22 Şubat 2021 09:20

Kafe Bar çalışanları: 10 milyon insan açlığa mahkum edilmiş durumda

Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması ve Otel ve Turizm İşçileri Sendikası, 170 gündür kapalı olan iş yerlerinin  tekrar açılması talebiyle açıklama yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması ve Otel ve Turizm İşçileri Sendikası, pandemi tedbirleri ile birlikte 170 gündür kapalı olan iş yerlerinin  tekrar açılması talebiyle ortak bir basın açıklamasında bulundu. Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması ve Otel ve Turizm İşçileri Sendikası adına konuşan Tuğba Nas, milyonlarca insanın içinde olduğu sektörün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.10 milyon insanın açlığa, yoksulluğa mahkum edilmiş durumda olduğunu belirten Nas, “Cumhurbaşkanı, ‘Kapanan dükkan yok’ dedi. Ama Ticaret Bakanlığı 2020 yılında 99 bin 588 esnafın iş yerini kapattığını açıkladı. Esnaf da çalışan da oldukça zorda! Daha fazla iş yeri kapanmadan dükkanları açın” dedi.

Tüm Bel Sen Genel Merkezi’nde yapılan açıklamada konuşan Tuğba Nas , Pandemi tedbirleri doğrultusunda iş yerlerinin bugün itibariyle 170 gündür kapalı olduğunu belirtti. Hükümetin pandemi destekleri doğrultusunda çalışanlara; Çalışma Ödeneği (KÇÖ) ve ücretsiz izin nakdi ödeneği sağlandığını söyleyen Nas,  kısa çalışma ödeneği alanların 1.500 TL, ücretsiz izne çıkarılanların ise 1.170 TL ile geçinmek zorunda bırakıldığını vurguladı. Mekanların  açılacağı tarihin belli olmamasına rağmen hükumetin kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin nakdi yardımı keseceğini belirten Nas, “İnsanların aylarca net asgari ücretin bile yarısından az olan bir rakamla geçinmesi bekledi. Şimdi o da kesiliyor. İş yerlerinin kapatıldığı dönemlerde kısa çalışma ödeneğinden ve işsizlik ödeneğinden faydalandırılan isçiler sosyal güvenlik primlerinden de faydalanamıyor. İşçilere bir miktar para veriliyor ama karşılığında sosyal güvenceleri ellerinden alınıyor. Ücretsiz izin ve kısa çalışma dönemleri çalışanların emeklilik haklarında mağduriyete sebep olmamalıdır” dedi

Yeme-içme sektöründeki iş yerlerinin, pandemi nedeniyle tam kapasiteyle değil düşük kapasiteyle açılacağı konuşulduğunu aktaran Nas, “İş yerlerinin düşük kapasiteyle açılması demek, birçok insanın işine dönememesi demektir. Bu sebeple kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin nakdi yardım desteği tüm sektörler için kaldırılsa bile, yeme-içme sektörü için yıl sonuna kadar devam ettirilmelidir. Aksi takdirde sektördeki birçok arkadaşımız işsizlikle, açlıkla yüz yüze kalacaktır. İl ve ilçelerin koronavirüs pandemisinin yaygınlığına göre düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak kategorize edileceği buna göre açılacağı duyuruldu. Mekanlar düşük, orta, yüksek, çok yüksek ayrımı yapılamadan açılmadır. Pandeminin yükünü biz çekeceğimiz kadar çektik. Mekanların açılmasında işletme ayrımı yapılmamalı tüm mekanlar aynı anda açılmalıdır” dedi.

“VİRÜS HİÇBİR YERDE BULAŞMIYOR DA SADECE BİZİM İŞ YERLERİMİZDE Mİ YAYILIYOR”

Milyonlarca insanın içinde olduğu sektörün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Nas, “İşçiler açlıkla karşı karşıya. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre 180 bin iş yeri kapalı. Bu işletmelerin her birinde 10 kişi çalışsa 2 milyon insan ediyor, aileleriyle birlikte 10 milyon insan açlığa, yoksulluğa mahkûm edilmiş durumda. Cumhurbaşkanı, ‘Kapanan dükkan yok’ dedi. Ama Ticaret Bakanlığı 2020 yılında 99 bin 588 esnafın iş yerini kapattığını açıkladı. Esnaf da çalışan da oldukça zorda! Daha fazla iş yeri kapanmadan dükkanları açın” dedi.AKP’nin 13 Ocak'ta başlayan kongrelerinin kalabalık salonlarda  yapılabildiğini belirten Nas, “ Dün Sağlık Bakanının da katılıdığı bir cenaze törenini hep beraber izledik, cami avlusu hınca hınç doluydu. Soruyoruz: Bu koronavirüs hiçbir yerde bulaşmıyor da sadece bizim iş yerlerimizde mi yayılıyor” dedi 

“HEPİMİZİN HÜKÜMETTEN ALACAĞI VAR”

İşletmelerin bir an önce açılmasını istediklerini belirten Nas, “Bir an önce işimize dönmek istiyoruz. Çalıştığımız iş yerlerinde alınması gereken tüm tedbirleri alalım, iş yerleri açılsın, yasaklar kalksın. Konser salonları ve tiyatrolar da sektörümüzün bir parçası, onlar da açılmalı. Son 2 ayda Duran Ay, Erdem Topuz ve Mert El adlı müzisyen arkadaşlarımız işsizlik sebebiyle intihar etti. Hepimizin alacağı var hükumetten”

Kahvehane, lokanta, meyhane, kafe ve bar çalışanlarının sendikasız olduğu için bu süreçte hak arama zeminlerinden yoksun kaldıklarını ifade eden Nas, “Tüm arkadaşlarımızı; iletişim kanallarımızı arttırmak, yan yana gelişlerimizi çoğaltmak ve içine düşürüldüğümüz yoksulluğa karşı birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz. Sektörde çalışan tüm arkadaşlarımızı, Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması ile Otel ve Turizm İşçileri Sendikası'nda örgütlenmeye çağırıyoruz. Hesabı biz ödemeyeceğiz” dedi.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ankara Sincan'da son bir yılda işten atılan işçi ve kepenk kapatan esnaf sayısı arttı

SONRAKİ HABER

CHP'li Başevirgen: Manisa'da son üç ayda bine yakın esnaf kepenk kapattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...