18 Şubat 2021 22:51

Milyonlarca lira pay alan belediyeler JES’lere göz yumuyor

Aydın’da yerel yönetimler ruhsatsız JES’lere göz yumdu, valilik JES’leri denetlemeyen kamu görevlilerini; İçişleri Bakanlığı ise belediye başkanlarını korudu.

Milyonlarca lira pay alan belediyeler JES’lere göz yumuyor

Fotoğraflar: Özer Akdemir/Evrensel

Doğukan DOĞAN
Aydın

Aydın’da jeotermal santrallerin sayısı hızla artıyor. Jeotermallerin insan sağlığına olumsuz etkileri ve çevreye verdiği ağır tahribatın yanı sıra santrallerin birçoğunun ruhsatsız olması, belediyelerin ise ruhsatsız üretimi görmezden gelip jeotermallerden yüklü miktarda pay aldığı iddiası tartışma konusu oldu. Yönetmeliğe göre JES işletmeleri kârlarının yüzde 1’ni idare payı olarak ayırıyor. Belediyelerin payı ise bu yüzde birlik idare payının beşte biri. Bu da milyon liralarla ifade ediliyor.

Köşk Belediyesinin, Aydın Barosunun sorusuna verdiği yanıta göre, Pamukören mevkiindeki 4 JES işletmesinden yalnızca Menderes Geotermal Elektrik Üretim AŞ’nin İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı bulunuyor. Aydın Barosu ve Germencik Çevre ve Doğa Derneği (GERÇED) süreci yargıya taşırken, JES’lere karşı mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

"SUÇ DUYURUMUZ REDDEDİLDİ"

Avukat Hasret Ülkü İblikçi, ruhsatsız çalışan işletmelerle ilgili belediyede ruhsat işleriyle görevli personel, belediye başkanları, jeotermal tesisleri denetlemekle görevli kamu görevlileri hakkında görevi ihmalden suç duyurusunda bulunduklarını aktardı.

JES’lerin çalışabilmesi için belediyelerce ruhsatlandırılması gerektiğini söyleyen İblikçi, suç duyurusunun ardından kamu görevlilerinin bir kısmı için valilikten, belediye başkanı içinse İçişleri Bakanlığından soruşturma izni talep edildiğini söyledi. Soruşturma taleplerinin reddedildiğini söyleyen İblikçi, İzmir Bölge İdare Mahkemesine yaptıkları itiraz başvurusunun da kesin olarak reddedildiğini ifade etti.

"RUHSATLAR ŞİKAYETİMİZDEN SONRA VERİLDİ"

Belediye Başkanı hakkında şikayetin işleme konulmama kararına karşı Danıştaya itirazda bulunduklarını da söyleyen İblikçi, baronun şikayetinin ardından JES’lerin ruhsatlandırıldığını ifade etti. Bu yolla soruşturmanın engellendiğini söyleyen İblikçi, yaşanan sürecin hukuksuzluk olduğunu ifade etti ve JES’lere karşı hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini dile getirdi.

"BELEDİYELER RUHSAT VERMEYE DEVAM EDİYOR"

Germencik Çevre ve Doğa Derneği (GERÇED) yönetiminden Metin Aydın ise Efeler, Kuyucak, Germencik ve Köşk belediyeleri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. Belediye başkanlarının seçim öncesi JES’lere karşıymış gibi konuştuğunu ifade eden Aydın, “Geçtiğimiz günlerde Germencik Belediyesi yeni bir santral için daha ruhsat verdi. Efeler Belediyesi de ruhsat vermeye devam ediyor. Yeni seçilen belediye başkanlarının böyle tavır alması kabul edilemez. Jeotermallerin kapatılması gerekiyorken aksine ruhsat veriyorlar” dedi.

Belediyelere mahkeme kararları ve JES’lerle ilgili raporlar doğrultusunda ruhsat vermeme çağrısı yapan Aydın, “Belediyeler jeotermalleri dolaylı şekilde destekliyor. Çünkü santraller bağlı bulundukları belediyeye belirli bir miktar pay vermek zorunda ve bu paralar milyon liraları buluyor” diye konuştu.

Evrensel'i Takip Et