14 Nisan 2021 13:45

Yaş çay üreticisi taleplerini açıkladı: Şirketler değil üretici kazansın

Rize Ziraat Odası, 2021 yılında yaş çay için 4 lira 40 kuruş taban fiyat talep ettiklerini açıkladı. DİSK/Gıda-İş Sendikası ise taban fiyatın 4 lira 75 kuruş olması gerektiğini vurguladı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Hüseyin ALTUN
Rize

2021 yılı yaş çay kampanyasına sayılı günler kala Doğu Karadeniz’de 210 bin çay üreticisi yine yaş çay fiyatının açıklanmasını bekliyor. Hasat öncesi Rize Ziraat Odası 2021 yılı yaş çay için 4 lira 40 kuruş taban fiyat talep ettiklerini açıkladı. Hükümetin 2020 yılında açıkladığı çay fiyatının çay üreticisini değil şirketleri memnun ettiğini belirtilen açıklamada, hükümetin ziraat odalarının taleplerine göre yaş çay fiyatını belirlenmesini istendi. Geçen 2020 yılı yaş çay kilo taban fiyatı 3,27 TL ve 13 kuruş destekleme bedeli olmak üzere 3,40 TL olarak uygulanmıştı.

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, Rize Ziraat Odası Meclis Toplantısında 2021 yılı yaş çay taban fiyatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu, 6 yıldır artırılmayan destekleme fiyatlarının artırılmasını istedi.

"GEÇEN YIL EN DÜŞÜK FİYAT ARTIŞI ÇAYA UYGULANDI"

Paliç, yaptığı açıklamada, “2020 yılında ülke genelindeki tüm tarım ürünlerinde yapılan artış oranı yaş çaya yansıtılmadı. 2020 yılında en düşük artış yaş çaya uygulanmış ve üretici mağdur edilmiştir. Hayat şartları başta olmak üzere gübre fiyatı artışlarıyla birlikte birçok unsur göz önünde bulundurulunca yaş çaya yapılacak artışın üreticiyi de memnun etmesi gerekir” dedi.

"YAŞ ÇAY 4 LİRA 40 KURUŞ OLMALIDIR"

Nevzat Paliç, yaş çay için destekleme dahil kilogram başına 4 lira 40 kuruş fiyat talep ettiklerini açıkladı. Paliç ayrıca, 6 yıldır zam yapılmayan desteklere de üreticiyi memnun edecek bir zam yapılmasını talep etti.

"HÜKÜMET GEÇEN YIL ÖZEL SEKTÖRÜ MEMNUN ETTİ"

“Geçen yıl verilen fiyat 210 bin çay üreticisini değil özel sektör temsilcilerini memnun etmişti” diyen Paliç, “2020 yılı yaş çay fiyatı açıklanmadan özel sektör temsilcileri ‘Yaş çaya sıfır zam yapılsın’ açıklaması yapmış, ardından ise kuru çaya zam taleplerini seslendirmişlerdi. Özel sektör kendi cebini düşünüyor, 210 bin çay üreticisi dolaylı yollardan 1,5 milyon insanın nasıl geçineceğini düşünmüyor, düşünmez. Bunu da çaya sıfır zam istemekle göstermiştir. Umarız bu yıl hükümet özel sektörün değil 210 bin çay üreticisinin sesine kulak verir” ifadelerini kullandı.

GIDA-İŞ: FİYAT EN AZ 4 LİRA 75 KURUŞ OLMALI

DİSK/Gıda-İş Sendikası Rize Bölge Başkanı Ramazan Sarıoğlu da 2021 yılı yaş çay taban fiyatı konusunda yaptığı değerlendirmede  "Bugün 1 ton gübre 2 bin 800-3 bin TL arasında satılıyor. Neredeyse 1 ton yaş çaya eşit fiyat. Çay bahçelerinin bakımı, çayın toplanması, taşınması, yemesi, içmesi bütün bu emekleri topladığımızda 2021 yılı yaş çay fiyatı en az 4 lira 75 kuruş net olarak çay üreticisinin eline geçmelidir" dedi.

Devletin üreticiye verdiği destek miktarının 6 yıldır artmadığını anımsatan Sarıoğlu, "Çay tarımı adeta yok sayılmaktadır, 2021 yılı üreticiye desteklemede en az kilo başına 25 kuruş verilmelidir. Bu rakamların altındaki bir fiyat binlerce çay üreticisinin emeğini yok saymak olacaktır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Trakyalı işçiler: Kısmi önlem değil tam kapanma, patronlara servet vergisi

SONRAKİ HABER

Kanal İstanbul’un imar planlarına itiraz dilekçeleri verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...