26 Mart 2021 16:29

İZDEDA depremzedelerin hak kayıplarının karşılanmasını istedi

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği, depremzedelerin sorunlarının sürdüğünü belirterek, ödemesiz kredi yardımı yapılmasını ve otopark yönetmeliğinden muaf tutulmak istedi.

Fotoğraf: İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği

Reklam

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA), depremin üzerinden geçen beş aya rağmen sorunların devam etmesi üzerine dernek binası önünde basın açıklaması yaptı.

Özkan, “79 bin 272 ağır, orta ve az hasarlı bölümlerin sahipleri endişe ve kuşku içerisinde bulunmaktadır. Depremden en çok etkilenen ilçelerden biri olarak Bayraklı’da 85 bin civarında vatandaşımız ilçelerini terk etmek zorunda kaldı. İnsanların geri dönmesi ve yeniden evlerine kavuşabilmesi için kentsel dönüşüm kredisinin 2 yıl geri ödemesiz 20 yıl vadeli ve aylık 0,30 gibi makul faiz oranlarında olması gerekmektedir. Çoğunluğun gelir seviyesi düşük ve yaş sınırı yüksek olan depremzede vatandaşların evlerini yaptırabilme ihtimali olabilmesi için yaş haddi ve kredibilite konularında esneklik sağlanması gerekmektedir. Mevcut piyasa koşulları ve şuan teleffuz edilen 100 metrekare bir dairenin 350 bin TL olduğu düşünüldüğünde, depremzedeler zoraki göçe zorlanmaktadır” dedi. 

“DERPREMZEDELER HAK KAYIPLARINA UĞRADI"

Proje alanında bulunan depremzedelerin hak kayıplarına uğradığını söyleyen Özkan, “Proje alanlarında bulunan orta ve az hasarlı olup, resen yıkılan binaların DASK ödemesi yapılmamıştır” diye belirtti. Depremzedelere yapılan yardımların AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı şekilde yapılmadığını da vurgulayan Özkan, şunları söyledi: “Yapılan yardımlar bina tahliye süreçlerine göre ayrıştırılmış, insanlar ağır hasarlı binalardan yük taşıma asansörü ile dış cepheden giriş yapmak ve belirli kişi sayısı ile evine girmek koşulu ile 1 saatte eşya tahliye etmeye zorlanmıştır. Bu şekilde evlerine girenlere eşyalarını aldıkları kanaati ile 30 bin TL’lik eşya yardımı yapılmamıştır.”

Depremde işyerlerini kaybeden esnaf ve ticarethane sahiplerine de yeterince destek verilmediğini ifade eden Özkan, “31 Mart 2021 tarihinde yürürlüğe girecek olan otopark yönetmeliği zaten yüksek maliyetlerde olan bina yapımlarına ilave bir yük getirecektir. Kentsel dönüşüme giren ve depremden etkilenen bölgelerde bulunan yapıların bu yönetmelikten muaf tutulmasını talep etmekteyiz” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL) 

Reklam