07 Nisan 2021 03:58

Finlandiya’da milliyetçi Gerçek Finler Partisi anketlerde birinci sırada

Yerel seçimler öncesi yapılan anketin sonuçlarına göre Başbakan Sanna Marin’in Sosyal Demokrat Parti’si yüzde 18’e gerilerken muhalefetteki ırkçı Gerçek Finler yüzde 19’a yükseldi.

Finlandiya Parlamentosu | Fotoğraf: Hteink.min/Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0)

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiya’da haziran ayındaki yerel seçimler öncesi yapılan kamuoyu yoklamalarının sonuçları hükümetin büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin oy kaybına uğradığını, buna karşın sağ partilerin tırmanışa geçtiğini gösteriyor.  

Oylarını yüzde 19’a yükselten milliyetçi Gerçek Finler ise, anketlere göre ülkenin en büyük partisi konumuna geldi.

Haber ajansı Yle, 8-30 Mart tarihleri arasında, partilerin belediyeler ve il genel meclisleri seçimlerinde alacakları oyları belirleyebilmek için bir kamuoyu araştırması yaptı. 1617 kişinin görüş belirttiği araştırma sonuçları, hükümet oluşturan partilerinin çoğunun oy kaybettiğini gösterdi.

Hâlâ popülatiresini koruyan Başbakan Sanna Marin’in Sosyal Demokrat Parti’sinin mart ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 1,5 oranında düşüşle yüzde 18’e gerilediği görülürken muhalefet partilerinden Gerçek Finler oylarını 0,3 oranında arırarak yüzde 19’a yükseltti.

Muhalefetteki diğer partilerden Ulusal Koalisyon Partisi de, oylarını yüzde 0,8 oranında artırdı ve yüzde18,8 oranıyla ülkenin ikinci büyük partisi oldu. Böylelikle bir önceki kamuoyu yoklamalarında birinci parti durumundaki Sosyal Demokrat Parti 3. sıraya geriledi.

ÇALIŞANLAR VE KADINLAR SOSYAL DEMOKRATLAR’DAN UZAKLAŞIYOR

Yle’nin Araştırma Şefi Tuomo Turja, değişik kesimler içinde sosyal demokratların oy kaybettiklerini söyledi. “Çalışma yaşındaki insanlar, kadınlar ve özellikle de Finlandiya’nın güney kesimlerinde yaşayanların” Sosyal Demokrat Parti’den uzaklaştıklarına dikkat çekti.  

Turja, Sosyal Demokrat Parti başta olmak üzere hükümet partilerindeki destekteki azalışta koronavirüsünün belirleyici olduğu ve alınan önlemlerin halkın siyasi tercihlerini etkilediği düşüncesinde.

Hükümet ortağı İsveç Halk Partisi yüzde 4,3 oranıyla oy oranını korurken muhalefetteki Hıristiyan Demokratlar, % 0,3 oranında artırarak yüzde 4’e yükseltti.

Koalisyon hükümetinde yer alan Sol İttifak’ın oylarında yüzde 1,3 oranında gerileme görüldü. İttifak’ın oyları yüzde 9,1’den yüzde 7,8’e düşerken hükümetin diğer ortağı Yeşiller, oylarını yüzde 1,1 oranında artırarak yüzde 12,1’e çıkardı.

Turja, Sol İttifak’ın oy kaybetmesiyle Yeşillerin oylarını artırması arasında bir ilişki olduğunu belirtti. Her iki partinin aynı seçmen gruplarına hitap ettiğini söyleyen Turja, bu partilerden biri oy kazanırken diğerinin kaybettiğine dikkat çekti.

GERÇEK FİNLER, BAKAN HAKKINDA GÜVEN OYLAMASI İSTEMİŞTİ

Finlandiya’da belediyeler ve il genel meclisleri seçimleri 18 Nisan günü yapılacaktı. Ancak hükümet, koronavirüsünün yaygınlaşmasını engellemek için seçimlerin  13 Haziran tarihine kaydırılmasını önermişti. Öneri, Gerçek Finler dışındaki tüm partilerin oylarıyla kabul edilmişti.

Seçimlerin ertelenmesinin parlamentoda kabul edilmesinden sonra ertelemenin ülke için sorun yarattığını öne süren Gerçek Finler, Adalet Bakanı Anna-Maya Henriksson için güven oylamasına gidilmesini talep etti. Partinin Başkanı Jussi Halla-aho ve Parlamento Grup Başkanı Ville Tavio, Henriksson’u halka yanlış bilgi vermek ve belediyelere yasalara aykırı talimatlar vermekle suçlamıştı.

26 Mart günü parlamento yapılan güven oylamasında 66 milletvekili Adalet Bakanı’nın görevden alınmasını isterken 103 milletvekili karşı çıkmıştı. 30 milletvekili ise oylamaya katılmamıştı.

ÖNCEKİ HABER

Belçika'da kişilerin kendilerine uygulayabileceği hızlı Kovid-19 testleri satışta

SONRAKİ HABER

Myanmar'da polisin silahlı saldırısıyla yaşamını yitirenlerin sayısı 581'e çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa