26 Şubat 2021 08:12

Türk Alman Üniversitesi'ndeki homofobik ve cinsiyetçi akademisyene tepkiler büyüyor

Türk Alman Üniversitesi'nde Araştırma Görevlisi olarak çalışan Tacettin Kutay’ın LGBTİ+ bireylere yönelik yaptığı homofobik ve cinsiyetçi paylaşımlar sosyal medyada öğrencilerin tepkisine neden oldu.

Fotoğraf: @SmasTau'nun Twitter paylaşımından alınmıştır 

Paylaş

Türk Alman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi olarak çalışan Tacettin Kutay’ın LGBTİ+ bireylere yönelik yaptığı homofobik ve cinsiyetçi paylaşımlar sosyal medyada öğrencilerin tepkisine neden oldu. #AkademideHomofobiyeYerYok etiketi ile seslerini duyurmaya çalışan öğrenciler, akademide cinsiyetçiliğin ve homofobikliğin yeri olmadığını belirtti.

Evrensel'e görüşünü bildiren bir Türk Alman Üniversitesi öğrencisi, üniversitelerinin yeni kurulmuş bir devlet üniversitesi olması sebeple “yeni” adı altında pek çok liyakatsiz iş yapıldığını ve bunun da doğrudan “üniversite dinamiğini” etkilediğini belirtti. Söz konusu akademisyenin ise homofobik söylemlerinin yanı sıra ırkçı söylemlerinin de mevcut olduğunu, uzun zamandır bu tarzda tweetler attığını ve bunların bazıları zaman zaman silinse de bu paylaşımların öğrencilerin oluşturduğu bir arşivde kayıtlı olduğunu söyledi. 

"BOĞAZİÇİ VESİLESİYLE BÖYLE İNSANLARA TEPKİ VEREBİLMEMİZ DAHA KOLAYLAŞTI"

Hocanın takındığı bu tavırdan çoğu öğrencinin haberdar olduğunu belirten TAÜ öğrencisi, “Dersine giren öğrenciler bu hocanın kadınlara olan yaklaşımından, genel olarak görüşlerinden vs. haberdar. Ama günümüz Türkiye’sinde bu artık 'normal' karşılandığı için bir tepki gösterilememiş. Boğaziçi olayları vesilesiyle birlikte böyle insanlara tepki verebilmemiz daha kolaylaştı. Birlik olma ve dayanışma ruhu üniversitelerde tekrar alevlendi. Tacettin Kutay’ın Boğaziçi olaylarıyla ilgili attığı ("bakmayın tabi aşağı..." şeklinde başlayan) tweet, okuldan birkaç öğrencinin dikkatini çekiyor ve bunu TAÜ dayanışmasına iletiyor. Olay kulaktan kulağa yayıldıkça okuldaki LGBTİ+ bireyler başta olmak üzere bu hocaya tepki gösterilmesi gerektiğini defalarca okuldaki dayanışma grubuna iletti ancak hocanın cüretkarlığından, köşe yazarlığı yaptığı gazetelerden, çıktığı TV programlarından dolayı öğrenciler bireysel girişimlerde bulunmaktan çekindiler. O yüzden önce okulun Alman tarafı öncelikli olmak üzere yetkililerine ulaşıldı. Gerekli bilgilendirmeler taraflarına yapıldı ve geri dönüş bekleniyor. Bu süreçte boş durmamak için sosyal medya kampanyamızı başlattık. Bu sadece bir adım ve önümüzdeki günlerde eylemlerimiz artarak devam edecek. Tacettin Kutay’ın üniversitemizle ilişkisi kesilene kadar durmayacağız." diyerek üniversitenin tüm öğrencilerini kampanyaya destek olma çağrısında bulundu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dirençli uyuz vakaları karantina döneminde arttı

SONRAKİ HABER

Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu, Odatv’den ayrıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...