 milyar dolar oyun oldu | Artık herkes gönlüne göre harcayabilecek (!)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...