26 Şubat 2021 08:38

Boğaziçi'deki "Kabe fotoğrafı" soruşturmasında 7 öğrenciye 3 yıla kadar hapis istendi

Boğaziçi Üniversitesindeki sergiye ilişkin soruşturma tamamlandı. Savcılık 2'si tutuklu 7 öğrenci hakkında 3'er yıla kadar hapis cezası istedi

Boğaziçi Üniversitesi önü | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi'nde Kabe fotoğrafının yer aldığı sergi ile ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcılık, 2'si tutuklu 7 öğrenci hakkında "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçlaması ile 1'er yıldan 3'er yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunca hazırlanan iddianamede, 29 Ocak 2021 günü Boğaziçi Üniversitesi kampus alanı içerisindeki sergi alanındaki panoya, arka plan resminde Kabe'nin bulunduğu, Kabe'nin bulunduğu kısmın üzerini tamamen örtecek şekilde Şahmeran olarak bilinen mitolojik yaratık/Tanrıça resminin  yapıştırıldığı, resmin dört köşesine de LGBTİ+ topluluğu temsil eden amblemlerinin yapıştırıldığı ve resmin bu haliyle bir süre yere koyularak sergilendiği belirtildi.

İddianamede iki öğrencinin, 12.45'te söz konusu resmi panoya astığı, güvenlik görevlileri tarafından dini simgeleri aşağılayıcı nitelikte olduğu yönünde uyarı yapıldığında başka iki öğrencinin bahse konu panonun kendi sorumluluklarında olduğunu, bir sorun olursa kendilerinin ilgileneceklerini belirttikleri kaydedildi. Daha sonra başka üç öğrencinin ise Şahmeran figürü bulunan resmin kaybolduğuna ilişkin Rektörlüğe dilekçe verdikleri kaydedildi.

Resmi panoya asmakla suçlanan öğrenciler resmi asmadıklarını belirtti, soruşturmada yer alan diğer öğrenciler de sergide düzenleyici olmadıklarını söyleyerek suçlamaları reddettiklerini belirtildi. Öğrencilerin sergide katılımcı veya düzenleyici olarak görev aldıkları öne sürülen iddianamede, "eser" diye nitelendirdikleri suça konu resmin kim tarafından hazırlandığını ve asıldığını bilmediklerine dair savunmaların suçtan kurtulmaya yönelik ve hayatın olağan akışına aykırı olduğu savunuldu.

Kabe fotoğrafı kapatılacak şekilde Şahmeran tasvirinin konulduğu resmin altına asılan yazıya yer verilen iddianamede, "metnin de suça konu eylemin kin ve nefrete tahrik amacını destekler ve şüphelilerin kastını yoğunlaştırır mahiyette olduğu, kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıktığı, olayın kamuoyunda ciddi tepki çektiğinin müşahade edildiği, eylemin soyut bir saygısızlık ve reddin ötesinde bir halk kesimine karşı düşmanca tavırlar gösterilmesini sağlamaya veya bu tavırları pekiştirmeye elverişli olduğu" ifadeleri yer aldı.

İddianamede, 30 Ocak'ta 2'si tutuklanan toplam 7 öğrencinin "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçlaması ile 1'er yıldan 3 'er yıla kadar hapisleri talep edildi. İddianame kabul edilirse öğrenciler önümüzdeki günlerde İstanbul Asliye Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkacak.

Gerek Boğaziçi Üniversitesinde iddianameye konu olan sergi gerekse atanmış rektör Melih Bulu'ya karşı yapılan eylemler boyunca öğrenciler, başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olmak üzere "LGBTİ+ sapkını" gibi nefret söylemi içeren ifadelerle hedef gösterildi. (HABER  MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Albayrak Medya'da Derin Tarih dergisinde "hilafet" sayısı krizi 

SONRAKİ HABER

Ekonomi gazetecilerinin davası ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...