09 Mart 2021 07:33
Son Güncellenme Tarihi: 09 Mart 2021 12:36

Cem Bialetti fabrikasında grev başladı

Kocaeli'deki Cem Bialetti fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler greve çıktı.

Fotoğraf: Mehmet Emin Uyar

Paylaş

Kocaeli Başiskele'de bulunan ve mutfak eşyaları üreten, Birleşik Metal-İş’te örgütlü 61 işçinin çalıştığı Cem Bialetti fabrikasında toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev başladı. "Bu işyerinde grev vardır" pankartının asılması ve "Grev gözcüsü" yeleklerinin giyilmesinin ardından fabrika önünde açıklama yapıldı.

"İŞÇİ HAKKINI SÖKE SÖKE ALIR"

Açıklamada konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, "Yaşanılan bunca soruna rağmen işçiler haklarını almaya ve gelecekleri için mücadele etmeye devam ediyor. İşçiler ağır şartlarda bir yılı aşkındır pandemi salgınında çalışıyor. Kod-29 gibi bir tehdit altında çalışıyorlar. İşverene verilen bu silah acımasız kılıç gibi işçilerin başında sallanmaya devam ediyor. Son bir yıl içerisinde, işçilerin Kod-29'la işten atıldığı dönemde gıdaya yüzde 25 zam gelmiş. İşçi fabrikalarda olağanüstü saldırılara maruz kalıyor, bir de asgari ücretin altında zam vermeye çalışıyorlar. Siz bunu yaparsınız işçi de hakkını söke söke alır” dedi.

"İŞÇİ SANA TESLİM OLMAZ BİALETTİ"

Cem Bialetti patronuna seslenen Serdaroğlu, “Ne greve çıkarlar ne de fabrikalarda seslerini çıkarırlar, diye düşünüyorlar. Trakya fabrikasının üretiminde, buraya taşınma sürecinde bu işçiler elinden geleni yaptı. Oradayken 200 kişi olan işçiler şu an 100’ün altında, daha da çok üretim sağlıyor. Aklınızı başınıza alın. Bu işçi açlıktan ölmez ama sana da teslim olmaz Bialetti. İşçi bedava çalıştırılmak isteniyor. Gıdaya gelen zamlar uçmuş, enflasyonun da kat kat üstünde. Hükümeti doğru rakamlar açıklamaya çağırıyoruz. Çünkü sizin rakamlarınızla toplu iş sözleşmesi yapan işçiler sıkıntı yaşıyor” ifadelerini kullandı.

İŞÇİLER NE İSTİYOR, PATRON NE TEKLİF EDİYOR?

Birleşik Metal-İş, patronun dünkü görüşmede Cem Bialetti işçilerinin kabul edebileceği bir teklif vermediğini, teklifin resmi enflasyon oranının bile gerisinde kaldığını aktardı.

Cem Bialetti işçileri, 6 aylık dönem için ikramiye dahil net 643 TL zam istiyor ve bu yüzde 18,5 oranına denk geliyor.

Patronun teklifi ise yıllık olarak ikramiye dahil net 429 TL’lik zam. Bu miktar yüzde 12,32 oranına denk geliyor.

Fabrika önünde yapılan açıklamaya göre de sendikanın verdiği teklifte, birinci 6 ay için saat ücretine 3 TL zam, sosyal haklara ise yüzde 30’luk bir zam talep edildi. İkinci 6 ay için ise enflasyon artı saatlik ücret 2 TL, Kurban Bayramında erzak yardımı maddeleri yer aldı.

Patron ise yıllık saatlik ücrete 2 TL, sosyal haklar ise yüzde 15 zam oranında teklif verdi.

Birleşik Metal-İş, yıllık resmi enflasyon oranının yüzde 14,6 olduğunu anımsatarak "Yüzde 12,32 oranında bir ücret zammı, sefalet koşullarında yaşamak ve reel ücret kayıplarının artması demektir. Böylesi bir teklifin kabul edilemeyeceği açıktır" diyor.

İŞÇİLERİN İLK GREV TECRÜBESİ DEĞİL

11 Kasım 2020 günü başlayan TİS görüşmelerinde arabulucu adımına geçilmişti. Burada da anlaşma sağlanamaması üzerine işçileri bugün grev çıktı.

Aynı işyerinde, 2016 yılında da toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış ve greve çıkılmıştı. Son olarak 2019 yılı Mayıs ayında da yine greve çıkılmış ve Cem Bialetti işçilerinin talepleri 17 günlük grev sürecinin sonunda karşılanmıştı. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

YÖK, tepki çeken "kişiye özel" akademisyen alımlarına karşı adım atmak zorunda kaldı

SONRAKİ HABER

Gazeteci Levent Gültekin’e yönelik saldırının ardından tepkiler geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...