23.02.2021 15:07 / Güncelleme: 24.02.2021 09:46

TTB haftalık vaka oranlarını değerlendirdi: Bu durumda açılma olmamalı

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, vaka sayılarında dikkat çeken artışı Evrensel'e değerlendirdi. Fincancı, bu durumda önlemlerde bir açıklamanın olmaması gerektiğini belirtti.

TTB haftalık vaka oranlarını değerlendirdi: Bu durumda açılma olmamalı

Şebnem Korur Fincancı | Fotoğraf: Burcu Yıldırım / Evrensel

Birkan BULUT
Ankara

Sağlık Bakanlığının açıkladığı haftalık vaka oranlarına göre birçok ilde dikkat çeken artış meydana geldi. Buna rağmen salgın tedbirlerinin gevşetilmesi hazırlığını eleştiren TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, iki haftada yüz binde 50’nin üzerinde vaka sayısının salgının yayılması açısından riskli olduğunu vurguladı. Bu durumda salgın tedbirlerinde bir açılmanın olmaması gerektiğini belirten Korur, “Doğru karar vermediği her aşamada hükümet yetkilileri bu ölümlerden sorumludur” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son bir haftada 100 bin kişide görülen vaka sayılarını açıkladı. Vaka sayısında bazı illerde belirgin artış olduğunu belirten Koca, “Normalleşmeyi konuştuğumuz şu günlerde daha hızlı normal hayata dönebilmek için her birimiz tedbirlere daha çok uymalıyız" dedi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 15-21 Şubat tarihleri arasında vaka sayısı her 100 bin kişide İstanbul'da 68,23, Ankara'da 35,39, İzmir'de 42,67 oldu. En yüksek oranlara sahip Karadeniz bölgesinde ise her yüzbin kişide vaka sayısı Trabzon’da 207,54, Rize’de 200,08, Ordu’da 228,40, Giresun’da 217,51, Samsun’da 202,94 oldu. En az vakanın görüldüğü il ise yüzbinde 3,21 ile Hakkari oldu.

Vaka sayılarında dikkat çeken artışı gazetemize değerlendiren TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, TTB Covid-19 İzleme Grubunun ve halk sağlığı uzmanlarının açıkladığı ölçütlere göre iki haftada yüz binde 50’nin üzerinde vaka sayısının salgının yayılması açısından riskli olduğunu vurguladı. Bu durumda salgın tedbirlerinde bir açılmanın olmaması gerektiğini belirten Korur, “Bilimsel, epidemiyolojik veriler ışığında değerlendirme yapılması gerekiyor. Ekonomi, ticaret üzerinden bir karar verilmesi insanların ölümüyle sonuçlanıyor. Geçen yıl 1 Haziran tarihinde başlayan açılma kararı vaka sayılarını birkaç ayda 3 binlere kadar çıkardı. Doğru karar vermediği her aşamada hükümet yetkilileri bu ölümlerden sorumludur. Bu bir yaşam hakkı ihlalidir” dedi.

"PARTİSİNİ DESTEKLEYENLERİ KONGRELERDE RİSKE SOKUYOR"

Karadeniz bölgesindeki illerde yüksek vaka oranları konusunda AKP'nin “lebaleb” kalabalık il kongrelerini değerlendirmek gerektiğini ifade eden Korur, “Kendi partisini destekleyenleri de risk altında tutuyor. Biz özellikle AKP iktidarının salgına başından beri bilimi dışlayan bir yerden baktığını biliyoruz. Oysa salgın bize bilimin ne kadar önemli olduğunu gösterdi” dedi.

"TESTLERDE POZİTİF ORANLARI DİKKATE ALINMALI"

TTB’nin hastanelerde çalışan hekimlerden aldığı verilere göre sağlık kuruluşlarında nasıl bir tablo olduğunu sorduğumuzda Korur, “Hastanelerde bir dönem yatak kalmamıştı. Yoğun bakım yataklarının arasında yeni yataklar koydular. Sağlık emekçileri zaten 10 yatağa zor yetişirken 13 yatağa bakmak zorunda kaldı. Ardından haftasonu ve akşam saatleri sokağa çıkma kısıtlaması hasta sayılarında bir azalmaya neden olmuştu. Tabii fabrikalarda, işyerlerinde üretim devam ettiği için işçiler arasında salgın sürdü ve bir işçi sınıfı hastalığı olarak kaldı. Şimdi gerçeği tam olarak yansıtmasa da bakanlık verilerine bile vaka artışı yansıyor. Çünkü alınan tedbirlerde birçok sorun yaşandı, veriler toplumla doğru bir şekilde paylaşılmadığı için gereken önlemler alınamadı. Bunun yanı sıra test yapma, yaygınlaştırmama gibi birçok sorun var. Testlerde pozitif oranlarının dikkate alınması gerekiyor” dedi.

{{426566}}

{{426507}}

{{426477}}

{{426382}}

{{425099}}

{{425183}}

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
31.01.2026 04:26

Fenerbahçe Lookman’da sona yaklaştı: Rekor bonservisle anlaşma iddiası

Fenerbahçe’nin Ademola Lookman transferi için Atalanta ile bonuslar dahil 40 milyon Euro karşılığında anlaşmaya yakın olduğu öne sürüldü.

Fenerbahçe Lookman’da sona yaklaştı: Rekor bonservisle anlaşma iddiası
31.01.2026 19:39

Almanya 2025’te en fazla sınır dışı işlemini Türkiye’ye yaptı

Almanya’da 2025 yılında 22 bin 787 kişi sınır dışı edilirken, en çok gönderim Türkiye’ye gerçekleşti. Sol Parti Milletvekili Bünger, hak ihlallerine dikkat çekerek Türkiye’ye yapılan sınır dışıların artmasını “kaygı verici” olarak değerlendirdi.

Almanya 2025’te en fazla sınır dışı işlemini Türkiye’ye yaptı

Fotoğraf: Maheshkumar Painam/Unsplash

31.01.2026 23:55

Migros Torbalı depoda yeni işten atmalar: 3 işçi ve 3 sendikacı gözaltında

İzmir’de Migros Torbalı depoda 29 Ocak’ta işe alınan işçilerden bazıları bir gün sonra usulsüz kodlarla işten atıldı. Atılanların sayısı 60-70’e ulaştı. Depo önündeki eyleme jandarma müdahale etti, 6 kişi gözaltına alındı.

31.01.2026 22:10

KKTC’de asgari ücret belirlendi: Hayat pahalılaşırken ücret eriyor

KKTC’de net asgari ücret 52 bin 738 TL oldu. Hür-İş, yüzde 18,39’luk artışın hayat pahalılığı karşısında yetersiz kaldığını belirterek “Bu ücret geçinmeye değil, sürünmeye yetiyor” diyerek tepki gösterdi.

KKTC’de asgari ücret belirlendi: Hayat pahalılaşırken ücret eriyor

Fotoğraf: KKTC Cumhurbaşkanlığı 

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!