22 Şubat 2021 07:32

HDP’li Kemalbay: Gaziemir’de sağlık taraması ve izleme çalışması yapılmış mıdır?

Gaziemir’deki radyoaktif atıklara ilişkin HDP’li Kemalbay, “Bölgede sağlık taraması ve izleme çalışması yapılmış mıdır?” diyerek Sağlık Bakanlığına soru önergesi verdi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İzmir’in Çernobil’i diye adlandırılan Gaziemir bölgesindeki eski bir akü fabrikasının bahçesinde gömülü olduğu tespit edilen nükleer atıklar tehlike saçmaya devam ediyor. 13 yıldır temizlenmeyen ve herhangi bir önlem alınmayan radyoaktif atıklar nedeniyle bölgede yaşayan yurttaşların, kanser vakalarını, astım, bronşit gibi hastalıkları tetiklemesi ve çevreyi zehirlemesine yönelik olarak Sağlık Bakanı Koca'nın yanıtlaması için HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay soru önergesi hazırladı.

Kemalbay, İzmir Çevre Mühendisleri Odasının bu konudaki açıklamasını aktararak, “ÇMO, çocukların okullara giderken toprağın altında ve üstünde bulunan radyoaktif atıkların yanından geçtiklerini, bölgede yaşayan vatandaşlarda çocuk düşürme, astım ve kanser vakalarının sayısında ciddi bir artış olduğu belirtilmiştir” dedi.

Kemalbay, konuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:

  • Gaziemir ilçesinde yurttaşlarımızın yaşadığı Emrez Mahallesi, Sakarya Mevkiinde herhangi bir sağlık taraması ve izleme çalışması yapılmış mıdır?
  • Yapıldı ise istatistiksel karşılaştırmalar yapılarak astım ve kanser vakalarının artışın ne kadar olduğu belirlenmiş midir?
  • Bölgede yaşanan ölümlere ve ölümlerin ortak nedenlerine yönelik Bakanlığınızca herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?
  • Bölgede yaşanan kanser ve astım vakalarındaki artışın nedeninin bu radyoaktif atıklar olup olmadığı yönünde Bakanlığınızca yapılmış herhangi bir çalışma bulunmakta mıdır?
  • Bakanlık olarak yapılan herhangi bir çalışma bulunmakta ise elde edilen bilgiler doğrultusunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlar uyarılmış mıdır?

(İzmir/EVRENSEL)

Reklam