23 Mart 2021 13:15

Büyükada davasında "casus" ithamında bulunanlar tazminata mahkum oldu

Büyükada Davası olarak bilinen 11 hak savunucusunun yargılandığı davaya dair Özlem Dalkıran’ın başvurusunu değerlendiren AYM, Dalkıran’a 40 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kamuoyunda “Büyükada davası” olarak bilinen davada hak savunucusu Özlem Dalkıran’ın başvurusunu değerlendiren AYM, Dalkıran’a 40 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

AYM, Özlem Dalkıran’ın, gözaltının hukuki olmaması ve gözaltı süresinin makul süreyi aşması, tutuklamanın hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, kamu görevlilerinin soruşturma sürecindeki açıklamaları nedeniyle masumiyet karinesinin, basın yayın organlarının soruşturma sürecindeki yayınları nedeniyle de şeref ve itibarı hakkının ihlal edildiği yönündeki başvurusunu görüştü.

AYM, Özlem Dalkıran’ın tutuklanmasının hukuki olmamasından dolayı kişi ve hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar vererek Dalkıran’a 40 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

Büyükada’da yaptıkları bir toplantı nedeniyle Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç, Eski Direktörü İdil Eser ve Af Örgütü üyelerinin de aralarında bulunduğu 11 insan hakları savunucusu hakkında “terör örgütü üyeliği” ile “terör örgütüne üye olmamakla beraber yardım” suçlamasıyla açılan davada Taner Kılıç’a 6 yıl 3 ay, Günal Kuşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran’a 1 yıl 13 ay hapis cezası verilmiş, 7 kişi beraat etmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İTO: Geldiğimiz durum yanlış politikalar sonucu yaşam savaşı verdiğimizin fotoğrafı

SONRAKİ HABER

AKP kongresi nedeniyle Ankara'da bazı yollar trafiğe kapanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...