25 Şubat 2021 12:54

İzmir Şehir Tiyatroları kuruldu, Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten oldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği görevine Yücel Erten getirildi.

Yücel Erten | Fotoğraf: Burak Şentürk/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Reklam

Pandemi sürecinde Türkiye tiyatrosu sıkıntılı günler yaşıyor. Bu dönemde birçok tiyatro kapandı, oyuncular ve sahne emekçileri işsiz kaldı. Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının kurulacağı haberi olumlu karşılandı. Genel Sanat Yönetmenliği görevine ise Devlet Tiyatroları Eski Genel Müdürü Yücel Erten getirildi.

DİJİTAL TİYATRO

İzmir Büyükşehir Belediyesi Pandemi Dönemi Koordinatörü Orçun Masatçı’yla belediyenin tiyatroya verdiği desteği konuştuk. Masatçı, belediyenin pandemi döneminde tiyatroculara verdiği destekleri anlatarak sözlerine başladı. Tiyatrocuların yaşadığı sorunları çözmek için Türkiye’nin ilk dijital tiyatro festivalini hayata geçirdiklerini belirten Masatçı; 76 oyunun İzmirTube üzerinden seyircilerle buluştuğunu aktardı.

SOFİTA İZMİR PROJESİ

Sofita İzmir projesi kapsamında 56 tiyatroya destek olduklarını söyleyen Masatçı, “Kentte sahnesi olan tiyatrolar unutulmadı. Bu tiyatrolardan 2 bin 500 adet bilet alındı. Süreç içerisinde yeni açılan ve ulaşılamayan 3 sahnemize ise önümüzdeki dönem pandemi devam ederse destek verilecek” dedi.

DENEME SAHNESİ

Deneme Sahnesi hakkında bilgi veren Masatçı sahnenin tiyatrocuların üretimindeki sürekliliğini sağlanmak için kurulduklarını ifade etti. 1 çocuk ile 2 yetişkin oyununu sahneye taşıdıklarını, bu 3 oyunun 104 kez sahnelendiğini söyledi. Deneme Sahnesinde 36 oyuncu, 3 yönetmen, 14 sahne emekçisi istihdam edildiğini aktaran Masatçı oyuncuların Oyuncular Sendikasına üye olduklarına dikkat çekti.

ŞEHİR TİYATROLARI YÜCEL ERTEN’E EMANET

İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten oldu. Cezmi Baskın, Eren Aysan, Hülya Nutku, Bilgehan Oğuz, Levent Üzümcü, Zeynep Altıok, ve Orhan Alkaya’dan oluşan Danışma Kurulu üyeleri Tunç Soyer’e Genel Sanat Yönetmenliği için Telat Yurtsever ve Yücel Erten’i önerdi. Soyer’in atadığı isim ise Yücel Erten oldu.

Yücel Erten 1945 yılında doğdu. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünü, ardından Federal Almanya Essen Folkwang Yüksek Okulu Reji Bölümü’nü bitirdi. Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Trabzon Devlet Tiyatrolarında; İstanbul, İzmit, Eskişehir Şehir Tiyatrolarında; çeşitli özel tiyatrolar ile Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin Devlet Operalarında yönetmenlik yaptı. Devlet Tiyatrolarında başrejisörlük ve genel müdürlük görevlerinde bulundu. Genel müdürlük için seçim yöntemini yaşama geçirmek amacı ile istifa etti. Erten sahnelediği 80’i aşkın oyunda, 8’i yurt dışında olmak üzere 40’ı aşkın ödülle onurlandırıldı.

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarının logosunu belirlemek amacıyla düzenlenen yarışma da sonuçlandı. Katılım şartlarına uygunluğu onaylanan 295 kişinin 542 çalışması değerlendirilmek üzere jüriye sunulduğu yarışmada Mahir Akkoyun’un çalışması oy  birliği ile birinciliğe layık görüldü. 

Reklam