11 Mart 2021 01:36

CHP Ar-Ge Bilim Platformu pandeminin 1. yılı raporu: Halk yoksulluğa sürükleniyor

CHP Ar-Ge Bilim Platformunun pandeminin 1. yılında Türkiye’nin durumuna dair politika notunda milyonlarca vatandaşın bir yılda derin bir yoksulluğa sürüklendiğine dikkat çekildi.

Esenyurt'ta PTT önünde bekleyen yurttaşlar | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

CHP Ar-Ge Bilim Platformu, pandeminin 1. yılında, Türkiye’nin durumuna dair bir politika notu hazırladı. Salgın sürecinin kapsamlı bir şekilde değerlendirildiği notta AKP iktidarının sosyal devleti tasfiye eden politikaları nedeniyle milyonlarca vatandaşın bir yılda derin bir yoksulluğa sürüklendiğine, toplumun tüm kesimlerin yalnız bırakıldığına dikkat çekildi.

CHP Ar-Ge Bilim Platformunun hazırladığı  politika notunda “Halkımız bir yılda 1.500 dolar fakirleşmiş, yoksulluk oranı yüzde 8,4 artmıştır. Dünyada çalışan yoksulluğu oranı yüzde 9 iken Türkiye’de bu oran yüzde 14,4’e ulaşmıştır. 32,1 milyon vatandaşımız ise yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altında yaşamaktadır. Alım gücünün giderek düştüğü ülkemizde asgari ücret neredeyse norm ücret hâline gelmiş, asgari ücret ve civarında ücret alarak çalışanların oranı toplam çalışan nüfus içinde oranı yüzde 60’a yaklaşmıştır” denildi. Kısa çalışma ödeneğinin işsizliği durdurmaya yetmeyeceği görmezden gelindiği vurgulanan  notta, “Ücretsiz izne çıkarılan işçilere 2020 yılında günde yalnızca 39 TL, 2021 yılında ise günde 47,70 TL verilerek vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin umursanmadığı bir kere daha ortaya koyulmuştur. Halka doğrudan destek verilmemiş, gerçek ihtiyaçları görmezden gelinmiş, bunun yerine var olan kredi, vergi ve borçlar ötelenmiştir” denildi.

YOKSULLUK ORANI GİDEREK ARTIYOR

2019 yılı TÜİK resmi verilerine göre yüzde 14 olan yoksulluk oranının, pandemi etkisiyle yüzde 35’e çıkabileceği öngörülen notta, Pandemi sürecinde iş gücü 1 milyon 406 bin kişi, istihdam 1 milyon 103 bin kişi, iş başında olanların sayısı 271 bin kişi azaldığı aktarıldı. Notta, “Kasım 2020’de geniş tanımlı işsiz ve iş kaybı sayısı bir yıl öncesine göre 1 milyon 386 bin artarak 11 milyon 768 bine yükselmiştir. Kasım 2019 – Kasım 2020 arasında geniş tanımlı genç işsizliği ise yüzde 32,9’dan yüzde 43,5’e yükselmiştir” denildi.

"SALGIN ÇOCUKLAR ARASINDAKİ EŞİTSİZLİKLERİ DERİNLEŞTİRDİ"

Uzaktan eğitimin, Türkiye’de eğitimin niteliksizliğini, plansızlığını ve 21. yüzyıla hazırlıksızlığını gösterdiği vurgulanan notta, “Öğretmenlerin sıkıntılarını, altyapı yetersizliklerini, başta engelli çocuklar, kız çocukları ve göçmen çocuklar gibi kırılgan gruplar olmak üzere çocukların eğitime erişimde yaşadıkları sıkıntıları, çocuk istismarının boyutlarını ve çocuk bakımı politikalarının yetersizliğini gözler önüne sermiştir. Salgın, çocuklar arasındaki eşitsizlikleri derinleştirmiştir” denildi.İnternet altyapısının milyonlarca öğretmen ve öğrencinin eğitimi çevrimiçi sürdürebilecekleri niteliğe sahip olmaması, EBA altyapısının yetersizliği, öğretmen ve öğrencilerin gerekli cihazlara ve teknolojik becerilere sahip olmaması, uzaktan eğitimin bir fiyasko olmasına neden olduğunun altı çizilen notta “6 milyon öğrenci İnternet erişimi ya da cihazları olmadığı için EBA’yı etkin kullanamamış, 2 milyon 660 binden fazla öğrenci ise EBA’ya hiç erişememiştir” denildi.

"MÜLTECİLER İÇİN BİR AŞI PLANI YAPILMADI"

Salgının ülkedeki  sığınmacı, mülteci ve göçmenleri de her alanda olumsuz etkilediği aktarılan notta, “Çoğu inşaatlarda, küçük atölyelerde ve işletmelerde kayıt dışı çalışan sığınmacı ve mülteciler, iş yerlerinin kapanmasıyla işsiz kalmıştır. Kira ve faturalarını ödemekte, gıda gibi temel ihtiyaçlarını temin etmekte sıkıntı yaşamaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojilerine erişimlerinin kısıtlı olması ve dil bariyeri, pandemi konusunda, hastalık durumunda yapılacaklara, tedbir ve kısıtlamalara dair bilgiye erişimlerinde de sıkıntı yaratmaktadır. Bunun yanı sıra sığınmacı, göçmen ve mülteciler için de bir aşılama planı yapılmamış olması, riskleri daha da artırmaktadır” denildi.

ÖNCEKİ HABER

UNICEF: Suriye'de 10 yıldır süren savaşta 12 bin çocuk yaşamını yitirdi ve yaralandı

SONRAKİ HABER

“Yurtsama”dan “gündedün”e “nostalji”nin çağrıştırdıkları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...