24 Şubat 2021 08:13

HDP’den kayyum raporu: 48 belediyede 4 buçuk milyonun iradesi gasbedildi

HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulunun açıkladığı “İrade Gaspı ve Kayyım Gerçekleri” başlıklı raporda 72 belediye eş başkanının gözaltına alındığı, 37'sinin tutuklandığı belirtildi.

Fotoğraf: HDP

Paylaş

HDP, İçişleri Bakanlığının “Terörden Arındırılmış Belediyeler ve Hizmetleri” kitapçığına “İrade Gaspı ve Kayyım Gerçekleri” raporuyla yanıt verdi. Bugüne kadar 38 belediyede 4 buçuk milyona yakın seçmen iradesinin gasp edildiğini belirten HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcüsü Hediye Karaaslan, özellikle kadınların kazanımlarının hedef alındığına dikkat çekti. Karaaslan, kadın kurumlarının kapatıldığını, kadın politikalar müdürlüklerine erkeklerin atandığını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcüleri Hediye Karaaslan ve Salim Kaplan, “İrade Gaspı ve Kayyım Gerçekleri” başlıklı raporu açıkladı. Parti Genel Merkezi'nde yapılan basın toplantısında konuşan Karaaslan, bugüne kadar 3 büyükşehir, 5 il, 33 ilçe olmak üzere 48 belediyelerine kayyum atandığını kaydetti. Karaaslan, “72 belediye eş başkanımız bu süreçte gözaltına alındı, 19 kadın arkadaşımız olmak üzere 37 belediye eş başkanımız cezaevlerinde tutsak edildiler. Hala Türkiye’nin değişik cezaevlerinde 15 belediye eş başkanımız tutsaktır. Bu dönemde iktidar 7 belediye eşbaşkanımıza ev hapsi verdi. 6 belediye ev başkanımız 10 aydır ev hapsindeler. İktidarın bu dönemdeki gerçekleştirdiği irade gaspının en büyük yansıması yerelde karar merci olan belediye meclislerinde gerçekleşti. 807 belediye meclis üyemiz görevini yerine getiremez hale geldi. Kayyımlar yerelin karar organı olan belediye meclisini fiilen kapattılar, halkın yönetime katılma hakkını gasp ettiler” dedi.

"KADIN MERKEZİNİ KAHVEHANE YAPTILAR"

Kayyum atanan 48 belediyede 4 milyon 356 bin 819 seçmenin iradesinin gasp edildiğini vurgulayan Karaaslan, İçişleri Bakanlığının 3 ay önce kayyum atanan belediyeler hakkında hazırladığı “Terörden Arındırılmış Belediyeler ve Hizmetleri” kitapçığını eleştirdi. Bunu hazırlayanların belediyecilikten, toplumdan, halktan ve hatta belediye mevzuatından bihaber olduklarını Karaaslan, bu dönemde iktidarın hiç olmadığı kadar kadın kazanımlarını hedef aldığını dile getirdi. Karaaslan, “Bakanlık hazırladığı kitapçıkta kadın kazanımlarının koruduğunu iddia etmiş, hatta bakanlık bütçe sunumunda 194 tane kadın merkezi açtığını ifade etmiş. Biz çok aradık ve sorduk yerellere baktık ama bir türlü açtıklarını iddia etikleri kadın merkezlerine rastlamadık. Merak ediyoruz; bu kadın merkezlerini nerede ne zaman ve kiminle açtılar? Van’da kayyım geldikten sonra 11 kadın çalışanımız açığa alındı. Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikalar Daire Başkanımız kayyımın gelmesiyle memurluktan ihraç edildi. Mardin’de, Batman’da, Sur’da kadın politikalar müdürlüklerine erkek atadılar. Mardin’de ‘Alo Şiddet ‘hattını kapattılar. Özalp’ta Kadın Kültür Merkezini,  Muradeyi’de Ayşe Şan Kadın Kütüphanesi’ni ve konuk evini kapattılar. Sur’da Amida Kadın Merkezimizi kahvehaneye dönüştürdüler. Bütün bu saydıklarımız sadece birkaç örnek” diye konuştu.

"BELEDİYE KARARLARINDA MÜLKİYE AMİRLERİNİN ONAYI VAR"

Belediye meclisinde alınan kararların mülki irade amirlerinin, kaymakamlıkların, valilerin onayında olduğunu belirten Karaaslan, “Bakanlık yetkilileri bundan bihaber midir, yoksa bir algı mı yaratmaya çalışıyor?​” diye sordu. İktidar partisinin nüfusun yüzde 67,2’sinde yerel yönetimlerde söz sahibiyken 2019 seçimlerinin ardından bu oranın yüzde 39’a gerilediğine dikkat çeken Karaaslan, kayyım sisteminin halkın vicdanında ve seçim sandıklarında mahkum edilmiş bir sistem olduğunu vurguladı.

(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Almanya'da Suriye'nin eski istihbaratçısı hakkında hapis cezası verildi

SONRAKİ HABER

Vuhan'da inceleme yapan DSÖ ekibi raporunu birkaç hafta içinde açıklayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...