04 Nisan 2021 10:28

AKP ve MHP, emekli amirallerin Montrö bildirisine "darbe iması" dedi

AKP iktidarı ve MHP'li siyasetçiler, 104 emekli amiralin yayımladığı Montrö bildirisini "darbe" ile ilişkilendiren açıklamalar yaptı. Devlet Bahçeli, "Amirallerin rütbeleri sökülmeli" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

104 emekli amiral, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un Cumhurbaşkanı Erdağan'ın Montrö Anlaşmasının feshedebileceği yönündeki sözleri ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı'nın sarık ve cüppeli halde bir tarikat evine gitmesi üzerine bir bildiri yayımladı.

Bildiride, “Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca "Türk Milleti'nin bağrından çıkan şanlı bir geçmişe sahip Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personelinin Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda yetiştirilmesi elzemdir" vurgusu yapıldı.

AKP iktidarından ve küçük ortağı MHP, bildiriyi "darbe" ile ilişkilendiren açıklamalar yaptı. Tepkilerinin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bildiri hakkında resen soruşturma başlattı.

AKP iktidarı ve MHP'den bildiriye gelen tepkilerden bazıları şöyle:

FAHRETTİN ALTUN: HADDİNİZİ BİLİN

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medyadan “Haddinizi bilin. Neymiş, birkaç emekli amiral bir araya gelip bir 'bildiri' yazmışlar! 5. kol unsurları da hemen heyecanlanmış. Oturun oturduğunuz yerde. O Türkiye eskide kaldı! Bu millet 15 Temmuz’da darbe heveslilerini nasıl tepelediğini dosta düşmana gösterdi. Haddinizi bilin! Siz kimsiniz? Ne hakla milli iradenin meşru temsilcilerine parmak sallıyorsunuz? Türkiye bir hukuk devletidir. Bunu asla unutmayın. Vesayetçiler bir daha asla demokrasimize zarar veremeyecek. Dış güçlerin ezik piyonları büyüyen, güçlenen Türkiye’nin önünü kesemeyecek!” ifadelerini kullandı.

MUSTAFA ŞENTOP: DARBE SEVDALILARI TOPRAĞA GÖMÜLDÜ

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Twitter hesabından "Yıllardır içeride, dışarıda vatan ve millet düşmanlarıyla cephe cephe amansız bir mücadele sürerken ortalıkta gözükmeyen emekliler, kendi uydurdukları gündemlerle kaos simsarlığı üstlenmişler; belli. Kahraman milletimiz 15 Temmuz'da sadece FETÖ'cü darbecileri değil, aynı kaynaktan beslendiğini bildiğimiz bütün darbe sevdalılarını da toprağa gömdü. Düşünce açıklama başka, darbe çağrışımlı bildiri hazırlamak başka" açıklamasını yaptı.

İBRAHİM KALIN: HADDİNİZİ BİLİN VE YERİNİZDE OTURUN

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Bir grup müteakit askerin darbe dönemlerini çağrıştıran açıklaması sadece kendilerini gülünç ve zavallı duruma düşürmüştür. Bilsinler ki aziz milletimiz ve temsilcileri bu zihniyete ve vesayet heveslilerine asla geçit vermeyecektir. Haddinizi bilin ve yerinizde oturun" dedi.

SÜLEYMAN SOYLU: RÜTBESİNİ SİYASET MALZEMESİ YAPMAYANLAR..

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "Büyük Türk milleti üniformaya aşıktır. Üniformayı taşımak şereftir. O şerefi emekli olduktan sonra taşımak daha büyük şereftir. Demokrasiye, devlete ve millete sadakatle bağlı, rütbesini üniformasını siyaset malzemesi yapmayanları daima şükranla yad ederiz.. Ya diğerleri” paylaşımını yaptı.

