12 Nisan 2021 10:36

Geçen hafta 8, toplamda 24 eğitim emekçisi Kovid-19’dan yaşamını yitirdi

Okullardan 5-11 Nisan vaka tespit raporunu paylaşan Eğitim Sen, “Yüz yüze eğitim için aşılama hemen şimdi” dedi.

Eğitim Sen'in 5-11 Nisan Vaka Tespit Tablosu

Paylaş

Eğitim Sen Genel Merkezi, bir açıklama yayımlayarak okullardan 5-11 Nisan vaka tespit raporunu paylaştı. Yeterli önlemler alınmadan seyreltilmiş yüz yüze eğitime başlanmasından dolayı okullarda vakaların arttığını belirten Eğitim Sen, “Yüz yüze eğitim için aşılama hemen şimdi” dedi.

15 Şubat’ta köy okullarının 2 Mart’ta seyreltilmiş yüz yüze eğitime yeterli önlemler alınmadan geçildiğini hatırlatan Eğitim Sen, öğretmenlerin ezici bir çoğunluğunun hâlâ aşılanmadığına vurgu yaptı. Okulların artan vakalardan dolayı birer birer tekrar kapatıldığını belirten Eğitim Sen, aşılama ve diğer tedbirlere dair önerilerine iktidar tarafından kulak tıkandığına ve sonuçların ağır biçimde yaşandığına dikkat çekti.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA 8, TOPLAMDA 24 EMEKÇİSİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Topladıkları 5-11 Nisan haftası verilerini açıklayan Eğitim Sen, “Yayınladığımız vaka tabloları gerçek rakamların çok sınırlı bir bölümünü ortaya koymaktadır. Vaka tablolarını, genellikle 48-50 ilden eğitim emekçileri ve şubelerimiz aracılığıyla bizzat iş yerlerinden ve okullarımızdan alınan bilgilerle oluşturmaktayız” bilgisini paylaştı.

51 il, 210 ilçe ve 28 köyden derlenen verilere göre 5-11'Nisan'da 1158 öğretmen Kovid-19'a yakalandı, 205 öğretmen temaslı karantinasına alındı. Kovid-19 pozitif olan öğrenci sayısı 989'a çıktı, 990 öğrenci ise temaslı. Okul personelinden 141'i Kovid-19'a yakalandı, 15'i temaslı karantinasında. Verilere göre geçtiğimiz hafta 8 eğitim emekçisi Kovid-19'dan yaşamını yitirdi.

Bu hafta ile birlikte yaşamını yitiren eğitim emekçisi sayısının 24’e çıktığını belirten Eğitim Sen, “Hiç kimsenin bu sonuçları bir sayı olarak görme lüksü yoktur. Her biri ailesiyle, sosyal çevresiyle bir değer, bir candır. Aşı tedbirini eğitim alanında yaygınlaştırmamak yitip giden canların artmasına yol açacaktır” dedi.

ALINMAYAN ÖNLEMLERİN BİLANÇOSU

Raporda ayrıca şu veriler de paylaşıldı:

“5 Mart’tan 11 Nisan’a kadar olan dönemde pozitif veya temaslı öğretmen sayısı 3.829, öğrenci sayısı 5.261 ve personel sayısı 392 olmuştur. 5 Mart’tan 11 Nisan’a kadar eğitime ara verilen toplam okul sayısı 494, eğitime ara verilen toplam sınıf sayısı ise 236’dır. Birçok il ve ilçede ise İl Hıfzıssıhha Kurulu kararlarıyla toplu kapatılan okul ve sınıflar vardır.”

“YETERLİ AŞILAMA YAPILANA KADAR YÜZ YÜZE EĞİTİME ARA VERİLMELİ”

Aşılamada futbolcuların ve turizm sektörünün aşıda öne alınmasının ekonomiye endeksli bir bakış açısını ortaya koyduğu belirtilen açıklamada “Bu bakış açısı toplumsal sağlık tedbirlerini riske atmaktadır. Eğitim alanının aşı planlamasında çok gerilerde tutulması bizler tarafından kabul edilmeyecektir” denildi.

Eğitim Sen açıklamasında son olarak şu ifadeler yer aldı:

“Mevcut durumda eğitimde aşı yaygınlaşmadan yüz yüze eğitimin sürdürülmesi hayati riskler barındırmaktadır. Önlemler yeterli seviyeye gelinceye dek yüz yüze eğitim ertelenmeli, aşı yaygınlaştıkça kademeli olarak tekrar başlamalıdır.”

“Tüm eğitim emekçilerinin sağlıklı ve güvenli çalışma koşullarının yaratılması için, öğrencilerimizin sağlıklı ve güvenli eğitim hakkını savunmak için, toplumsal sağlığın korunması için, mücadelemize devam edeceğiz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da ramazanda 3 bin 200 davulcu sokak sokak gezecek, binalara giremeyecek

SONRAKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri 71'inci kez rektörlük binasına sırtını döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa