01 Nisan 2021 10:54

Madenci şirket hayvan ölümleri ile ilgili 50 bin liraya şahit arıyor!

Bilfer Madencilik, Ayvalık’ta maden atıklarının karıştığı dereden su içtiği için öldüğü iddia edilen 63 keçinin başka yerde öldüğüne şahitlik edecek olanlara para ödülü vadetti.

Fotoğraf: Hüseyin Kocakanat

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Ayvalık’a bağlı Karaayıt köyü yakınlarında işletilen demir madeni zenginleştirme tesisi civarında geçtiğimiz hafta 60’ın üzerinde keçi yaşamını yitirdi. 80 keçisinden şu anda sadece 17 tanesinin sağ kaldığını söyleyen Karaayıt köylüsü Hüseyin Kocakanat, hayvanlarının maden atıklarının karıştığı dereden su içtikleri için öldüklerini ileri sürüyor. İddiaları reddeden Bilfer Madencilik ise Kocakanat’ın başka yerde ölen keçilerini madeni suçlamak için dere kenarına taşıdığını ileri sürerek, bu duruma yeminli şahitlik yapacak olan kişiler için 50 bin lira ödül vadetti!..

"ALTMIŞ ÜÇ KEÇİM MADENİN ATIK SUYUNDAN İÇTİĞİ İÇİN ÖLDÜ"

2009 yılından bu yana Karaayıt köyü yakınlarında faaliyet gösteren Bilfer Madencilik tesislerinin bulunduğu alanın yanı başındaki derede Hüseyin Kocakanat adlı köylünün keçileri ölü bulundu. 80 keçisinden 63’ünün peş peşe ölmesinden madeni sorumlu tutan Kocakanat, keçilerinin madenin atık suyunun karıştığı dereden içtiği için zehirlendiğini ileri sürüyor. Telefonla görüştüğümüz Kocakanat, hayvanlarının ölmesinden bir gün önce beş tane keçisinin akşam geldiğinde ağzının köpüklü olduğunu belirterek, “Ertesi gün veterinere gittim. Veteriner zehirlenmeye benziyor diyerek bana karışık aşı verdi. Aşıları o gece yaptık, sabah hayvanların yemini, suyunu verdik yaylıma çıkardı babam. Ben sigortalı işte çalışıyorum. Akşam hayvanlarımızdan 5-6 tanesi gelmeyince babam yazı yabana aramaya çıkıyor ama bulamıyor. Ertesi gün bizim sayanın altındaki dereye baktığında ise hayvanların ölüsünü bulmuş” dedi.

"KEÇİLERİM MECBUREN MADENİN ATIK SUYUNU İÇİYORLARDI"

Ölü hayvanların derenin temiz suyunun aktığı bölümde bulunduğunu belirten Kocakanat, “Ancak benim hayvanlarımın geliş noktası madenden gelen derenin aktığı noktanın tam karşısı. Akşamüstü hayvanlar yorulduğu için mecbur oradan su içiyorlar, çünkü başka gidecek bir yer yok. Hayvan mecburen madenden gelen o atık suyu içiyor. Hemen benim sayanın altında bir dere var, dağdan gelen temiz su akıyor bu dereden. Buraya gelince sanırım hayvanlar takatsiz kalıyor ve oraya düşüp ölüyorlar” dedi. Durumu yetkililere bildirdiklerini ve yerel bir gazetecinin muhtarın da olduğu bir ortamda gelip hayvanların çekimlerini yaptığını dile getiren Kocakanat, “Kaymakamlığın görevlendirdiği yetkililer de geldi. Hayvanlarımızı otopsiye gönderdik, sonucunu bekliyoruz. Bizim içimiz yanıyor, gariban insanlarız, bütün geçimimiz bu hayvanlarda. Şu an inanın borçlarımızı ödeyemez duruma geldik” dedi.

"BİZİM İÇİMİZ YANIYOR MADEN BİZİ İFTİRACILIKLA SUÇLUYOR!"

