13 Nisan 2021 08:58
Son Güncellenme Tarihi: 13 Nisan 2021 14:58

Batıdan Ukrayna krizine dair Rusya karşıtı ortak çıkış

G7 ülkeleri ve AB ortak açıklamayla Rusya'yı “Ukrayna sınırındaki askeri yığınak” nedeniyle uyardı. Benzer bir açıklama NATO’dan da geldi. Rusya da ABD’ye “Karadeniz kıyılarımızdan uzak durun” dedi.

Fotoğraf: ritmeurasia.org

Paylaş

G7 ülkeleri ile AB, ortak açıklama ile Rusya'yı “Ukrayna sınırındaki askeri yığınak” nedeniyle uyardı. Benzer bir açıklama NATO’dan da geldi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov ise ABD’ye “Karadeniz kıyılarımızdan uzak durun” diye seslendi. 

G7 VE AB’DEN AÇIKLAMA

Dünyanın en büyük 7 ekonomisinin oluşturduğu G7 ülkeleri dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisinin yayımladığı ortak açıklamada, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri yığınağından duydukları kaygı ifade edildi.

Açıklamada, “Biz, G7 ülkeleri, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD dışişleri bakanları ve AB yüksek temsilcisi olarak Rusya’nın Ukrayna sınırında ve yasa dışı olarak işgal edilen Kırım’da devam eden büyük askeri yığınağından derin kaygı duyuyoruz” ifadelerine yer verildi. Açıklamada “ön bildirim olmadan yapılan bu büyük çaplı askeri hareketliliğin tehdit teşkil ettiği ve istikrarsızlaştırıcı faaliyetler olduğu” ileri sürülerek, “Rusya’ya provokasyonlarını durdurması ve uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde tansiyonu düşürmesi” çağrısında bulunuldu.

UKRAYNA İLE GERİLİM

Ukrayna ile 2014’te tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donbass bölgesindeki iki cumhuriyet (Donetsk ve Lugansk) arasındaki gerilim mart ayında yeniden yükselmiş, 26 Mart’ta çıkan bir çatışmada 4 Ukrayna askeri ölmüştü. Ukrayna birkaç gün sonra Rusya’nın Ukrayna sınırları yakınlarına asker sevkiyatı yaptığını belirterek Batılı müttefiklerini desteğe çağırmıştı.

Donbass bölgesinde Rusya, Ukrayna ve AGİT’ten oluşan Üçlü Temas Grubunun girişimleriyle 27 Temmuz 2020 alınan ateşkes kararı uygulanıyor ancak iki taraf da birbirini ateşkesi ihmal etmekle suçluyordu. 

Öte yandan Rusya, 2014’te Kırım’ı ilhak ettiği gerekçesiyle “G8 ülkeleri” arasından çıkarılmış ve topluluk “G7 ülkeleri” olarak anılmaya başlanmıştı.

NATO’DA UKRAYNA TRAFİĞİ

Öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Brüksel’de NATO karargahını ziyaret ederek NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüştü. Görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna sınırına son günlerde binlerce muharebeye hazır askerini gönderdiğini, durumu endişeyle takip ettiğini bildirdi. Stoltenberg, “Rusya'nın askeri yığınağı gayrimeşru, açıklanamaz ve derin endişe vericidir. Rusya, Ukrayna içinde ve çevresindeki bu yığınağı derhal sonlandırmalı, provokasyonları bitirmeli ve gerginliği düşürmelidir” dedi.

Stoltenberg, Rusya’dan Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı güçlere destek vermemesini ve Rusya topraklarından güçlerini çekmesini isteyerek, “NATO Ukrayna’nın yanında durmaya devam etmektedir” diye konuştu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise, Rusya karşı tedbirlere ihtiyaç olduğunu söyleyerek, “Bunlar Rusya’nın saldırganlığının maliyetini yükseltecek yeni yaptırımlar olabilir. Bunlar ayrıca Ukrayna’nın savunma kabiliyetlerini güçlendirmeyi hedefleyen doğrudan destek olabilir” ifadelerini kullandı. 

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken de NATO Sekreteri Stoltenberg’i arayarak Ukrayna-Rusya gerilimini görüşmüştü.  

"ABD, KARADENİZ KIYILARIMIZDAN UZAK DURSUN"

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ise, Karadeniz’e 2 yeni savaş gemisi göndermeye hazırlanan ABD ile ilgili açıklama yaptı. Sputnik’in haberine göre, “Navigasyon özgürlüğünün ya da deniz özgürlüğünün ne olduğu gibi çeşitli şekillerde yorumlanabilecek konulara girmek istemiyorum, özellikle de mevcut koşullarda. Zira bir şeyi kesin olarak biliyorum: Amerikan savaş gemilerinin kıyılarımız yakınlarında kesinlikle hiçbir işi olamaz. Bu yaptıkları, düpedüz provokasyondur. Zira gücümüzü sınıyor, sinirlerimize oynuyorlar. İstediklerini alamayacaklar” açıklaması yaptı. Ryabkov, ayrıca, “ABD donanma güçleri kendi konuşlanma yerlerinden binlerce mil uzağa gidiyorlarsa, burada kesinlikle jeopolitik unsurlar mevcuttur. ABD’yi uzak durmaları konusunda uyarıyoruz, Kırım’dan uzak, Karadeniz kıyımızdan uzak dursunlar. Bunu kendi iyilikleri için yapsınlar” dedi. 

Bu arada Rusya’nın Güney Askeri Bölgesi’nden yapılan açıklamada Rusya’nın Hazar Denizindeki filoya ait 15 savaş gemisini Karadeniz’e gönderdiği duyurulmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Devlet Bahçeli: Küçük ortak olmaktan gocunmuyoruz

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni kısıtlama kararlarını açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...