14 Nisan 2021 14:29

Kanal İstanbul’un imar planlarına itiraz dilekçeleri verildi

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Çevre Bakanlığının yeniden onaylayarak askıya çıkardığı imar planlarına itiraz dilekçelerini sunmak için bir araya geldi.

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu imar planlarına itiraz dilekçelerini verdi | Fotoğraf: Meltem Akyol/Evrensel

Paylaş

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Kanal İstanbul Projesi'nin yeniden askıya çıkarılan imar planlarına "Yenişehir’de köylülere, yoksullara, işçilere, halka yer yok" diyerek itiraz etti.

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu çağrısıyla İstanbul Ataşehir’de bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen kent savunucuları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanarak yeniden askıya çıkarılan 1/100.000, 1/5.000 ve 1/1.000 ölçekli imar planlarının iptal edilmesi için itiraz dilekçesi verdi.

Dilekçelerin verilmesi öncesinde açıklama yapıldı. Hazırlanan ortak açıklamayı paylaşan Kemal Doksanyedi ve Göksen Ezeltürk, "Bizler bugün imar planlarında sadece yapılan değişikliklere değil, kamu yararını, doğayı hiçe sayan bu katliam projesinin alt yapısını hazırlayan planlarının tamamına itiraz ediyoruz!" dedi.

"BU BİR YAPILAŞMA VE RANT PEOJESİDİR"

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Bir ulaşım projesi değildir. Bölgede yaşayan halkın yaşam koşullarını iyileştirmek yerine köyleri, sermayeye açacak şekilde imar izinleri verdiğinizi biliyoruz ki bu bir yapılaşma, rant projesidir.

Bu proje 'kentsel dönüşüm' adı altında milyonları evlerinden, yerlerinden edecek, işyerlerini dahil yok edecek; lüks siteler, AVM’lerle dolu 'Yenişehir'e dönüştürecektir.

Yenişehir’de köylülere, yoksullara, işçilere, halka yer yok.

Dünyanın pek az kentinde olan ama İstanbul’da bir arada olan doğal varlıklar, dünyanın yedi lagününden biri, göller, endemik çeşitliliği ile ünlü̈ Kuzey ormanları, tarım alanları, yaban hayatı, göç sırasında konaklayan kuşlar, denizler, hepsi bu projeyle yok edilmeye çalışılmaktadır.

Bakanlık; Yenişehir adını verdiği bu talan projesi ile Sazlıdere Su Havzasından Karadeniz’e uzanan köylerin, tarım alanlarının, meraların, ormanların üzerine lojistik tesisler, turizm alanları, ticaret alanları, fuar alanları, konut alanları ve Karadeniz kıyısına milyonlarca metrekare dolgu alanı planlıyor.

Bu planlarda Sazlıdere Barajı yok, köyler yok, tarım alanları, meralar, ormanlar yok. 'Yenişehir' dedikleri yerde köylülere, yoksullara, işçilere, emekçilere yani halka yer yok!

Bilim insanları İstanbul’da 1 milyon konutun güvenli olmadığını, 100 bini aşkın konutun ise olası depremde yıkılabileceğini öngörüyor. İnsanlar deprem olduğu için değil, kötü yapılaşmadan dolayı can verirken, evsiz kalırken, bir avuç zengine kar sağlayacak Kanal Projesi’ne değil depreme bütçe ayrılmalıdır.

Pandemi başından beri toplam vaka sayısında dünya yedincisiyiz! Nüfusa göre günlük vaka sayılarında ise dünyada birinci sıradayız! Türkiye’nin hâlâ toplam nüfusunun yüzde 13’nün aşılandığı da biliniyor! Yine ve yeniden tekrar ediyoruz! Hal böyleyken Kanal Projesi’ne değil salgınla mücadeleye bütçe ayrılmalıdır!"

"KATILIN DURDURALIM"

Açıklamada son olarak "Biliyoruz ki bu planlar, son 20 yıldır türlü hukuki ve idari kılıflarla sermayeyi büyüten, doğayı, yaşam alanlarımızı yok eden, her bir tuğlasında güvencesiz işçinin kanını akıtan iktidar ve yandaşlarının zulmüne harç ettiği katliam projelerinden farklı değil. Biz bu aceleyi de bu kandırmacayı da iyi biliyoruz. Var gücümüzle bu kıyımın karşısında durmaya, Kuzey Köyleriyle, dostlarımızla, canlarımızla, İstanbullularla birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz.

Talana, kıyıma, katliama geçit vermeyeceğiz.

Bütün yurttaşlarımızı yaşamı, doğayı, çocuklarımızı savunmaya davet ediyoruz. Katılın durduralım İstanbul’u birlikte kurtaralım" denildi.

DİLEKÇELER VERİLDİ

Açıklamanın ardından Ya Kanal ya İstanbul Koordinasyonu üyeleri askıya çıkan imar planlarına yönelik itiraz dilekçelerini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne iletti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yaş çay üreticisi taleplerini açıkladı: Şirketler değil üretici kazansın

SONRAKİ HABER

ODTÜ'de öğrenciler merdivenleri yeniden gökkuşağı renklerine kavuşturdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...