Şirketin keçilerin ölümündeki sorumluluğu inkar ettiğini, kendisini ve haber yapan gazeteciyi suçladığını aktaran Kocakanat şunları söyledi; “Maden, sanki biz hayvanlarımızı oraya taşımışız da madene iftira atıyoruz gibi yapmak istiyor. Bu olayı duyana, görene yeminli şehadet getirecek olana 50 bin lira ödül verilecektir diye ilan veriyor. Şimdi de hayvanlarının öldüğü ile ilgili haber yapan yerel gazeteciye yönelik birtakım tepkiler gösteriyorlar. Oysa bizim yanımızda muhtarımız vardı. Bizim ciğerimiz yanıyor onlar da gelip insanlara yalancı şahitlik yapmaları için para teklif ediyorlar. Ağzım açık kaldı inanın ne söyleyeceğimi bilemiyorum”. Kocakanat hayvanların otopsi raporunun ardından hakkını aramak için dava açacağını söyledi.

ŞİRKETTEN 50 BİN TL ŞAHİTLİK ÖDÜLÜ!

Maden şirketi, müdürler eliyle sosyal medyada şahit aradığını duyurdu. Hayvanların başka yerde öldüğü ve dere kenarına taşındığı iddia edilen ilanda bu konuda yeminli şahitlik edecek kişiye 50 bin TL ödül verileceği duyuruldu. Bilfer Madencilik ve Turizm AŞ adına M. Sözer Özel imzasını taşıyan 50 bin lira ödüllü şahitlik ilanında şöyle deniliyor; “25.3.2021 tarihinde Karaayıt köyünde meydana gelen hayvan ölüm nedenlerini gerçek dışı şirketimize yüklemek için, başka nedenlerle ölen hayvanların öldüğü yerden alınarak video çekimi için dere kenarına taşındığı, gerçek dışı video kurgusu yapılarak sosyal medyada paylaşıldığı istihbar edilmiştir. Bu olay ile ilgili gerçeği gören, şahit olan, gerçekler hususunda yeminli şehadet verecek kişiye 50 bin lira ödül verilecektir”.

KÖYÜN MERASI MADENİN PASA ALANI YAPILMAK İSTENİYOR

Bilfer Madencilik geçtiğimiz aylarda da pasa yığınlarının çökerek dereye karışması ile gündeme gelmişti. Yıllar içerisinde büyüyen maden köyün elinde kalan son mera alanına da göz dikmiş durumda. Ayvalık Tabiat Platformu tarafından Karaayıt köyünün merasının,  Bilfer Madencilikin atık deposu olmasına karşı sosyal medyadan imza kampanyası başlatıldı.

Zor koşullarda ayakta kalmaya çalışan hayvan sahiplerinin koyununu, keçisini otlattığı köyün merasının, atık deposu olarak kullanılmak üzere Bilfer Madencilik’e tahsis edilmek istendiğinin belirtildiği imza kampanyasında; “457 koyun, 405 keçi, 575 kuzunun yaşam alanı olan meranın 90 bin metrekaresi, devasa pasa yığınları ile örtülmek isteniyor. Meralar, yaşam mücadelesi veren köylünün en önemli geçim kaynağıdır, pek çok bitki ve hayvan türünün yaşam alanıdır, su dengesini koruyan, erozyonu engelleyen önemli alanlardır. Bir merayı maden sahası haline getirmek, geri dönülmez zararlara yol açar, hem ekosisteme, hem hayvancılığa darbe vurur. Karaayıt Merası ve diğer tüm meralar, bütün özellikleriyle korunarak köylüye bırakılmalıdır” denildi.

ÖNCEKİ HABER

Emine Bulut davasında müebbet hapis cezası onandı, aile Yargıtay'a başvurdu

SONRAKİ HABER

CPS Otomotiv işçileri yazdı: Bize ne veriyorsunuz ki yastık altı diyorsunuz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...