Soylu, Batman'da katıldığı güvenlik toplantısında ise "Maalesef zihinsel kodları gelişmeyenleri çok gördük. Bağımlı yaşamaya alışkın olanlar, öğretilmiş çaresizlikleriyle eski alışkanlıklarını çözüm görüyorlar. Bunlar zavallıdırlar, istismarcıdırlar, hukuk tanımazlar, milleti bilmezler ve kelimenin tam anlamıyla edepsizdirler. Bunlar son kalıntılardır. Kalıntılar doğal olarak seleksiyona uğrarlar, tarihe karışır giderler ya da temizlenirler. Söyleyeceğimiz cümle şudur, sabrımızı zorlamasınlar. Demokrasi, hukukun üstünlüğü, devletimize, milletimize, tarihimize, medeniyetimize bağlıyız ve sadığız. Ve biz buradayız. Ülkemizin yapacak çok işi vardır. Bunları hep birlikte gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Bu tür çapaklar çıkacak mı? Maalesef geçmiş hastalıkların sirayet ettiği bazı sonuçları üzülerek görüyoruz ki olur. Görevimiz çapakları temizlemektir" dedi.

FUAT OKTAY: GÖZE ALABİLENE HODRİ MEYDAN

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, şu açıklamayı yaptı:

“Mezarlıkta ıslık çalan korkaklar misali, Millet İradesini ve Recep Tayyip Erdoğan’ın dik duruşunu hazmedemeyen darbe seviciler demokratik kurumlara, seçilmişlere ve de Türk Silahlı Kuvvetlerine ayar verme hadsizliğinde bulunmuşlar. Bu vesayet muhiplerinin hevesleri en son 15 Temmuz gecesi kursaklarında kalmış, millet olarak unutamayacakları bir ders vermiştik. Bugün de her platformda gerekli cevap en net şekilde verilecektir. Göze alabilene hodri meydan.”

MURAT KURUM: KANAL İSTANBUL'U YAPACAĞIZ! ŞİMDİ HER ZAMANKİNDEN ÇOK İNANIYORUZ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Erdoğan'ın "İnadına yapacağız" ifadesine atıfta bulundu ve Kanal İstanbul "inadına" dair uzunca bir açıklama yayımladı.

Emekli amirallerin bildirisini kınayan Bakan Kurum, Kanal İstanbul projesini yapacaklarına olan inancının arttığı belirterek, "Kanal İstanbul'u yapacağız! Şimdi her zamankinden daha çok inanıyoruz. Dün gece itibariyle, Cumhurbaşkanımızın 'inadına yapacağız!' derken tam olarak neyi, nereleri, hangi mihrakları, kimleri kastettiği ayan beyan ortaya çıkmıştır. Bu sözde emekli Amirallerin yelkenlerini kimin rüzgârıyla şişirdiklerini milletimiz çok iyi bilmektedir. Ve milletimiz her fırsatta onlara; 'Hükümetlere istikamet verdiğiniz o deniz bitti!' demiştir" açıklamasında bulundu. Bakan Kurum, İstanbul'un doğasını büyük ölçüde tahrip edecek projenin çevreci olduğu iddiasını yineledi.

DEVLET BAHÇELİ: RÜTBELERİ SÖKÜLMELİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de "İmzası bulunan amirallerin rütbeleri sökülmelidir. Emeklilik hakları kaldırılmalı, emekli maaşları kesilmelidir" açıklaması yaptı. Bahçeli'nin açıklamasında "103 emekli amiralin ortak imzalı yayımlamış oldukları anti demokratik ve tehditvari, aynı zamanda vesayetçi bildiriyi Milliyetçi Hareket Partisi nefretle lanetlemekte ve reddetmektedir. Bu kapsamda partimizin görüşü olarak derhal alınması gereken önlemler şu şekildedir: Muhtıra tarzında hazırlanarak gece yarısı servisi yapılan bildiride imzası bulunan amirallerin rütbeleri sökülmelidir. Emeklilik hakları kaldırılmalı, emekli maaşları kesilmelidir. Açıklanan bildirinin çok yönlü adli ve idari soruşturması yapılmalıdır. Ayrıca 103 vesayetçi amiralin imzasıyla yayımlanan bildirinin arkası ve önü kararlılıkla araştırılmalı, bu rezaletin içinde kimlerin olduğu tevsik ve tespit edilmelidir. Konu vatandır, konu demokrasidir, konu milli iradedir. Taviz veya gecikmenin bedeli hiç kuşkusuz ağır olacaktır." ifadelerini kullandı.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

"Emeği hayatın ve ekonominin merkezine almanın tam zamanı" | İşte Hayat!

SONRAKİ HABER

Evinde ölü bulunan oyuncu Şükriye Bulgurcu toprağa verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...